Székely pulykacomb
Hozzávalók:
70 dkg pulykacomb
60 dkg savanyú káposzta
8 dkg húsos füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
A felkockázott szalonnát kevés olajban süssük pirosra, szórjuk rá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és pirítsuk össze. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, adjuk hozzá a 2×2 centisre vágott pulykacombot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy félig ellepje, és sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Amikor felforrt, lassú tűzön, fedővel letakarva pároljuk félpuhára, majd adjuk hozzá a lecsót, a savanyú káposztát, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Ha kell, öntsünk vizet rá, és letakarva pároljuk készre. A savanyú káposztát kóstoljuk meg, ha túl savanyú, mossuk át, és csepegtessük le. Amint elkészült, forrón szedjük tányérokba, és locsoljuk meg simára kevert tejföllel. Friss kenyeret kínáljunk hozzá.
Birsalmás káposzta füstölt oldalassal
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
50 dkg savanyú káposzta
2 birsalma
2 babérlevél
80 dkg húsos füstölt oldalas
1 piros színű paprika
1 csokor petrezselyem
őrölt bors
1,5 dl zöldségleves
Egy kiolajozott tepsiben terítsük szét a savanyú káposzta felét, fektessük rá a cikkekre vágott, meghámozott birsalmát, a babérleveleket, a kisebb darabokra vágott oldalast, és fedjük be a maradék káposztával. A tetejét szórjuk meg a vékony csíkokra darabolt paprikával, a felaprított petrezselyemmel és a borssal. Öntsük rá a zöldséglevest, és takarjuk le fóliával. 200 °C-os sütőben pároljuk puhára, majd a fóliát levéve, pirítsuk meg a tetejét. Tálaláskor a forró birsalmás káposztát a füstölt oldalassal halmozzuk a tányérokra, és friss pékáruval kínáljuk.
Rizses káposzta csirkecombbal
Hozzávalók:
4 csirkecomb
50 dkg savanyú káposzta
20 dkg rizs
3 dl húsleves
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
őrölt bors, só
A forró olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Tegyük bele a káposztát meg a rizst, öntsük fel a húslevessel, és sóval, borssal fűszerezzük.
Amikor a rizs már félig puha, öntsük az egészet kiolajozott tepsibe, és egyenletesen igazgassuk el. A csirkecombokat vágjuk ketté, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ezután fektessük rá a rizses káposztára, takarjuk le fóliával. 180 fokos sütőben pároljuk 20 percig, majd a vegyük le a fóliát, és süssük pirosra.
Tésztában sült elzászi pecsenye
Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj
őrölt bors, só, olaj
a káposztához:
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg kolbász
10 dkg szalonna
1 pohár fehérbor
őrölt bors, só, olaj
a tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3-4 dkg vaj
1 dkg cukor
1 dkg só
1-1,5 dl tej
kapor
Futtassuk fel langyos cukros tejben az élesztőt, majd egy nagy tálban gyúrjuk össze a tészta hozzávalóival, és letakarva, meleg helyen kelesszük meg. A szalonnát vágjuk csíkokra, a kolbászt karikákra, majd kevés olajban pirítsuk meg mindet. Rakjuk hozzá a savanyú káposztát, borsozzuk meg, sózzuk is, ha kell, és locsoljuk meg kevés borral.
Fedjük le, pároljuk félig készre, és hagyjuk kihűlni. Fűszerezzük meg a húst, és süssük meg kevés olajban, hogy kérget kapjon. A tésztát nyújtsuk ki, tegyük rá a káposztát, majd a húst is, tekerjük fel, és úgy rakjuk sütőlapra, hogy az illesztés legyen alul. Felvert egész tojással kenjük meg, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
Babéros savanyú káposztával töltött dagadó
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta
80 dkg sertésdagadó
3 babérlevél őrölve
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 dl száraz fehérbor
őrölt bors, só
A dagadót éles késsel szúrjuk fel. Ha túl savanyú a káposzta, hideg vízzel mossuk át, csepegtessük le, és fűszerezzük babérlevéllel meg a köménnyel. Töltsük meg a dagadót, a nyílást hústűvel tűzzük össze, kívülről kenjük be sóval, borssal, zúzott fokhagymával.
Tegyük tepsibe, locsoljuk meg a borral, egy deci vízzel, és alufóliával letakarva, 190 fokos sütőben pároljuk félpuhára, majd fólia nélkül süssük pirosra. Pihentessük, majd szeleteljük fél ujjnyi vastagra. Petrezselymes-tejfölös burgonyapürével körítve, saját szaftjával meglocsolva tálaljuk.
Tofus savanyúkáposzta-vagdalt
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 csomag füstölt tofu
6 zsemle
3 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
A kinyomkodott káposztát vagdaljuk össze, tegyük keverőtálba a kicsi kockákra darabolt tofuval, a beáztatott, majd kinyomkodott zsemlékkel, a tojásokkal, az olajban megfuttatott hagymával, és a zúzott fokhagymával együtt. Szórjuk meg sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és zellerlevéllel, majd jól dolgozzuk össze.
Annyi zsemlemorzsát szórjunk bele, hogy könnyen keverhető vagdaltmasszát kapjunk. Töltsük kiolajozott, zsemlemorzsával beszórt magas falú formába, jól nyomkodjuk le, hogy tömör legyen, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük pirosra. Mielőtt kivesszük a sütőből, a tetejét szórjuk meg káposztával, és kicsit pirítsuk meg.
Fokhagymás töltött káposzta
Hozzávalók:
a gombóchoz:
40 dkg sertéshús
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 tojás
12 dkg rizs
savanyított káposztalevelek
pirospaprika, őrölt bors, só
a káposztához:
80 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
babérlevél, egész bors
1 evőkanál pirospaprika
2-2 dl víz és tejföl
2-3 dkg liszt
A káposztalevelekből vágjuk ki a vastag ereket. A hússal együtt daráljuk meg a szalonnát, a fokhagymát, a vöröshagymát, majd fűszerezzük, és gyúrjuk hozzá a tojást. Főzzük meg félig a rizst, és azt is dolgozzuk a gombóc alapanyagához. Göngyöljük a káposztalevelekbe, de figyeljünk arra, hogy a két végét jól nyomkodjuk vissza.
Vágjuk csíkokra a szalonnát, és pirítsuk zsírjára. Vágjuk össze a hagymát is, és a szalonnán pirítsuk meg. Keverjünk hozzá egy evőkanál pirospaprikát. Öntsük fel vízzel, tegyük hozzá az átmosott savanyú káposztát, a babérlevelet és a borsot. Igazgassuk el közötte a töltelékeket, és fedő alatt lassú tűzön, nagyjából 50 percig főzzük. Ha kevés lé maradna az edényben, főzés közben pótoljuk. Ha félünk, hogy a töltelék túlfő, vadásszuk ki a fazékból, és főzzük még egy fél órán át a káposztát. A tejfölt keverjük el a liszttel, és habarjuk be vele a káposztánkat. Tejföllel kínáljuk.
Savanyúkáposzta-leves csirkehúsgombócokkal
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1-1 sárgarépa és fehérrépa
1 csokor petrezselyem
őrölt bors, só
a gombóchoz:
40 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
1 tojás
2 szál zellerlevél
zsemlemorzsa
őrölt bors, só
A szalonnát vágjuk apró kockákra, és süssük ropogósra. Szórjuk bele a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával. A sárga- és fehérrépát csíkozzuk vékonyra, és a savanyú káposztával együtt tegyük bele. Annyi vizet öntsünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és szórjunk rá petrezselymet. Addig főzzük, amíg a zöldségek roppanósra puhulnak.
A gombóchoz a csirkemellet daráljuk meg, tegyük keverőedénybe az apróra vágott hagymával, a tojással, sóval, borssal és a felaprított zellerlevéllel együtt. Jól keverjük össze, és ha túl lágy, annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat, és tegyük a forrásban lévő levesbe. Lassú tűzön, a zöldségekkel együtt főzzük puhára. Forrón tálaljuk.
Zelleres savanyú káposztával töltött csirkemell
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
8 szelet húsos füstölt szalonna
4 szál zellerlevél
20 dkg savanyú káposzta
fél dl olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 csapott evőkanál liszt
2 sárgarépa
1 kisebb fej brokkoli
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
őrölt bors, só
4 adag párolt rizs
A csirkemelleket lapjával vágjuk félbe, úgy hogy ne vágjuk át teljesen, majd nyissuk ki, és kicsit klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg, 2-2 szelet szalonnát fektessünk rá, erre tegyük a zellerlevelet, majd a savanyú káposztát. Szorosan tekerjük fel, és hústűvel tűzzük össze. Forró olajban süssük pirosra, majd a visszamaradt zsiradékban futtassuk meg a paradicsompürét, szórjuk bele a lisztet, öntsünk rá kevés vizet, főzzük krémesre, és közben sózzuk, borsozzuk meg.
A körethez az olvasztott vajban pároljuk roppanósra a kockákra vágott sárgarépát meg a rózsáira szedett brokkolit. Szórjuk meg sóval, borssal és petrezselyemmel. Végül forgassuk bele a párolt rizst. Tálaláskor a rizst szedjük tányérra, fektessük mellé az átlósan félbevágott húst, és locsoljuk körbe a pecsenyelével.
Rakott savanyú káposzta
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
60 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt kömény
2,5 dl tejföl
őrölt bors, só
Ha túl savanyú a káposzta, hideg vízzel mossuk át, csepegtessük le. A rizst sós vízben főzzük meg. A felaprított szalonnát süssük zsírjára, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Tegyük bele a darált húst, és fehéredésig süssük, szórjuk meg pirospaprikával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és köménnyel. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lecsót is tehetünk bele.
Öntsünk rá 2 dl vizet, és letakarva pároljuk puhára. Terítsük a kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe a káposzta felét, rá a rizs felét, erre a húst, majd a rizs másik felét, végül a maradék káposztát. A tejfölt sóval, borssal keverjük el, és locsoljuk meg vele a káposztát. 180 fokos sütőben süssük pirosra.
Fotó: Vrábel Kriszta