Lélek

Lehet nyaralni veszekedés nélkül? 5 tipp a tökéletes kikapcsolódásért

A nyaralás az év egyik legjobb időszaka. Legalábbis elméletileg. A gyakorlatban ugyanis van néhány csapda, amelyek hamar elronthatják a régóta várt közös pihenést.

Mit tegyünk, ha már a nyaralás elején olyan sok a konfliktus a párunkkal, hogy úgy érezzük, a jó hangulatot már képtelenség visszahozni? És ha egy baráti házaspárral megyünk pihenni, de ott kiderül, hogy teljesen más ritmusban éljük a napjainkat? Vajon létezik valamilyen módszer arra, hogy elkerülhessük a rossz hangulat kialakulását és az örökös bosszankodást? A válasz egyszerű: mindössze öt dologra kell figyelnünk, és tökéletesen fogjuk magunkat érezni a szabadságunk alatt.

Csak reális elvárásaink legyenek!

Jó lenne egy régi, megkopott baráti kapcsolatot újraéleszteni? Szuper, de ne nyaraláskor próbálkozzunk ezzel! Szeretnénk javítani a párkapcsolatunkon, és végre minden problémát megbeszélni? El kell, hogy keserítsük: biztosan veszekedés lesz a vége! Ne tulajdonítsunk a nyaralásnak többet, mint ami valójában. Ez az időszak pusztán egy olyan alkalom, amikor lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapokból. Se nem több, se nem kevesebb. Ilyenkor semmi keresnivalója nincs az életünkben az olyan dolgoknak, amelyek ennél többet kívánnak tőlünk.  A problémáink ugyanis nem fognak attól megoldódni, hogy a vízparton vagy egy idegen városban beszélünk róluk. A nyaralás arra való, hogy feltöltődjünk energiával, tehát tegyük ezt!

Tisztázzuk előre az elképzeléseket!

Gyakran alakul ki nézeteltérés a párok vagy barátok között amiatt, hogy nem egyforma programokat szeretnének csinálni. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, sokszor egy kis apróság is elég az összezördüléshez. Ha például a párunk sokáig alszik, míg mi már strandolni vagy várost nézni szeretnénk, máris rossz érzés alakul ki bennük. Az a legjobb, ha már a nyaralás lefoglalása előtt tisztázzuk, hogy kinek mi a fontos, és hogyan képzeli el a szabadságát – így elkerülhetjük a csalódásokat és a rossz hangulat kialakulását.

Oldjuk meg a problémákat a nyaralás előtt!

Biztosan rosszul fog sikerülni a nyaralás, ha ki nem mondott és nem tisztázott problémákkal indulunk útnak. Sokkal jobban tesszük, ha még előtte átbeszélünk mindent, és nyugodt lelkiismerettel és tiszta szívvel kezdjük meg a megérdemelt éves pihenésünket. Vegyük le a nyomást a lelkünkről, és engedjük ki a gőzt – még az indulás előtt!

Készüljünk el hamarabb!

Ha például szombaton indulunk nyaralni, készüljünk úgy, mintha már csütörtökön mennénk.  Bőröndöt csomagolni, a szomszédnak kulcsot adni, egy kicsit összetakarítani – csináljunk meg minden nyaralás előtti feladatot legalább két nappal az indulás előtt. Ezzel elkerülhetjük, hogy „beessünk” a nyaralásra, és idegeskedéssel, kapkodással, és emiatt veszekedésekkel kezdődjön az út.

Semmit se vegyünk túl komolyan!

Amikor bosszankodunk valami miatt, a szervezetünkben hirtelen sok stressz hormon termelődik. Ezek a hormonok megemelik a vérnyomásunkat, öregítenek, és sokáig tart, míg a szervezet újra visszaáll az eredeti állapotába. Ha tehát idegesít minket, hogy a párunk a reggelinél morcos, egyszerűen hagyjunk neki egy kicsivel több időt a felkelésre. Ne a nyaralás alatt akarjuk megnevelni őt, és ne drámázzunk mindenféle apróság miatt. Legyünk egy kicsit lazábbak! Végül is ez a mi életünk, a mi nyaralásunk, és a mi pihenésünk, szóval nem éri meg olyan apró-cseprő dolgokkal elrontani, amelyeken úgysem tudunk változtatni..

Fotó: Pexels