Konyha

Hideg levesek: 4 gyors fogás főzés nélkül, ami a kánikulában is jól csúszik majd

A kánikulában csak keveseknek esik jól a meleg étel, de levesre attól még ilyenkor is vagyunk. Ezzel a 4 alaprecepttel majdnem az egész hétre kínálunk megoldást a levesek szerelmeseinek.
hideg gazpacho recept

Gazpacho

Hozzávalók:

  • 50 dkg paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg kígyóuborka
  • 20 dkg kápia paprika
  • 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos)
  • fél dl olívaolaj
  • 2 dl paradicsomlé
  • fehérborecet
  • petrezselyem, só, bors

A zöldségeket feldaraboljuk, az uborkából, a kápiapaprikából és a hagymából egy keveset félreteszünk. 1 evőkanál ecetet, 4 evőkanál olajat öntünk a darabolt zöldségekre, és megsózzuk. Egy órán át állni hagyjuk. A keverékhez adjuk a kenyeret, a paradicsomlevet, a petrezselymet, 2 dl vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, leturmixszoljuk, majd átszűrjük.

A félretett uborkát, hagymát és paprikát egészen apró kockákra vágjuk, elkeverjük egy kevés olívaolajjal. Hűtve tálaljuk  a levest, és kanalazunk rá az uborkás-paprikás keverékből.

Ez is érdekelhet

  1. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele
  2. Egyszer ültesd el, és 50 évig virágzik: ez a világ egyik legszebb növénye, a kerted ékszere lesz
  3. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Kovászos-uborka-krémleves

kovaszos uborka kremleves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg kovászos uborka
  • 5 dl kovászos-uborka-lé
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük. Adunk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon, hanem puhuljon. A dinsztelt hagymát az uborkával, uborkalével együtt a botmixer táljába tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, és teljesen simára pürésítjük. Nagy nyári melegben a legjobb hűsítő!

Joghurtos-kapros cukkinikrémleves

hideg cukkinileves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukkini
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • friss kapor
  • só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát a zúzott fokhagymával együtt olívaolajon megdinszteljük. Öntünk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon, hanem puhuljon. Beletesszük a felkockázott cukkinit, a friss kaprot, 5 percig pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a cukkinit. Simára turmixszoljuk, majd elkeverjük benne a joghurtot. Lehűtjük. Olívaolajjal locsolva, sajtforgácsokkal (pl. parmezán) megszórva kínáljuk.

Bazsalikomos paradicsomleves

hideg paradicsomleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 szelet száraz kenyér
  • 1 teáskanál szárított oregánó

A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, majd meghámozzuk és feldaraboljuk. A hagymát olívaolajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, 4 dl vizet, a bazsalikomot, majd a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, 30 percig főzzük a levest, majd összeturmixszoljuk. A kenyeret felkockázzuk, olívaolajon kevés sóval, oregánóval együtt megpirítjuk a kenyérkockákat.

A hideg levest a kenyérkockákkal kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta