Tippek, hogy sokáig maradjon friss a spárgád
- Lehetőleg ne tartogassuk sokáig a spárgát, állítsuk vízbe, mint a petrezselyemcsokrot.
- Tegyük vízzel teli befőttesüvegbe a spárgacsokrot, állítsuk a vízzel töltött fazékba.
- Fedjük le alufóliával, a vizet forraljuk fel: a spárga tökéletesre fő.
- Spárgát süthetünk sütőpapírban is, vajjal meglocsolva, sóval, cukorral meghintve.
Masnitészta krémsajtos spárgával
Hozzávalók:
- 40 dkg masnitészta
- 50 dkg zöld spárga
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 evőkanál keményítő
- só, frissen őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál vaj
A megpucolt spárgát feldaraboljuk, olívaolaj és vaj keverékén pár percig dinszteljük. Felöntjük a tejszínnel, hozzászitáljuk a keményítőt, és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a krémsajtot és az aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk a mártást. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük. Tálba tesszük, és azonnal tálaljuk a krémsajtos-spárgás mártással.
Spárgás-sonkás rakott tészta
Hozzávalók:
- 35 dkg szarvacska tészta
- 50 dkg zöld spárga
- 25 dkg főtt, füstölt sonka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál vaj
- 2 dl tejszín
- 3 tojás
A megpucolt spárgát felkarikázzuk, a sonkát felkockázzuk. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon a sonkát a spárgával együtt megpirítjuk, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, megborsozzuk, enyhén sózzuk. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük.
Elkeverjük a spárgával és az aprított petrezselyemmel. Az enyhén felvert tojásokat elvegyítjük a tejszínnel, megsózzuk és megborsozzuk. Összeforgatjuk a tésztával. Egy tűzálló tál alját kikenjük vajjal, beleszedjük a tésztát, majd 200 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
Spárgával göngyölt csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg zöld spárga
- 60 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg füstölt sonka vékonyra szelve
- só, bors
- extra szűz olívaolaj
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A csirkemellet 8 vékony szeletre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Egy-egy szelet vékonyra szelt sonkát helyezünk a hússzeletekre, ráteszünk 3-4 zöld spárgát, majd szorosan feltekerjük. Fogpiszkálóval megtűzhetjük.
Egy kerámiatál alját vékonyan megkenjük olívaolajjal, ráhelyezzük a göngyölt csirkemelleket, a húsok tetejét is megkenjük olajjal, megszórjuk durvára darált borssal, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Párolt rizzsel vagy újkrumpli körettel kínáljuk.
Leves zsenge, tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók:
- 25 dkg fehér spárga
- 1 csokor zsenge sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej zsenge karalábé
- 20 dkg zsenge, pucolt zöldborsó
- 1 kis fej zeller vagy pár szál szárzeller
- 4-5 zsenge kelkáposztalevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl paradicsomlé
- 1 csokor friss bazsalikom
- 2-3 ág rozmaring
- só, frissen őrölt bors, olívaolaj
- parmezán sajt a tálaláshoz
A pucolt répákat felkarikázzuk, a karalábét és a zellert felkockázzuk. Olívaolajon kevés sóval megdinszteljük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket, a darabolt fokhagymát, a felezett vöröshagymát. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 25 percig főzzük, majd beletesszük a megpucolt zöldborsót, tovább főzzük a levest, 15 perc múlva beletesszük a pucolt, darabolt spárgát és a felcsíkozott kelleveleket. 5 percig forraljuk a levest. Frissen reszelt parmezán sajttal kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta