Hetente egy marék
Kedvelt nassolnivalók a dió, a mogyoró vagy a mandula. Sokan tartanak tőlük, mert hizlalnak. Túlzásba nem kell vinni, de heti egymaréknyi mag kifejezetten hasznos az egészségnek, különösen a szívbetegségek megelőzésében. Persze ne a cukrozott vagy sózott változatokra gondoljunk, viszont mindegyik nagyon finom szárazon pirítva, salátákba keverve. Az avasodást megakadályozhatjuk, ha a magvakat hűtőben/fagyasztóban tároljuk.
Díszítő karamell
A karamell az egyik leglátványosabb tortadísz. Olvasszunk fel egy lábosban 8 evőkanál cukrot 3 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverjük, amíg szép vörösesbarna nem lesz. Ezután a lábast rögtön tegyük hideg felületre, különben a massza tovább barnul, és égett íze lesz. Rögtön kezdjünk hozzá a formázáshoz.
Akár kanál segítségével, akár deszkán, akár fólián húzunk karamellszálakat, a felületet előbb olajozzuk be. Spirálformához használhatunk szívószálakat is. Fagyikra, tortákra tehetjük a tetszőleges alakzatokat, illetve gyümölcsöket is mártogathatunk forró karamellbe.
TIPP: Ha a forró karamellt jéghideg vízbe csepegtetjük, gyöngyöket kapunk. De ne hagyjuk őket a vízben, mert
elolvadnak.
Diós-narancsos pite
Hozzávalók
a linzertésztához:
■ 10 dkg sütőmargarin
■ 15 dkg liszt
■ 5 dkg porcukor
■ 1 tojás sárgája
a diókrémhez:
■ 8 dkg cukor
■ 1,5 dl víz
■ 10 dkg darált dió
■ 2 dkg darált háztartási keksz
■ 1 csomag vaníliás cukor
■ fél citrom héja
a narancskrémhez:
■ 3 tojás sárgája
■ 2 dl tej
■ 2 dl tejszín
■ 2 dkg vaníliás pudingpor
■ 8 dkg cukor
■ 1 narancs reszelt héja
■ 1 citrom kifacsart leve
A lisztet, a margarint, a porcukrot egy tálban elmorzsoljuk, és a tojás sárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni, majd lisztezett nyújtódeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A felesleges tésztarészeket levágjuk, a forma alját megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A diókrémhez a vizet a cukorral felforraljuk, a darált diót, a kekszet és a vaníliás cukrot összevegyítve a forró cukorszirupba keverjük, és 1-2 percig együtt főzzük, míg sűrű pépet nem kapunk. Ezt a piteforma aljára simítjuk. A narancskrémhez a tejet a cukorral felforraljuk, a tejszínt, a tojás sárgáját, a pudingport és a narancs héját elkeverjük, majd a forró cukros tejhez adva, kis lángon, kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a citrom levét, és az egészet a diókrém tetejére kenjük. A tetejét narancsszeletekkel díszítjük, és tálalásig hűtőbe tesszük dermedni.
Mogyorókrémes, csokis rolád
Hozzávalók
a piskótához:
■ 4 tojás
■ 6 dkg cukor
■ 8 dkg liszt
■ 1 evőkanál kakaópor a csokis részhez
a mogyorókrémhez:
■ 25 dkg mogyoró-krém
■ 15 dkg puha sütőmargarin
■ mogyoró a díszítéshez
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját beleforgatjuk a habba, majd a lisztet hozzászitálva összekeverjük. Az így elkészült piskóta egyik felét sima csöves nyomózsákba töltjük, a másik felébe beleszitáljuk a kakaóport, és óvatosan elkeverjük. A kakaómasszát is zsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe, sűrűn egymás mellé, a színeket váltogatva 25 cm-es csíkokat húzunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, és egy konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
A mogyorókrémet a puha margarinnal elkeverve habosítjuk, a kétharmad részét rákenjük a piskótalapra. A piskótát szorosan feltekercseljük, a maradék krémmel kívül is megkenjük. Egészben hagyott vagy darabolt pörkölt mogyoróval díszíthetjük.
Mandulás-almás kosárkák
Hozzávalók:
■ 1 csomag mirelit leveles tészta (500 g)
■ 10 dkg mandulaliszt
■ 2 tojás fehérje
■ 8 dkg olvasztott sütőmargarin
■ 4 dkg porcukor
■ 1 csomag vaníliás cukor
■ fél citrom reszelt héja
■ 3-4 alma
■ ízlés szerint fahéj
A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, 16 egyforma, kb. 6-8 cm átmérőjű karikát szaggatunk belőle, akkorát, amekkorával ki lehet bélelni egy kis kosárkaformát. A mandulalisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojás fehérjét és az olvasztott margarint, végül a vaníliás cukrot és a citrom héját is.
Az így elkészült tölteléket a kosárkákba adagoljuk, a tetejüket szeletelt almával díszítjük. Az almákat megszórhatjuk fahéjjal. 190 fokra előmelegített sütőben először 12 percig sütjük, majd ha a tészta kissé megemelkedik, 160 fokra mérsékeljük a sütőt, és addig sütjük, amíg a tészta széle kissé megbarnul és a töltelék is megsül.
Fotó: archív