Konyha

Illatozó almatorták: a 8 legfinomabb recept, hogy egész ősszel legyen mit sütni

Ha az alma megráncosodott, összefonnyadt, mártsuk forró vízbe. Igazán ropogós már nem lesz, de almás pitéhez még így is kitűnően felhasználható.

Az alma ősszel

Vannak olyan almafajták, amelyek ősszel teremnek. Abban különböznek a nyáriaktól, hogy helyesen tárolva hosszasan eltarthatók. Jól szellőző, hűvös helyre tegyük őket, így nem fonnyadnak el. Ha darabonként papírszalvétába vagy lyukacsos fóliába csomagoljuk az almákat, tovább növelhetjük eltarthatóságukat.

Fiatalítókúra

Ha az alma megráncosodott, összefonnyadt, mártsuk forró vízbe. Igazán ropogós már nem lesz, de almás pitéhez még így is kitűnően felhasználható.

Mandulás almatorta

Hozzávalók:
■ 50 dkg alma
■ 10 dkg darált mandula
■ 10 dkg liszt
■ 7 dkg kristálycukor
■ 3 tojás
■ 12 dkg vaj
■ 1 teáskanál őrölt gyömbér
■ porcukor
■ só

Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a gyömbért, a tojást, egy csipet sót és 10 dkg puha vajat. Dolgozzuk simává a tésztát, majd öntsük egy 24 cm-es, sütőpapírral borított tortaformába, és tegyük hűtőbe egy órára. Vágjuk negyedekre a meghámozott almákat, metsszük be könyvszerűen a képen látható módon, és tegyük a tészta tetejére. Locsoljuk meg a maradék vajjal, szórjuk meg porcukorral, és 190 fokon süssük 50 percig.

Nem csak sütibe

Az almát elsősorban nyersen esszük, de szerepe a konyhában ennél sokkal változatosabb. Édes változatait süteményekhez, muffinokhoz, palacsintákhoz, almás réteshez, almás pitéhez használjuk,
a savanyú, kemény almákból viszont bundás almát készíthetünk. De az alma nemcsak édességekkel társítható. Kitűnő társa a sajtoknak és a húsoknak, hiszen segíti a zsírok gyorsabb emésztését.

A Tatin nővérek

A legenda szerint Stéphanie és Caroline egy francia kisváros vendéglőjét vezették, ahová szívesen tértek be vadászat után a férfiak. Az egyik hölgy véletlenül odaégette az almatortát, de nem akarta kidobni, ezért megfordította. Az alma csodásan karamellizálódott, és megszületett a Tatin-torta.

Szárított gyümölcsös koszorú

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 40 dkg liszt
■ 5 dkg vaj
■ 8 dkg porcukor
■ 1 tojássárgája
■ só
a töltelékhez:
■ 2 piros alma
■ 5 dkg mazsola
■ 6 db Amarettó keksz
■ 1 evőkanál őrölt fahéj
■ 1 csipet őrölt szegfűszeg
■ 4 dkg fenyőmag
■ 4 dkg cukor
■ 4 dkg vaj
■ rum

A tésztához dolgozzuk össze a lisztet, 4 dkg vajat, a porcukrot és egy csipet sót. Adjunk hozzá 1,5 dl langyos vizet, majd tegyük hűtőbe egy órára. A töltelékhez a mazsolát áztassuk be fél pohár rumba, pirítsuk meg a fenyőmagot, és keverjük össze 3 dkg cukorral a cikkekre vágott almát. Adjuk az almához a megpuhult mazsolát, az összemorzsolt kekszet, a megolvasztot vajat, a fenyőmagot és a fűszereket. Béleljünk ki a fél cm-esre nyújtott tésztával egy 24-cm-es tortaformát (sütőpapírt használjuk), és tegyük bele a tölteléket is. A tészta fennmaradó széleit hajtogassuk rá a töltelékre a képen látható módon. Tegyük fagyasztóba negyedórára, majd kenjük meg a tojássárgájával, szórjuk meg a maradék cukorral, és 190 fokon süssük 25 percig, majd letakarva még ugyanennyi ideig.

Jázminos almakoszorú

Hozzávalók:
■ 30 dkg alma
■ 16 dkg liszt
■ 15 dkg cukor
■ fél dl olívaolaj
■ 4 teáskanál jázmintea
■ 2 tojás
■ 1 tasak sütőpor
■ vaj

Forraljunk fel 1 dl vizet, tegyünk bele 3 teáskanál teafüvet, hagyjuk állni 3-4 percig. Keverjük habosra a tojásokat 12 dkg cukorral, adjuk hozzá az olajat, a teát és apránként 15 dkg lisztet a sütőporral. Keverjük a tésztához a felszeletelt almát, és öntsük egy kivajazott-kilisztezett koszorúformába. Szórjuk meg a maradék cukorral elkevert teával, és 200 fokon süssük 75 percig.

Fahéjas almatorta

Hozzávalók:
■ 20 dkg liszt
■ 13 dkg cukor
■ 14 dkg vaj
■ 1 tojássárgája
■ 1 teáskanál citromlé
■ 1 nagy golden alma
■ őrölt fahéj
■ só

Keverjük össze a lisztet egy csipet sóval, 4 dkg cukorral, egy csipet fahéjjal és 10 dkg puha vajjal. Adjuk hozzá a citromlével elkevert tojássárgáját, és hűvös helyen hagyjuk pihenni fél óráig. Szeleteljük fel vízszintesen az almát, és szedjük ki a magjait. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, szórjuk meg 6 dkg cukorral, tegyük bele az almát, majd szórjuk meg a maradék cukorral és a maradék felkockázott vajjal. A tésztát nyújtsuk 5-6 mm vékonyra, takarjuk be vele az almát, jól nyomkodjuk rá, és 2-3 percre tegyük a tűzre, hogy a cukor karamellé olvadjon. Ezután rakjuk 180 fokos sütőbe 35-40 percre, majd borítsuk tányérra, és langyosan tálaljuk.

Őszi csemege

Ha gyors csemegére vágyunk, elég, ha van otthon alma, sárgabaracklekvár, mazsola, 2 dkg vaj és fahéj. Az almák kalapját vágjuk le, a belsejüket vájjuk ki, az almahúst kockázzuk fel, és keverjük össze langyos vízben puhára áztatott mazsolával, néhány kanál lekvárral, a forgácsokra vágott vajjal és késhegynyi fahéjjal. Töltsük az almákba, a kalapjukat illesszük vissza, és mikróban, maximális fokozaton süssük 10 percig.

Konyakos almatorta

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 26 dkg liszt
■ 16 dkga vaj
■ 1 tojássárgája
■ 3 dkg cukor
■ só
a töltelékhez:
■ 25 dkg alma
■ 12 dkg liszt
■ 1 tojás
■ 2 evőkanál tej
■ 6 dkg cukor
■ 2 dkg vaj
■ 3 evőkanál brandy
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ porcukor

A tésztához dolgozzunk össze 25 dkg lisztet egy csipet sóval, a cukorral, 15 dkg puha vajjal meg a tojássárgájával, és tegyük hűtőbe legalább egy órára. A töltelékhez keverjük össze a tojást a cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, majd apránként a tejet és a brandyt, végül a megolvasztott vajat. Szeleteljük vékonyra a meghámozott almát. Nyújtsuk kb. 4 mm-esre a tésztát, béleljün ki vele egy 22 cm-es, kivajazott-kilisztezett tortaformát. Szurkáljuk meg az alját, simítsunk rá egy réteg tölteléket, és takarjuk be almaszeletekkel. Folytassuk a rétegezést, míg tartanak a hozzávalók. A tetejét szórjuk meg porcukorral, és 180 fokon süssük 45 percig.

Almababonák

A karácsonyi asztalnál elfogyasztott alma az egész következő évben egészséget és szerencsét hoz a családnak, és biztosítja, hogy nem fognak megfeledkezni egymásról. Ha karácsonykor az eladólány úgy hámozza meg az almát, hogy nem szakad el, majd a héjat a feje fölött a háta mögé dobja, amilyen betűre emlékeztet a leeső almahéj, olyan betűvel kezdődik jövendőbelije neve.

Citromos-almás pite

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 13 dkg liszt
■ 6 dkg porcukor
■ 7 dkg vaj
■ 3 tojássárgája
■ só
a töltelékhez:
■ 75 dkg gála alma
■ 16 dkg cukor
■ 1 citrom

A tésztához dolgozzuk össze a lisztet 5 dkg cukorral, 2 tojássárgájával, egy csipet sóval és a vajjal, majd hagyjuk állni egy óráig. A töltelékhez a cikkekre vágott almát szórjuk meg 10 dkg cukorral, tegyük 20 cm-es tálba, szórjuk meg a citrom reszelt héjával, és locsoljuk meg egy evőkanál citromlével. Készítsünk a tésztából egy 3 mm vastag csíkot, tapasszuk körbe az edény szélére, erre nyomkodjuk rá a korong alakú lapot. Kenjük meg a maradék tojássárgájával, szórjuk meg a maradék cukorral, és 180 fokn süssük kb. egy óráig. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Almakrém mandulával

4 nagy almát hámozzunk meg, vágjuk kockákra, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Hintsük meg 2 evőkanál cukorral, karamellizáljuk 2 percig, és adagoljuk tálkákba. Melegítsünk fel 4 dl tejszínt, verjünk fel 4 tojás sárgáját 1 evőkanál cukorral 4 csepp keserűmandula-aromával, és keverjük bele a tejszínbe. A keveréket öntsük az almákra, hagyjuk hűlni, tegyük hűtőbe. A mandulát pirítsuk meg vajban, és vágjuk durvára. A krémet hintsük meg barna cukorral, toljuk forró sütőbe, várjuk meg, amíg karamellizálódik, és szórjuk rá a mandulát.

fotó: pexels