Fűszervajas grillezett kukorica
Hozzávalók:
- 4 cső kukorica
- 10 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- 1 kis csokor friss
- petrezselyem
A vajat megolvasztjuk, elvegyítjük a fűszerkeverékkel, csipet sóval és az aprított fokhagymával. Hűtőszekrénybe tesszük, és ha már valamennyire megszilárdult, fóliába csomagolva formára hűthetjük. A kukoricát sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük. Faszenes grillen, parázs felett melegítjük, átsütjük a kukoricákat, levesszük a tűzről, megkenjük a fűszervajjal, és megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kígyóuborka
- 1 piros kaliforniai paprika
- 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos)
- fél dl olívaolaj
- 6%-os fehérborecet
- petrezselyem, só
- frissen őrölt bors
A zöldségeket feldaraboljuk, tálba tesszük, hozzákeverünk 1 evőkanál ecetet, 4 evőkanál olajat, és megsózzuk. 2-3 órát hagyjuk állni a hűtőben. A keverékhez adjuk a kenyeret, összeturmixoljuk, hozzáöntünk annyi vizet, hogy krémes leves állaga legyen. Ízlés szerint adunk még hozzá ecetet, olajat, sózzuk, borsozzuk, majd átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük, jéghidegen tálaljuk. Olajban, szárított kakukkfűvel együtt pirított kenyérkockákat vagy csíkokat kínálunk mellé.
Grillezett szójaszószos csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 1 evőkanál méz
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2-3 cm-s friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
a salátához:
- kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- szezámmag
- 3 evőkanál 6%-os fehérborecet
- 1 evőkanál méz
- 1teáskanál csilikrém
- 2 evőkanál olíva-, szezámmag- vagy mogyoróolaj
A szójaszószt elkeverjük a mézzel, az aprított fokhagymával, a reszelt és az őrölt gyömbérrel. A szeletekre vágott csirkemellet a pácba tesszük, és 1-2 óráig állni hagyjuk. „Uborkaspagettit” készítünk: az uborkákat nagyon vékony szeletekre, majd keskeny csíkokra vágjuk. Enyhén sózzuk, elkeverjük az aprított fokhagymával. Elkeverjük az ecetet
a mézzel, az olajjal, a szezámmaggal és a csilikrémmel, végül összeforgatjuk az uborkával. A csirkemelleket forró parázs felett oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük, és meghintjük szezámmaggal.
Ez is érdekelhet:
Gyros káposztasalátával
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb/karaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
4 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma
1-1 db paprika és paradicsom
a salátához: 50 dkg fehér káposzta
25 dkg lila káposzta
20 dkg sárgarépa, só, bors
1 fej vöröshagyma, 2 dl natúr joghurt
10 dkg majonéz, 1 teáskanál mustár
2-2 evőkanál méz és fehérborecet
só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma;
a pitához: 45 dkg liszt+ a nyújtáshoz
3 dkg vaj, 2 dl natúr joghurt
7 g szárított élesztő, só
Előző nap a húst bedörzsöljük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Tűzálló tálba tesszük, elhelyezzük körülötte a feldarabolt zöldségeket, hozzáadjuk a zsírt, és lefedve, 180 fokon 2,5 órán át omlósra sütjük. A pita hozzávalóit összekeverjük, adunk hozzá annyi langyos vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk, dagasztjuk, kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. A káposztákat és a hagymát vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát hozzáreszeljük. Sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a borecetet, és állni hagyjuk. Elkeverjük a majonézt 2 dl joghurttal, a mézzel, a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a salátával. Lisztezett felületen kinyújtjuk a lepényeket, és forró parázs felett sütjük, míg felhólyagosodnak. A húst egészben grillezzük a parázs felett. A lepényeket felvágjuk, salátát és csíkokra vágott húst töltünk bele.
fotó: archív