Zöldfűszeres spárgaleves csirkével
Hozzávalók:
fél dl olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
30 dkg csirkemell
vagy pulykamellfilé
1,5 liter zöldségleves
50 dkg hámozott fehér spárga
só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor snidling
A forró olívaolajon megfuttatjuk a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb hasábokra darabolt sárgarépát, a megmosott, félujjnyi vastag csíkokra metélt csirke- vagy pulykamellet, és közepes tűzön összepirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ezután felöntjük a zöldséglevessel, és ha felforrt, takaréklángon, fedő nélkül félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a hámozott, 2-3 centis darabokra vágott fehér spárgát, majd sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, snidlinggel fűszerezzük, végül lassú tűzön készre, puhára főzzük. Ha elkészült a zöldfűszeres spárgaleves, forrón tálaljuk.
Fehérboros zöldhagymaleves
Hozzávalók:
4 dkg vaj
2 nagyobb csokor zöldhagyma
2 evőkanál liszt
1 l zöldségleves
2 dl száraz fehérbor
só, őrölt bors
4 szelet toast kenyér
6 dkg reszelt ementáli sajt
A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk benne a megmosott, vékony karikákra szeletelt zöldhagymát, megszórjuk liszttel, össze-keverjük, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha felforrt, beleöntjük a bort, és sózzuk, borsozzuk.
Lassú tűzön főzzük tovább, közben elkészítjük a sajtos pirítóst. A kenyérszeleteket egyenletesen megszórjuk a vékony szálúra reszelt ementáli sajttal, és forró sütőben aranybarnára pirítjuk.
Ha elkészült, a széleiket még melegen, éles késsel levágjuk, majd négy egyforma négyzetre daraboljuk. Ha megfőtt a leves, forrón tányérokba szedjük, és ráfektetjük a pirított sajtos toast szeleteket.
Tejszínes parajkrémleves
Hozzávalók:
25 dkg forrázott parajlevél
1,5 l zöldségleves
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 nagy gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
1 dl tejszín
1 nagy piros kaliforniai paprika
5 dkg hámozott fehér egész mandula
2 evőkanál olívaolaj
A forrázott parajlevelet fazékba tesszük, felöntjük a zöldséglevessel, és lassú tűzön 5-6 percig főzzük. A rántáshoz az olvasztott vajra szórjuk a lisztet, összekeverjük, majd közepes tűzön zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a zúzott fokhagymát. A kész rántást kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a levesalapot összeturmixoljuk, és kevergetve beleöntjük a rántást. Ha felforrt a leves, lassú tűzön 8-10 percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Ezután a tejszínt kevés forró lével elkeverjük, és a leveshez öntjük. A piros kaliforniai paprikát, a mandulát vékony csíkokra vágjuk, forró olívaolajon megsütjük, és sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor a levest forrón tányérokba szedjük, és megszórjuk a mandulás pirított paprikacsíkokkal.
Sáfrányos karalábéleves
Hozzávalók:
3 dkg vaj
1-1 fej vöröshagyma és karalábé
2-2 szál sárgarépa és fehérrépa
1,5 l zöldségleves
1 evőkanál liszt, só, őrölt bors
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice
1 csokor petrezselyem;
a szárnyasgaluskához:
20 dkg darált szárnyashús
1 áztatott, kicsavart zsemle
só, őrölt bors, zsemlemorzsa
1 tojás, 1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Az olvasztott vajon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott karalábét, sárgarépát, fehérrépát, kicsit összepirítjuk, megszórjuk liszttel, és felöntjük zöldséglevessel.
Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk sáfránnyal, aprított petrezselyemmel. Ezután lassú tűzön főzzük, közben elkészítjük a galuskát. A darált szárnyashúst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlét, a tojást, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy egynemű húsmasszát kapjunk. Kiskanállal a félig főtt levesbe szaggatjuk, és lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, forrón tálaljuk.
fotó: pexels