Egészség

Migrént is okozhat a rossz melltartó: 6 tipp, hogy végre megtalálja a legkényelmesebbet

A melltartóvásárlás a legtöbb nő számára kész pokol – több órát is igénybe vehet a különböző fazonok, méretek felpróbálása, mégis gyakran üres kézzel és letörten távozunk az üzletből. Íme néhány fontos tanács, hogy legközelebb ne csalódottan térjünk haza, hanem egy kényelmes darabbal a szatyrunkban!

Nincs két egyforma mell, sőt az sem ritka, hogy az egyik mellünk eltér a másiktól. A formák különbözőek, a térfogatok nem egyformák, amelyek aztán ráadásul időről időre változnak a terhesség, a súly­ingadozás, az életmódváltás, a kor vagy a különféle betegségek hatására.

Melltartóvásárláskor az első számú probléma, hogy egyes méretek az üzletekben egyszerűen nem kaphatók” – jelenti ki Laura Burke fehérneműstylist. Azt is mondja, hogy a legtöbb üzletben általában körülbelül 40 standard méretet tartanak, de valójában úgy 200 méret kellene a nőknek. Még ugyanazon márkán belül is előfordulhat, hogy az egyik stílus passzol, a másik pedig nem, hiszen a szövet, a drót és a forma is befolyásolhatja a melltartó illeszkedését, méretét.

Ha túl szűk ránk, akkor kevés oxigén jut a tüdőbe

Miért kell megtalálni a legjobb fehérneműt? A nem megfelelő melltartómérettől nemcsak a ráfeszülő ruhánk lesz csúnya látvány, de sok kellemetlenséget okozhat, különösen nagyobb keblek esetén. A helytelen méret viselése fejfájáshoz, hátfájáshoz és általános testtartási problémákhoz vezethet. „Ez különösen akkor jelent gondot, ha a melltartó túl szűk, mivel ez korlátozhatja a bordakosár és a mellkas mozgását – magyarázza dr. Winnie Yu fizikoterapeuta. – Ha a mellkasnak csökken a tágulási képessége, ez azt is eredményezheti, hogy minden egyes lélegzetvételkor kevesebb levegő áramlik a tüdőbe, mint kellene, ami megfoszthatja az agyat az elegendő oxigéntől, és fejfájást, migrént okozhat.” Tehát nincs más választásunk, meg kell találnunk a nekünk való melltartót.

Milyen méret kell?

A következő módon állapíthatjuk meg a méretünket. Egy mérőszalaggal mérjük meg (meztelenül!) a mellkasunk kerületét ott, ahol a mell a törzsünkkel találkozik. Fontos, hogy mindig felfelé kerekítsünk. Ha például 77 centit mérünk körméretnek, akkor a 80-ra koncentráljunk, soha ne visszafelé. A melltartó méretezésénél a betű előtti számok – például 80B – a mell alatti körméretet jelentik, ami egy ötösével növekvő, kerekített szám. Vagyis így már megvan a „körpántszámunk”.

A kosár meghatározása

A melltartó kosárméretét betűvel jelölik, például A, B, C, D, E stb. Ahhoz, hogy ezt az értéket megkapjuk, mérjük meg a mellbőségünket is. Ezt úgy kell, hogy a mérőszalaggal mérjük meg körben a leginkább kidomborodó részt, a mellbimbók vonalában.

Az így kapott mellbőségszámból, kivonjuk a mellkasunk alatti körméretünket, amit az előbbiekben mértünk. Például, ha a mellbőség 96 cm, míg a mell alatti körméret 86 cm, akkor a különbség 10 cm, tehát A kosárra van szükségünk az EU-méretezés szerint. Ugyanakkor ez sokszor csak mérvadó, lehetnek apróbb eltérések, mert nem minden gyártó használja ezt a méretezést. Lehet, hogy bizonyos modellekből B kosár kell A helyett a fenti példa alapján. Ezért mindig fel kell próbálni a fehérneműt, és mozogni benne, hogy kiderüljön, ,mennyire kényelmes, mennyire tartja a kebleket.

12 cm-ig – A kosár

12–14 cm – B kosár

14–16 cm – C kosár

16–18 cm – D kosár

18–20 cm – E kosár

20–22 cm – F kosár

22–24 cm – G kosár

A sportmelltartó sem mindegy

Már tudjuk az általános melltartó méretét, de mi a helyzet egy sportmelltartóval? Ebben az esetben úgy érezzük, hogy könnyebb dolgunk van, hiszen ezek olyan méretben kaphatók, mint a kicsi, közepes és nagy, a hagyományos kör- és kosárméret helyett. De a többi melltartóhoz hasonlóan ennél is nehéz megtalálni a megfelelőt. Ellenőrizzük a körpánt és a kosár méretét a márka mérettáblázatában, hogy megtaláljuk a legjobb illeszkedést. A pontos méret és támogatás mértéke (vagyis, hogy mennyire tart mozgás közben) a fizikai aktivitástól függően változhat, azaz attól, hogy milyen sportra használjuk. A kevesebb ugráló mozgással járó tevékenységek – például a jóga – kisebb támogatást igényelnek, míg a futáshoz és a spinninghez erősebb, jobban tartó darabra lesz szükség.

Pánt nélküli követelmények

A pánt nélküli melltartó egyre nagyobb divat, még akkor is, ha a viselése sokszor nem a legkényelmesebb, de a ruha szabásvonala megköveteli. A pánt nélküliek könnyen lecsúsznak, befúródnak a bőrbe – szinte mindig van valami probléma velük. Mi a lényeg? Az, hogy nem kell más méret belőlük, mint melltartóból! Rengeteg olyan tanácsot olvasni, hogy a pánt nélküli darabnak egy számmal kisebbnek kell lennie, mint a hagyományosnak, hogy tartson, de ez nem igaz. Mint minden melltartó ez is az egyéni mellformától, arányoktól függ, és attól, hogy a mellünk hogyan áll a testünkhöz képest. Akkor illeszkedik jól ránk egy melltartó, ha nincs kidudorodás, nem túl bő, a mellkassal egy szintben helyezkedik el a középpont, és az esetleges drótok egy vonalban vannak a hónaljjal.

Hogyan viseljük jól?

  • Amikor felvesszük a fehérneműt, hajoljunk egy kicsit előre, és mozgassuk el az összes mellszövetet a hónaljból, a test közepe felé, majd bele a kosarakba. Győződjünk meg arról, hogy a körpánt mindenhol vízszintes. Ha felemelkedik, az általában azt jelenti, hogy túl laza darabot viselünk.
  • A melltartónak viszonylag szorosan kell illeszkednie a testhez, körülbelül 1,5-3 centiméter közötti ellenállás megengedett. Amint a melltartó elkezd lazulni, vegyük szűkebbre.
  • Ha elől vagy oldal kibukik egy kis mellrész, akkor az azt jelzi, hogy a melltartó kosarai túl kicsik.

Kicsi a kosár…
A folyamatosan leeső pántok nem feltétlenül jelentenek illeszkedési problémát, lehet, hogy csak meg kell igazítani, húzni őket. Az is fontos továbbá, hogy a melltartó hídja egy vonalban legyen a mellcsonttal. Amennyiben a melltartó közepe nem ül közvetlenül a szegycsonthoz, az annak a jele lehet, hogy a kosarak túl kicsik, de az is lehet, hogy nem a legmegfelelőbb fazont viseljük. Azt a tényt is érdemes figyelembe venni, hogy a homorú mellkassal vagy szorosan összeérő keblekkel rendelkezők számára a pánt nélküli, alulról megtámasztós melltartók sokkal ideálisabbak, mint a pánttal rendelkező darabok.

Fotó: adobestock