Egészség

Lépten-nyomon üzen a testünk: így veheti észre leghamarabb, ha ízületi gyulladása van

Gondolt már arra, hogy azért fáj a térde, csípője, mert bélgyulladása van? Vagy hogy az egészségtelen életmód miatt már fiatalon is súlyos ízületi betegségben szenvedhet?

Furcsa tünetek

A súlyos ízületi gyulladás akár a Crohn-betegség kísérő tünete is lehet. Az emésztőrendszerünk krónikus gyulladásának tünetei akár évekkel előbb jelentkezhetnek, mint maga a bélfájdalom, és időnként több problémát okoznak, mint maga a hasfájás. Mind közül a leggyakoribb panasz az ízületi gyulladás: a térd-, a boka-, a csípő- és a könyökízület fájdalmassá válik, megduzzad.

Tipp

✔ A forró zuhany enyhíti a kínokat, ugyanis az ízületek merevségét feloldja a meleg víz.
✔ Csökkenthetjük a fájdalmat a kényelmes lábbelivel, amely a bokát jól megtámasztja, ruganyos talpú és alacsony sarkú.
✔ Ma már számtalan természetes porc-alapanyagként is ismert készítmények kaphatóak, köztük a leghatékonyabbak a glükozamin-szulfát-tartalmúak, amelyek serkentik a porc újraképződését, vagy a porcpusztulás megelőzésére is igen hatékonyak.

Változtassunk időben

A fiatalabb korosztálynál nem csak a bélgyulladás, de a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a túlsúly is okozhat ízületi panaszokat. Manapság egyre ifjabbak panaszkodnak térdfájásra, derékfájásra, mozgási nehézségekre, mert ezekre a testrészekre nehezedik a legtöbb teher. Mivel az ízületi porcban nincsenek idegek, először nem is okoz panaszokat. Aztán a nagyobb sétánál, lépcsőzésnél válik egyre nehezebbé a mozgás, későbbmár a mindennapi mozdulatok is fájdalmassá válhatnak.

Fotó: shutterstock