Csirke lebbencstésztával
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg csirkehús vegyesen (aprólék és húsosabb rész)
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- só, őrölt bors
- 2 zöldpaprika
- 2 kisebb paradicsom
- 40 dkg lebbencstészta
- 1 csokor petrezselyem
Egy bográcsban felforrósítjuk az olajat, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta, rászórjuk a zúzott fokhagymát, és hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vegyes csirkehúst. Ezután fehéredésig sütjük, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és félig megfőzzük. Ekkor beleszórjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a lebbencstésztát és az aprított petrezselymet. Ha kevés az étel szaftja, vízzel pótoljuk, majd az egészet lazán összekeverjük, és fedővel letakarva, lassú tűzön készre pároljuk. Közben fakanállal óvatosan átforgathatjuk a tészta alját, hogy ne ragadjon le. Ha elkészült, forrón tálaljuk.
Sörös marhapörkölt
HOZZÁVALÓK:
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 kg marhacomb
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma só, őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 mokkáskanál majoránna
- 5 dl világos sör
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 2 zöldpaprika
- 2 kisebb paradicsom
Egy bográcsot kikenünk zsírral, a marhacombot 2×2 centis kockákra daraboljuk, a vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk. Ezután a bogrács aljára egy sor húst teszünk, erre jön a vöröshagyma, fokhagyma, majd a só, bors, az őrölt kömény, a majoránna egy része, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg minden hozzávaló elfogy. Ráöntjük a világos sört, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi.
Fedővel letakarva, nagy lángon elkezdjük főzni, és ha félig megpuhult, beleszórjuk a fűszerpaprikát, a szeletelt zöldpaprikát és a kockákra vágott paradicsomot. Közben, ha elfő a szaftja, kevés vízzel pótoljuk, és közepes tűzön készre főzzük. Ha elkészült a sörös marhapörkölt, petrezselyemmel megszórt főtt burgonyával és friss kenyérrel tálaljuk.
Paprikás húsgombócok
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg darált sertéshús
- 1 nagy tojás, só, őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paprikakrém
- 1 csokor petrezselyem
- fél dl olaj
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 3-3 db piros-sárga és zöld paprika
- zöldségleves
- 2 szál zellerzöld
A húst a tojással sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával, paprikakrémmel, aprított petrezselyemmel jól összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük.
A bográcsban forró olajon a szeletelt lila hagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikákat, és összepirítjuk. 2-3 deci zöldséglevest öntünk alá, ha forr, a vizes kézzel gömbölygetett gombócokat beletesszük, és lefedve készre pároljuk. Sóval, borssal, zellerzölddel ízesítjük.
Vörösboros harcsapaprikás
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 80 dkg afrikai harcsafilé
- só, őrölt bors
- 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 20 dkg tarhonya
Bográcsban forró olajon, megpirítjuk az aprított hagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük 5 deci vízzel, és 10 percig főzzük. Ha kell, kevés vízzel pótoljuk. Beletesszük a feldarabolt harcsafilét. Beleszórjuk a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, rálocsoljuk a vörösbort, és 10-15 percig főzzük. A lisztet, tejfölt elkeverjük, a paprikáshoz öntjük. Fakanállal óvatosan átkeverjük, és 4-5 perc lassú főzés után levesszük a tűzről.
Ez is érdekelhet:
Fotó: Vrábel Kriszta