Baklava pite (250 Ft egy szelet)
Hozzávalók 8 szelethez:
• 1 csomag (150 g) 8 lapos réteslap
• 8 dkg vaj
• 20 dkg durvára darált dió
• 10 dkg porcukor
• 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
• 1 citrom
• 10 dkg cukor
1. A diót elkeverjük a porcukorral, a fahéjjal, a citrom lereszelt héjával. Megolvasztjuk a vajat, és vékonyan kikenünk vele egy kb. 22-24 centiméteres piteformát.
2. A réteslapokat kettévágjuk. A formába helyezünk 3 réteg, vajjal megkent réteslapot. Ezután a többi lapot is rátesszük, szintén egyenként vajjal megkenve, de már a diós töltelékkel is megszórva. Az utolsó lapra ne kerüljön dió. A réteslapok széleit enyhén visszahajtjuk.
3. Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Közben a 10 dkg kristálycukorból és 1,5 dl vízből sűrű cukorszirupot főzünk, kevés citromlével ízesítjük.
4. A kisült pitét megszurkáljuk a villával és meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
Körtés-csokoládés galette (160 Ft egy szelet)
Hozzávalók 8 szelethez:
• 30 dkg búzaliszt
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• egy csipet só
• 12 dkg vaj vagy margarin
• 1 dl natúr joghurt
• 1 evőkanál porcukor
• 7-8 dkg étcsokoládé
• 2 szem körte
• 1 tojás a tészta megkenéséhez
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a porcukorral, a kakaóporral, egy csipet sóval. Hozzádolgozzuk a lágy vajat, majd a joghurtot, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adagolunk hozzá egy kevés hideg vizet is.
2. A tésztát lisztezett felületen 7-8 mm vastag körré nyújtjuk. Egyenletesen szétoszlatjuk rajta a lereszelt csokoládét, és szétterítjük a tetején a felszeletelt körtéket is.
3. Visszahajtjuk a tészta széleit. A széleket megkenjük a kissé elkevert tojással, majd az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a süteményt. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Szilvás crumble pite (150 Ft egy szelet)
Hozzávalók 8 szelethez:
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
• 1 db L-es tojás
• 1 dl olaj
• 0,5 dl víz
• 2 evőkanál barnacukor
• 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
• 50 dkg szilva
• 10 dkg barnacukor
• 1 evőkanál őrölt fahéj
1. A tészta hozzávalóiból közepesen kemény pitetésztát gyúrunk, és legalább 20 percig félretéve pihentetjük.
2. A szilvát feldaraboljuk, elkeverjük a barnacukorral és a fahéjjal. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
3. A tésztát 1/3–2/3 arányban két részre osztjuk. A nagyobbik darabját lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, és fém piteformába helyezzük. Villával megszurkáljuk, és a szilvát egyenletesen szétterítjük rajta.
A maradék tésztát a szilvára reszeljük, és 30-35 perc alatt készre sütjük a pitét.
Fotó: Vrábel Kriszta