Otthon és Kert

Golgotavirág teleltetése: 4 egyszerű lépés a növény életben tartásához

Télen megesik a kevesebb fény, valamint a nem tökéletes teleltetés következményeként némi lombhullás, de ettől ne ijedjen meg.

Amatőr kertész lévén, vettem golgota virágmagot. A növényem most kétéves, szeptember elején két virág is volt rajta. Az lenne a kérdésem, hogyan teleltessem? Télen hullik-e a levele? Imádom a növényeket, a kaktuszok is nagy kedvenceim. Szeretem olvasni a tanácsait. Nagyon kérem, hogy válaszoljon mielőbb a kérdésemre! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Rengeteg féle golgotavirág létezik ma már a piacon, így sokat segített volna a beazonosításban egy fénykép.

Így teleltesse a golgotavirágot:

1. Ezeknek a növényeknek a téli időszakban megfelel egy világos, hűvös, 5-10 fok közötti szoba vagy lépcsőház is. Melegebb helyen nem érdemes tartani őket, mert nyurgulnak és atkásodnak, hűvösebb, esetleg fagyosabb helyet viszont csak néhány fajuk visel el. Így úgy gondolom, a legjobb, ha ezt a középutat választja, amely gyakorlatilag mindegyik számára megfelel.

2. Télen igazán nincs mit tennünk vele, elegendő öntöznünk, azt is ritkábban, mint nyáron, csak akkor, amikor a földje kezd kiszáradni.

3. Tavasszal, mielőtt átültetnénk és kivinnénk a szabadba, félárnyékba, érdemes visszametszeni a felkopaszodott hajtásait, és felkötözni egy karóhoz, hogy aztán innen megkapaszkodva indíthassa az új hajtásrendszerét.

4. Tápoldatozni inkább nyáron érdemes, de ha télen is kényeztetni szeretné, havi egy alkalommal adhat neki.

Télen megesik a kevesebb fény, valamint a nem tökéletes teleltetés következményeként némi lombhullás, de ettől ne ijedjen meg, arra figyeljen, hogy ha kevesebb a lomb, valószínűleg kevesebb öntözővíz is elegendő számára.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia