Konyha

A spárgát is spárgával: 4 egyszerű recept képpel vacsorára az egész családnak

A spárga olyan univerzális alapanyag, amiből készülhet leves és főétel is. Sokan rajongják ezt a rövid ideig kapható idényzöldséget, használjuk ki, amíg még kapható!

Tippek, hogy sokáig maradjon friss a spárgád

  • Lehetőleg ne tartogassuk sokáig a spárgát, állítsuk vízbe, mint a petrezselyemcsokrot.
  • Tegyük vízzel teli befőttesüvegbe a spárgacsokrot, állítsuk a vízzel töltött fazékba.
  • Fedjük le alufóliával, a vizet forraljuk fel: a spárga tökéletesre fő.
  • Spárgát süthetünk sütőpapírban is, vajjal meglocsolva, sóval, cukorral meghintve.

Masnitészta krémsajtos spárgával

Hozzávalók:

  • 40 dkg masnitészta
  • 50 dkg zöld spárga
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 evőkanál keményítő
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál vaj

A megpucolt spárgát feldaraboljuk, olívaolaj és vaj keverékén pár percig dinszteljük. Felöntjük a tejszínnel, hozzászitáljuk a keményítőt, és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a krémsajtot és az aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk a mártást. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük. Tálba tesszük, és azonnal tálaljuk a krémsajtos-spárgás mártással.

Spárgás-sonkás rakott tészta

Hozzávalók:

  • 35 dkg szarvacska tészta
  • 50 dkg zöld spárga
  • 25 dkg főtt, füstölt sonka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás

A megpucolt spárgát felkarikázzuk, a sonkát felkockázzuk. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon a sonkát a spárgával együtt megpirítjuk, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, megborsozzuk, enyhén sózzuk. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük.

Elkeverjük a spárgával és az aprított petrezselyemmel. Az enyhén felvert tojásokat elvegyítjük a tejszínnel, megsózzuk és megborsozzuk. Összeforgatjuk a tésztával. Egy tűzálló tál alját kikenjük vajjal, beleszedjük a tésztát, majd 200 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.

Spárgával göngyölt csirkemell

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 15 dkg füstölt sonka vékonyra szelve
  • só, bors
  • extra szűz olívaolaj

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A csirkemellet 8 vékony szeletre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Egy-egy szelet vékonyra szelt sonkát helyezünk a hússzeletekre, ráteszünk 3-4 zöld spárgát, majd szorosan feltekerjük. Fogpiszkálóval megtűzhetjük.

Egy kerámiatál alját vékonyan megkenjük olívaolajjal, ráhelyezzük a göngyölt csirkemelleket, a húsok tetejét is megkenjük olajjal, megszórjuk durvára darált borssal, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Párolt rizzsel vagy újkrumpli körettel kínáljuk.

Leves zsenge, tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 25 dkg fehér spárga
  • 1 csokor zsenge sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej zsenge karalábé
  • 20 dkg zsenge, pucolt zöldborsó
  • 1 kis fej zeller vagy pár szál szárzeller
  • 4-5 zsenge kelkáposztalevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl paradicsomlé
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2-3 ág rozmaring
  • só, frissen őrölt bors, olívaolaj
  • parmezán sajt a tálaláshoz

A pucolt répákat felkarikázzuk, a karalábét és a zellert felkockázzuk. Olívaolajon kevés sóval megdinszteljük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket, a darabolt fokhagymát, a felezett vöröshagymát. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 25 percig főzzük, majd beletesszük a megpucolt zöldborsót, tovább főzzük a levest, 15 perc múlva beletesszük a pucolt, darabolt spárgát és a felcsíkozott kelleveleket. 5 percig forraljuk a levest. Frissen reszelt parmezán sajttal kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta