Egészség

Megöl az ülés: már az is sokat segít, ha minden telefonálásnál feláll

Őseinkkel ellentétben ma már szinte az egész életünket ülve töltjük, ami teljesen tönkretesz minket. Itt az ideje, hogy végre talpra álljunk! Legjobb, ha már ezt a cikket is állva olvassuk!

Felegyenesedettből ülő emberré váltunk

Mindenhol automatikusan azt keressük, hogy le tudunk-e ülni, és ha igen, akkor gyorsan meg is tesszük. Ücsörgünk az autóban, a buszon, otthon a tévé előtt, a várókban, sajnos legtöbben még a munkahelyünkön is, de még a szórakozást, az emberi kapcsolatainkat is a kényelmes fotelből intézzük. Pedig a rengeteg ülés károsabb az egészségünkre, mint a dohányzás, ráadásul az agyműködésünk hatékonyságát is csökkenti. Miután ezt a tudósok felismerték, kutatásba kezdtek, hogy rájöjjenek, miként lehetne ezt a folyamatot visszafordítani.  „Az lenne a legjobb, ha olyan különleges lenne az, hogy leülünk, mint most az, hogy állunk. A jelenlegi állapotot kellene megfordítani.” – mondta a szakértő.

Rémisztő eredmények

A kutatócsoport 43 különböző felmérés eredményét összevetve arra a megállapításra jutottak, hogy azok, aki napi szinten több órát ülnek, azoknál 24%-kal többször fordult elő vastagbélrák, 32%-kal méhnyakrák, és 21%-kal tüdőrák, függetlenül attól, hogy szabadidejükben mennyit sportoltak. Egy másik kutatás férfiakat én nőket vizsgált, akik ugyanannyit edzettek, viszont akik ülőmunkát végeztek, azok sokkal kevésbé voltak fittek. Ebből arra következtettek, hogy az ücsörgés csökkenti a sportolás jótékony hatását.

Mi az a NEAT szám?

Energiára van szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk lebontsa az ételt, amit megeszünk, az izomsejtjeinknek a működéshez, vagy a májunknak, hogy enzimeket termeljen, mint ahogy ahhoz is, hogy mozogjunk, függetlenül attól, hogy egy pólót húzunk fel magunkra, vagy kerékpározunk. A passzív mozgást, tehát ami nem izzasztó sportolás, hanem az egyéb napi rutinból adódó energiakifejtés a NEAT nevet kapta. Ebbe tartozik, ha bepakolunk a mosógépbe, összehajtogatjuk a ruhákat vagy futunk, hogy elérjük a vonatot. Íme egy példa, hogy ezt megértsük: Ha egész nap csak ülünk egy bárpultnál akkor összesen talán 300 NEAT kalóriát égetünk el, míg ha a pult túloldalán állunk, akkor legalább 1300-at.

A gyerekek a bizonyítékok

Dr. James Lewin egy kisérletet is végzett, hogy bebizonyítsa mennyivel jobb lenne, ha kevesebbet ülnénk. Egy osztálynyi gyereket felszereltek olyan érzékelőkkel, amelyek a NEAT-et mérték. Olyan asztalokat kaptak, amelyek könnyedén gurultak, így szabadon mozoghattak az osztályteremben az íróasztalukkal együtt. Két hónappal később a tanárok arról számoltak be, hogy a diákok rövidebb szüneteket igényeltek, jóval kevesebbet rakoncátlankodtak és beszélgettek egymással. A szülők azt mondták, hogy meglepő módon a gyerekek szívesebben írtak otthon leckét és jóval kevésbé voltak stresszesek, és az eredményeik is jelentősen javultak.

Lendítsük mozgásba a testet!

Ha ülőmunkát végzünk, és a főnökünk nem hajlandó átalakítani a munkaterületünket állóra, akkor is meg tudjuk oldani, hogy ha nem is egész nap, de a lehető legtöbbet álljunk. Meg fogjuk látni, hogy sokkal jobb lesz közérzetünk, hatékonyabban végezzük a munkánkat és szellemileg is sokkal frissebbek leszünk. Ha csak a következő néhány tanácsot megfogadjuk, akkor is naponta akár 500-1000 kalóriával is többet elégethetünk, ráadásul este lelkiismeretfurdalás nélkül huppanhatunk le kedvenc tévénéző fotelünkbe.

Tippek

– Minden telefonbeszélgetést állva folytassunk.

– A pohár vizünket tegyük olyan távolságra, hogy fel kelljen állnunk ahhoz, hogy belekortyolhassunk.

– Csak kispoharat használjunk a munkahelyünkön, hogy minél többször el kelljen sétálnunk ahhoz, hogy újratölteni.

– Beszélgessünk állva, legyen az csak egy baráti csevej, otthoni élménybeszámoló vagy munkahelyi megbeszélés.

– Ha számítógéppel dolgozunk, akkor tegyük a gépet olyan magasságba, hogy állva kényelmesen tudjuk használni.

Már ilyen is van!

Manapság a legtöbb multicégnél már odafigyelnek arra, hogy a dolgozók minél jobban érezzék magukat a munkahelyükön, és minél egészségesebbek legyenek. Gondoskodnak masszőrről, játékszobáról, ahol időnként lazíthatnak az alkalmazottak, de vannak helyek, ahol már motorizált asztalok vannak, így egyetlen mozdulattal be tudjuk állítani azt állómagasságba vagy olyan kommandós csapat, amelynek tagjai időnként berohannak, és leellenőrzik, hogy minden adott-e ahhoz, hogy az alkalmazottak kényelmesen tudjanak állva dolgozni.

Tipp:

Ha elkezdjük az ülést állásra váltani, akkor azt semmiképpen ne próbáljuk meg tűsarkúban. Ha abban járunk be a munkahelyünkre, akkor az asztalunknál inkább vegyük le és legyünk mezítláb!

Tudta?

Ha egy éven keresztül napi három órát állunk, akkor az egyenértékű azzal, mintha tízszer lefutottuk volna a maratont.