Otthon

Télálló mediterrán növények a kertben: apró trükkel lesznek még szebbek tavaszra

Eljött az idő, hogy gondoskodjunk a mediterrán növényeinkről. Ha bírják is a téli időjárást, némi gondoskodásra most akkor is szükségük van.

Mi legyen a télállók sorsa?

A kiültetett, télálló mediterrán növényeinknek is szüksége van egy kis takarásra, amikor megérkezik a fagy. Ilyen például a selyemmirtusz, télálló kínai kenderpálma és díszbanán, a füge, valamint a fiatal, fás bazsarózsa. Ezeknek a növényeknek a tövére és annak közelébe falevelet, szénát, szalmát szoktunk kupacolni, minél magasabban, annál biztonságosabb számukra a létezés. Így, ha túl erős a hideg, és a növény lomb feletti része elfagy, tőről akkor is ki fog hajtani, ha felenged az idő.

Mit érdemes teleltetnünk?

Azt, hogy melyik növényt érdemes teleltetnünk, az határozza meg, hogy alapvetően milyen hely
áll rendelkezésünkre, ahová a növényeket bepakolhatjuk.

Ha csak szobahőmérsékletű helyünk van, akkor maximum a hibiszkuszok, a golgotavirág és a kumkvat jöhetnek szóba, de azok is csak odafigyeléssel az öntözésre és a kártevőkre.

Gyakorlottaknak ajánlott a mangó, az avokádó, a kakaó, a papaya, melyek télen, 12 fokon mérsékelt öntözéssel tarthatóak – kivéve a kakaót, amely csak 22 fokon – vagy melegben 20–22 fokon, nagy odafigyelés és rengeteg fény mellett. Esetükben figyeljünk a párásabb környezet biztosítására, huzatmentességre, kiegyenlített, de mérsékelt öntözésre és tápoldatozásra, valamint a kártevőkre.

Nem érdemes teleltetni a kivit, az ország nagy részében télálló, ahol pedig nem, ott dézsában ne is próbáljuk tartani, mert nem fogja sokáig jól érezni magát, hamar kinövi. Hideg vizes agyagtalajokon ne próbálkozzunk a díszbanánokkal, mert gyökerük rendre megfázik, és tönkremennek.

Fotó: shutterstock