A medvehagymával nem lehet betelni! Az alig néhány éve tavaszi sztárrá előlépett finomságot valószínűleg mindenki megismerte és használta már szendvicskrémben, salátában, mártásban, krémlevesben. De tehetjük pogácsákba, palacsinta tésztájába, készíthetünk belőle pesztót, főzeléket, ízesíthetünk vele kenyeret, pitét, fasírtot. A medvehagyma bármilyen tésztaféleséghez illik, a krémsajtot, ricottát jól gazdagíthatjuk vele, a zöldségek – gomba, zöldborsó – ízét is hangsúlyosabbá teszi.
Tippek
✔ Ha főzeléket készítünk medvehagymából, keverjük egyenlő arányban friss spenóttal, esetleg sóskával, így nem lesz keserű.
✔ Ha télen is szeretnénk élvezni ízeit, finomra vágva lefagyaszthatjuk, vagy olajjal leöntve tartósíthatjuk.
✔ A medvehagymakrémet keverhetjük a zsenge újhagyma zöldjéből készült krémmel, így azt is jól felhasználhatjuk.
Hol keressük?
Bükkerdőkben, tölgyesekben találkozhatunk vele a kora tavasz heteiben. Az enyhe tél után már most is kapható. Lándzsás levelei szép fényesek, csodás fokhagymaillatot árasztanak. Ez a legfőbb ismertetőjele, ebből tudhatjuk, hogy nem a medvehagymához nagyon hasonló, ám mérgező gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel van dolgunk. Magyarország keleti felében nem találkozhatunk vele, mert csak a Dunántúl éghajlata felel meg elterjedésének. A piacok ilyenkor tele vannak vele, jól nézzük meg, ne fonnyadó csokrot válasszunk.
Ricottás lasagne
Hozzávalók:
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 400 g darabos hámozott konzervparadicsom
✔ kis csokor bazsalikom
✔ 3 dkg vaj
✔ 3 dkg liszt
✔ 3 dl tej
✔ 20 dkg ricotta
✔ 1 csokor medvehagyma
✔ 25 dkg lasagne tészta
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
✔ 5 dkg ementáli sajt
Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta. Félretesszük a mártást. Besamelt készítünk: az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan felöntjük a tejjel, közepesen sűrűre főzzük a mártást, és sózzuk, borsozzuk. A kész besamelben elkeverjük a ricottát, beletesszük a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott medvehagymát. Botmixerrel úgy keverjük a szószt, hogy a medvehagyma kis darabokban megmaradjon. (Ha nincs botmixerünk, késsel vágjuk egészen apróra).
Tűzálló tál alját megkenjük a medvehagymás szósszal, lasagne-lapot rétegezünk rá, ezt előbb medvehagymás szósszal kenjük meg, majd megcsepegtetjük a paradicsommártással. Folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére medvehagymás szósz kerüljön, majd megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedjük, 220 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.
Spagettitorta
Hozzávalók:
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 csokor medvehagyma
✔ 2 dl tejszín
✔ 6 tojás
✔ 10 dkg trappista sajt
✔ 30 dkg spagetti
✔ tengeri só
✔ frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a vékonyra csíkozott medvehagymát, és megfonnyasztjuk. Elkeverjük a tejszínnel az enyhén felvert tojásokat, beletesszük a reszelt sajtot, sózzuk, bőven borsozzuk. Összekeverjük a párolt hagymával. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és elkeverjük a szósszal.
Kivajazott, enyhén lisztezett (nem kapcsos!) tortaformába vagy kerámia piteformába tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Mikor enyhén meghűlt, kiborítjuk a formából. Langyosan és hidegen is szépen szeletelhető. Dresszinges zöldsalátával kínáljuk.
Gombás-medvehagymás penne
Hozzávalók:
✔ 35 dkg penne tészta
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 30 dkg csiperke
✔ 30 dkg zöldborsó
✔ 1 csokor medvehagyma
✔ 30 dkg natúr krémsajt
✔ 1 dl tejszín
✔ 1 tojás
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
✔ 5 dkg ementáli sajt
Sós vízben kifőzzük a tésztát. Közben az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a zöldségeket. Beletesszük a felcsíkozott medvehagymát, a krémsajtot és a tejszínt. Összefőzzük a mártást. Ha enyhén meghűlt, belekeverjük a tojást. A kifőtt tésztát elkeverjük a mártással, tűzálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 220 fokos sütőben 25 perc alatt összesütjük.
Sonkás tésztaomlett medvehagymával
Hozzávalók:
✔ 20 dkg spagetti
✔ 1 csokor medvehagyma
✔ 10 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
✔ 1 kis fej vöröshagyma
✔ 8-10 szem koktélparadicsom
✔ 6 egész tojás
✔ 1 púpozott evőkanál tejföl
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Egy nagy serpenyőben, amelynek van fedele, olívaolajon puhára dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a vékonyra csíkozott medvehagymát, pár percig fonnyasztjuk, majd elkeverjük a spagettivel. A tojásokat enyhén felverjük, elkeverjük a tejföllel, sózzuk és bőven borsozzuk. Elrendezzük a serpenyőben a sonkaszeleteket és a koktélparadicsomot. Ráöntjük a tojást, majd lefedjük a serpenyőt, és takaréklángon, végig fedő alatt készre sütjük az omlettet.
Fotó: Vrábel Kriszta