Címlapsztori Sztár

Második felesége tanítja a jó házasságra Schmied Zoltánt: „Egyszerűbb az élet, ha kimondjuk, mit gondolunk”

A mi kis falunk sztárja tévésorozatban és színházban is látható, a legfontosabb szerepe azonban az apaság, amelynek összes pillanatát igyekszik megélni.

Feleségével, Ágoston Katalin színésznővel a legnagyobb egyetértésben nevelik Milánt. A színész nemcsak szülőként tanul új dolgokat, hanem a házasságról is. „Apaként nyugodt típus vagyok, de ehhez az is kell, hogy a feleségem is kiegyensúlyozott legyen, és ne aggódja túl a dolgokat. Már régen volt, amikor a nagy gyerekeim picik voltak, de nem felejtettem el, hogyan kell gondoskodni egy kisbabáról, ugyanakkor újra és újra tanulok valamit magamról és a gyereknevelésről. Egy nagyon szép folyamat, ahogy szülőként változunk és fejlődünk” – mondja Schmied Zoltán.

Apaként mindenből kiveszi a részét

Két nagyobb gyermeke is boldog, hogy bővült a család. „Nagyon jó, hogy Milánnak van két testvére. Jó érzés együtt látni a gyerekeimet, ahogy szeretik egymást. A magam részéről is élvezem ezt az új szituációt, hogy van egy kisbabánk, és mellette két nagyobb gyerekem. Izgalmas és kihívással teli időszak, próbálom mindenből kivenni a részem, nem jövök zavarba, ha pelenkát kell cserélni, de ezzel mindig is így voltam. Fontosnak tartom, hogy bármi is adódjon, tudjam, mit hogyan kell csinálni. Szerencsések vagyunk, mert Milán nagyon nyugodt kisfiú” – árulja el a színész.

Az édes kis Milánból sajnos csak ennyit mutatnak meg a szülei a nyilvánosságnak

„A gyereknevelés folyamatos tanulás, nem vagyok tökéletes, de törekszem rá, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyerekeket neveljünk. Próbálok következetes lenni, okulni a hibáimból, amiben a feleségem jó partnerem. Együtt tanulunk és fejlődünk, hogy minél jobb szülőkké váljunk. Apaként mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy jól érezzék magukat a gyerekek, boldogok legyenek, és ha majd felnőtté válnak, könnyebben tudják venni az akadályokat. Azt gondolom, hogy a példamutatáson keresztül tudunk a legjobban nevelni, ezért igyekszem olyan mintát mutatni, amely segít nekik abban, hogy megállják majd a helyüket az életben.”

A gyerekeit nem érdekli a színészet

Zoltán számára az egyik legnehezebb feladat a családi élet és a munka összehangolása. „Ha keveset dolgozom, keveset keresek. A mi szakmánkban szinte lehetetlen, hogy minőségi, kevés munkával nyugodtan élhessünk. Sokat kell dolgoznom, hogy megteremtsem a biztonságot, ezt pedig próbálom egyensúlyba hozni a családi léttel, de sokszor a munka felé billen a mérleg. Szerencsés helyzet, hogy a hivatásom boldoggá tesz, ezáltal jókedvűen megyek haza, és könnyebb is a családra fókuszálni. A feleségemmel sokat sakkozunk az idővel, hogy elegendő jusson a picire, a két nagy gyerekre, egymásra és a szüleinkre. Ha vannak is fárasztó napok és nehéz helyzetek, nyugodtabbá teszi a magánéletemet, hogy szeretem, amit csinálok” – mondja a színész, aki a pályaválasztásban nem befolyásolja a gyermekeit.

„A színészet egyelőre nem érdekli őket. A 12 éves lányom rajzban nagyon tehetséges, de majd meglátjuk, milyen pályát választ. Látják, mivel foglalkozunk, Milán is látni fogja, ezért ugyanúgy hatással lesz rá. Ha a magam példáját nézem, orvos akartam lenni, de végül a színészetben találtam meg a boldogságot, ezért apaként csak azt tanácsolhatom nekik, hogy ők is olyan utat válasszanak, amit örömet okoz nekik.”

Feleségével, Ágoston Katalinnal

A feleségétől sokat tanul a házasságról

Zoltán sokat változott, amióta megismerkedett Katalinnal. Nemrégiben ünnepelték a második házassági évfordulójukat.

„Ahogy a gyereknevelésről is mindig tanulok valami újat, úgy a házasságról is. Éppen abban próbálok fejlődni, hogy ne tartsam magamban a gondokat, amiben a feleségem is nagy segítségemre van. Ő mindig elmondja, mit érez, megtanította, hogy sokkal egyszerűbb az élet, ha kimondjuk, mit gondolunk. Sokáig egyedül próbáltam megoldani a problémákat, és inkább magamban tartottam. Utólag látom, ha fájdalmas is kimondani dolgokat, hosszú távon mégis jobb. Persze tapintatos vagyok, de egyszerűbb az élet, ha az ember nem beszél mellé” – véli Zoltán, aki számos házassági drámában szerepelt színpadon, ezáltal megtapasztalhatott különböző életutakat és szituációkat.

„Bonyolult dolog a párkapcsolat, és az is izgalmas helyzet, amikor születik egy gyermek, és a párok családdá válnak. Férjként arra helyezem a hangsúlyt, hogy a feleségem megkapja a figyelmet, meghallgassam, és őszintén tudjunk beszélni az érzéseinkről. Még ha apró véleménykülönbségről van is szó, azt sem szabad magunkban tartani. Ha hibázunk, a törekvés nagyon fontos, ahogyan az is, hogy minőségi időt töltsünk együtt. A feleségemmel a Covid-járvány alatt sokat futottunk, amit most felváltottak a hosszú séták Milánnal. A kisfiunk még nagyon pici, amióta megszületett nem voltunk kettesben, de most nem is ennek az időszaknak van itt az ideje. Amikor alszik, jókat tudunk beszélgetni, de közösen eljárunk étterembe is. Ha nagyobb lesz, törekedni fogunk rá, hogy visszacsempésszük a kettesben töltött időt.”

Öten mennek nyaralni

Sikeres évadot zárt a Centrál Színházban, nyáron A  mi kis falunk sorozat legújabb epizódját forgatja, de arra is szakít időt, hogy a családdal elutazzon kikapcsolódni. „Idén öten megyünk, a picivel és a nagyokkal a horvát tengerpartra. Egy napot az utazásra szánunk majd, kétóránként megállunk az autóval, hogy ne legyen nagyon fárasztó egyikünknek sem. Belföldön már voltunk néhányszor, azt tapasztaltuk, hogy Milán nagyon rugalmas” – árulja el a családfő.

fotó: Schumy Csaba, Olajos Piroska, Rtl, privát