Fűszeres-csípős répaleves
Hozzávalók:
- 35 dkg zsenge sárgarépa
- 2 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt római köményű
- negyed citrom
- 1 csapott teáskanál csilikrém
- 1 mokkáskanál fehérborecet
- frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
- A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk. Levesesfazékban, kevés olívaolajon körbepirítjuk a répakarikákat a római köménnyel együtt, felöntjük 8 dl vízzel.
- 20 percig főzzük, hozzáadjuk a fokhagymát, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a joghurtot. Cukorral, fahéjjal, csilivel és pár csepp citromlével, egy mokkáskanál fehérborecettel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
- A leves egyszerre legyen édes, csípős és egy kicsit savanykás.
Ez is érdekelhet:
Töltött sült tojás
Hozzávalók:
- 5 főtt tojás
- 1 dl natúr joghurt
- 5 dkg vaj
- 3-4 szardella vagy paszta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 5 dkg zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 kávéskanál mustár
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- A főtt tojásokat megfelezzük, kiszedjük a sárgájukat. Elkeverjük a joghurttal, vajjal, mustárral. Borssal és a villával összetört szardellákkal ízesítjük.
- Ha szükséges, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szardella sós. Visszatöltjük a tojásokba az ízesített tölteléket. Serpenyőben, kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát az aprított fokhagymával együtt, majd belekeverjük az aprított petrezselymet.
- A morzsát a tojásokra szórjuk, és az egészet 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Rozmaringos ragu krumplikrokettel
Hozzávalók:
- 60 dkg báránycomb (csont nélkül)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág friss rozmaring
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál 6%-os fehérborecet
- só, frissen őrölt bors
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál liszt
a kroketthez:
- 30 dkg krumpli
- 1 tojás
- só, liszt
- 2 dkg friss élesztő
- A bárányhúst felkockázzuk. Olívaolajon körbepirítjuk a húst a szeletelt fokhagymával és a rozmaringágakkal együtt.
- Ha már mindenhol piros, felöntjük a borral és 2 dl vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és takarékon forralva 35-40 perc alatt puhára főzzük.
- A főzés végén adunk hozzá 1 evőkanál fehérborecetet, egyet forralunk még a szafton, majd lezárjuk.
- A körethez a krumplit héjastól megfőzzük, amikor puha, meghámozzuk, villával összetörjük. Adunk hozzá 1 egész tojást, sót, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Összedagasztjuk a tésztát, 1-1,5 órára félretesszük kelni.
- Fánkokat formázunk belőle, és forró olajban pirosra sütjük.
Nyuszikeksz
Hozzávalók:
- 36 dkg finomliszt
- 11 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- selyemszalag a díszítéshez
- Először elektromos mixerrel a cukrot habosra keverjük a szobahőmérsékletű, lágy vajjal. Utána a lisztet a cukros vajhoz dolgozzuk.
- A tésztát lisztezett felületen 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Nyuszi alakú kiszúró formával megformázzuk a kekszeket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Amíg a sütő 180 fokra felmelegszik, legalább 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk rácson kihűlni, majd a kihűlt nyuszik nyakába piros selyemszalagot köthetünk.
Fotó: archív