Marhahús + mustáros zöldség vagy tejszínes aszalt gyümölcs
HOZZÁVALÓK:
levesben főtt marhahús
a zöldségmártáshoz: fél dl olaj
2 főtt sárgarépa, 1 főtt fehérrépa
1 vékony cikk főtt zellergumó
1 evőkanál liszt, húsleves
1 dl tejföl, só, őrölt bors, cukor
1 evőkanál dijoni mustár
a gyümölcsmártáshoz:
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
3 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj
2 evőkanál cukor, 2 dl tejszín
A zöldségmártáshoz a főtt sárga- és fehérrépát, zellert forró olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, és annyi levessel öntjük fel, hogy híg mártást kapjunk. 2-3 percig főzzük, krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a tejfölt, és sóval, borssal, cukorral, mustárral ízesítjük.
A gyümölcsmártáshoz az aszalt gyümölcsöt a fehérborba áztatjuk 1 órára, majd leszűrjük, és
a vajon világosbarnára karamellizált cukorra szedjük. Ráöntjük a tejszínt, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük.
Sertéshús + fehérboros alma
vagy füstölt sajt
Hozzávalók:
levesben főtt sertéshús
a sültalma-mártáshoz:
3 savanykás alma, 3 dkg vaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 citrom, kevés cukor, őrölt fahéj
a sajtmártáshoz:
5 dkg vaj, 1 dl tejszín
2 evőkanál liszt, húsleves
10 dkg reszelt füstölt sajt
só, frissen őrölt bors
4 szál friss kakukkfű
A levesben főtt sertéshúst tálalásig melegen tartjuk, majd a sültalma-mártáshoz a megmosott almákat 180 fokos sütőben megsütjük, majd az almák húsát kikaparjuk, az olvasztott vajra szedjük, és kicsit összepároljuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, kevés citromlevet, és cukorral, őrölt fahéjjal ízesítjük. Végül krémesre turmixoljuk, és lehúzzuk a tűzről.
A sajtmártáshoz az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, majd annyi húslevest öntünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű mártásalapot kapjunk. Most hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt sajtot, és sóval, borssal, az aprított kakukkfűvel ízesítjük. Tálaláskor a főtt sertéshúst szeletekre vágva a forró mártásokkal kínáljuk.
Kacsahús + fahéjas szeder vagy paradicsommártás
Hozzávalók:
levesben főtt kacsahús
a szedermártáshoz:
3 dkg vaj, 20 dkg szeder
2 dl fekete tea, 3 evőkanál cukor
1 dl száraz vörösbor
őrölt fahéj, 1 kiskanál keményítő
a paradicsommártáshoz:
fél dl olívaolaj, 4 érett paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kicsi fej vöröshagyma, só
2 dl zöldségleves, frissen őrölt bors 1 kis csokor friss bazsalikom
A főtt kacsahúst tálalásig melegen tartjuk, majd a szedermártáshoz az olvasztott vajon a megmosott szedret megfuttatjuk, ráöntjük a fekete teát, a vörösbort, és ha felforrt, cukorral, őrölt fahéjjal ízesítjük. Mielőtt lehúznánk a tűzről, a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítjük.
A paradicsommártáshoz a forró olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a kimagozott paradicsomok kicsi kockákra vágott húsát, és összeforgatjuk. Végül hozzáöntjük a zöldséglevest, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük. Sóval, borssal, aprított bazsalikommal ízesítjük. A főtt kacsahúst a forró mártásokkal kínáljuk.
fotó: pexels