Konyha

Édességek őszi gyümölcsökkel: Fordított almatorta – Recept

Használjuk ki a szezon hazai kulináris kincseit: süssünk az egész családnak ínycsiklandó desszerteket almából, körtéből, szilvából és dióból!

Fordított almatorta

Hozzávalók 8 szeletes tortához:
• 25 dkg liszt
• 12,5 dkg vaj
• 1 nagy tojás
• 1 evőkanál porcukor
• csipetnyi só
• 50 dkg alma
• 10 dkg kristálycukor
• 10 dkg vaj
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• tengeri só

1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval. Hozzámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A kristálycukorhoz 1 teáskanál vizet adunk, közepesen sötét karamellt készítünk, majd fokozatosan belekeverjük a vajat, és melegítjük, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadunk egy csipet tengeri sót.
3. A sütőt 190 Celsius-fokra előmelegítjük. A karamellt egy 22 cm-es kerámiatál aljára öntjük. Az almákat negyedeljük, kivágjuk a magházukat, 3 mm vékonyra felszeleteljük (hámozni nem kell). A szeleteket a karamellre rétegezzük, majd rányújtjuk a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz.
4. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg a tészta enyhén megpirul, és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Ekkor kivesszük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk úgy, hogy ráteszünk egy peremes tálat, majd gyors mozdulattal megfordítjuk.

Fotó: Vrábel Kriszta