Konyha

Házi ketchup: a nagymama legtitkosabb receptjét is lepipálja ez a szósz

Pofon egyszerű az elkészítése, egészen biztosan adalékanyagmentes és sokkal finomabb, mint a bolti! Hűtőben sokáig eláll.

Bazsalikomos házi ketchup

Hozzávalók 3-4 dl-hez:
✔ 50 dkg paradicsom darabolva
✔ 1 fej vöröshagyma feldarabolva
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 evőkanál barna cukor
✔ 8 dkg mazsola
✔ 1 kis zellerág
✔ 1 csokor bazsalikom
✔ tengeri só
✔ frissen őrölt bors
✔ 75 gr sűrített paradicsom
✔ 1 evőkanál 10%-os ecet
A sült krumplihoz:
✔ 1 kg krumpli

A só és a bors kivételével az összes hozzávalót fazékba tesszük, takaréklángon, forralva főzzük 45 percen keresztül, időnként megkeverjük. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk. Forrón kisméretű üvegekbe merjük, dunsztoljuk. Dunsztolás nélkül 1,5 hétig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

A sült krumplihoz a vékonyra szelt krumplit olívaolajban megforgatjuk, megszórjuk szárított oregánóval, és negyed citrom levét spricceljük rá. 250 fokos sütőben ropogósra sütjük.

fotó: archív