Gazpacho
Hozzávalók:
- 50 dkg paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kígyóuborka
- 20 dkg kápia paprika
- 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos)
- fél dl olívaolaj
- 2 dl paradicsomlé
- fehérborecet
- petrezselyem, só, bors
A zöldségeket feldaraboljuk, az uborkából, a kápiapaprikából és a hagymából egy keveset félreteszünk. 1 evőkanál ecetet, 4 evőkanál olajat öntünk a darabolt zöldségekre, és megsózzuk. Egy órán át állni hagyjuk. A keverékhez adjuk a kenyeret, a paradicsomlevet, a petrezselymet, 2 dl vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, leturmixszoljuk, majd átszűrjük.
A félretett uborkát, hagymát és paprikát egészen apró kockákra vágjuk, elkeverjük egy kevés olívaolajjal. Hűtve tálaljuk a levest, és kanalazunk rá az uborkás-paprikás keverékből.
Ez is érdekelhet
Kovászos-uborka-krémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg kovászos uborka
- 5 dl kovászos-uborka-lé
- 2 dl tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük. Adunk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon, hanem puhuljon. A dinsztelt hagymát az uborkával, uborkalével együtt a botmixer táljába tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, és teljesen simára pürésítjük. Nagy nyári melegben a legjobb hűsítő!
Joghurtos-kapros cukkinikrémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg cukkini
- 3 dl natúr joghurt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- friss kapor
- só, frissen őrölt bors
Az apróra kockázott hagymát a zúzott fokhagymával együtt olívaolajon megdinszteljük. Öntünk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon, hanem puhuljon. Beletesszük a felkockázott cukkinit, a friss kaprot, 5 percig pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a cukkinit. Simára turmixszoljuk, majd elkeverjük benne a joghurtot. Lehűtjük. Olívaolajjal locsolva, sajtforgácsokkal (pl. parmezán) megszórva kínáljuk.
Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 2 szelet száraz kenyér
- 1 teáskanál szárított oregánó
A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, majd meghámozzuk és feldaraboljuk. A hagymát olívaolajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, 4 dl vizet, a bazsalikomot, majd a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, 30 percig főzzük a levest, majd összeturmixszoljuk. A kenyeret felkockázzuk, olívaolajon kevés sóval, oregánóval együtt megpirítjuk a kenyérkockákat.
A hideg levest a kenyérkockákkal kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta