Édesburgonya és édeskömény. Mindkettő kezd meghonosodni nálunk is. Nevükben édesek, ám mindenféle étel készülhet belőlük, nem csak édesség. Az édesburgonya Dél-Amerikából származik, akár a krumpli, pedig nem krumpli, nem a burgonyafélék családjába tartozik. Batátának is nevezik Amerikában, ahol az alapételek egyike.
Hazai piacokon is kapható, érdemes kipróbálni, mert a szuper-ételek között tartják számon, amelyek a legmagasabb tápértékűek és a legegészségesebbek. Köret, leves, püré, de édesség is készülhet belőle.
Tippek
✔ Az édesburgonya, akárcsak a krumpli, meghámozva barnulni kezd, ezért tegyük hideg vízbe.
✔ Ha hűtőben tároljuk, kemény és keserű lesz, inkább hűvös helyre tegyük, legalább egy hétig eláll.
✔ Hámozásnál legyünk óvatosak, mert keményebb, mint a krumpli, és könnyen leszalad róla a kés.
Joghurtos, pikáns édesburgonya-leves
Hozzávalók:
✔ 70 dkg édesburgonya
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 3 dl natúr joghurt
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 cm-es friss gyömbér
✔ 1 teáskanál kurkuma
✔ 1 teáskanál őrölt római kömény
✔ 1 teáskanál csilipehely vagy piros csípős paprika
✔ fél citrom leve
✔ 2 evőkanál méz
A hámozott, kockázott édesburgonyát a gyömbér felével, a negyedekbe vágott vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, kurkumával bő vízben puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk és leturmixoljuk a levest. Kicsit hagyjuk kihűlni, hozzákeverjük a joghurtot (ha túl forró, összekaphatja a joghurtot). A maradék reszelt gyömbérrel, csilivel, mézzel, citromlével fűszerezzük. Egyszerre legyen csípős, édes és savanykás is.
Rakott édesburgonya
HozzávalóK:
✔ 40 dkg édesburgonya
✔ 40 dkg főtt burgonya
✔ 50 dkg darált hús (lehet sertés-marha vegyesen)
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 50 dkg paradicsom vagy 3 dl paradicsomszósz
✔ 4 dkg vaj
✔ 4 dkg liszt
✔ 5 dl tej
✔ só, bors, olívaolaj
Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, forralásig sűrűre főzzük a mártást. Az aprított hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve puhára főzzük a húst. A nyers édesburgonyát és a főtt burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és összekeverjük egymással.
Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, egy réteg burgonyát teszünk az aljára, rá besamelt, majd húsragut. Újra burgonyát, besamelt, ragut, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg burgonya és besamel legyen. Alufóliával lefedjük a tálat, és 230 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.
Fotó: Vrábel Kriszta