Konyha

Zabpelyhes édességek: 4 olcsó sütemény recept szürke délutánokra

A zabpehely univerzális, olcsó alapanyag, ha kekszkészítésről van szó. Könnyű vele dolgozni, a végeredmény pedig mindig tökéletes. A kekszek hetekig elállnak száraz, hűvös helyen, több adagot is lehet belőle készíteni.

Almatorta pudinggal

Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg liszt, 5 dkg porcukor
10 dkg vaj, 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
60 dkg alma, 1 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1,5 dl tej
2 evőkanál pirított zabpehely

A lisztet a porcukorral elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgát hozzáadva tésztává gyúrjuk, és fóliába tekerve 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután kettéosztjuk, és lisztezett deszkán 2 darab kb. 20 cm átmérőjű korongot nyújtunk belőle. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük, majd ha kihűlt, a tortakarikát a lapokra nyomjuk, hogy a felesleges tésztarészeket levágja. Az almákat meghámozzuk és kockára vágjuk, a vajat felhevítjük, az almát a citromhéjjal megpároljuk benne, a porcukorral és a vaníliás cukorral ízesítjük. A pudingport a tejjel elkeverjük, az almatölteléket besűrítjük vele, végül a pirított zabpelyhet is belekeverjük. A tortakarikát az alsó lapra helyezzük, rá a töltelék felét, arra a másik lapot, és a másik fele tölteléket. Hűtőbe tesszük puhulni. Tálaláskor friss almával díszíthetjük.

Csokis keksz

Hozzávalók:
20 dkg vaj, 15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 egész tojás
10 dkg pirított zabpehely
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg aprított csokoládé
a mártáshoz:
10 dkg olvasztott csokoládé

A vajat elkeverjük a cukorral és kihabosítjuk, majd az egész tojást és a tojások sárgáját apránként hozzáadva tovább habosítjuk. A zabpelyhet, a sütőporos lisztet, az aprított csokoládét egy tálban elkeverjük, és a vajas masszához keverjük. Sima csövű nyomózsákból sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha könnyen leválik a papírról, és az alja már kezd barnulni. Ha kihűlt, csokoládécsíkokat folyatunk rá egy kanálból.

Meggyes batyu

Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg liszt, 5 dkg vaj
1 csipetnyi só, 2 dl tej
1 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
a töltelékhez:
30 dkg fagyasztott meggy
vagy meggylekvár
5 dkg porcukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 tojás, 3 dkg zabpehely

A langyos tejben az élesztőt, a cukrot, egy pici lisztet elkeverünk, és hagyjuk felfutni. A tojás sárgáján kívül a többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. Ha a kezünkhöz ragad a tészta, egy kis lisztet adunk még hozzá. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán egy 40×40 cm-es négyzetet nyújtunk ki belőle, és 16 négyzetre vágjuk. A lecsöpögtetett meggylekvárt vagy kiengedett fagyasztott meggyet egy tálban elkeverjük a porcukorral, a fahéjjal, és minden tésztanégyzetbe helyezünk belőle egy kanálnyit. A négyzetek széleit megkenjük tojással, majd a sarkokat középre hajtva batyut formázunk. Megkenjük tojással, megszórjuk zabpehellyel. 10-15 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Banános muffin

Hozzávalók:
4 dkg zabpehely
15 dkg vaj
15 dkg banán a héja nélkül
2 tojás
28 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 csipetnyi só
3 dkg pirított zabpehely a tetejére

A zabpelyhet egy serpenyőben egy evőkanálnyi vajon megpirítjuk, és félretesszük. A 15 dkg vajat megolvasztjuk, a banánt felkarikázzuk, és összeturmixoljuk a tojással. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót egy tálban alaposan elkeverjük, majd az olvasztott vajjal és a banános-tojásos turmixszal simára keverjük. A muffinpapírral bélelt formákat háromnegyedig töltjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép magasra feljönnek.