Konyha

Rántott csirkék: ez a 4 kedvenc receptünk, ami jobb még a klasszikus panírosnál is

A rántott húst nem lehet megunni, kísérletezni az alaprecept variálásával viszont szabad. Négy receptet is hoztunk, amik közül könnyen lehet, hogy kikerül a család új kedvence is.
rántott csirke recept

Mandulás csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 15 dkg mandulalapka
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 80 dkg krumpli
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  1. A mandulalapkák felét elkeverjük a zsemlemorzsával. A csirkemelleket szeleteljük, sózzuk, először megforgatjuk a lisztben, majd a felvert tojásban, utána a mandulás morzsában.
  2. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük.
  3. A krumplipürét hagyományos módon készítjük el, de mikor már összetörtük a krumplit, és belekerült a tej és a vaj, hozzákeverjük a szárazon enyhén megpirított mandulalapkákat is.

Joghurtos csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl natúr joghurt
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors, olaj
  1. A lebőrözött csirkecombokat sózzuk, borsozzuk.
  2. A fokhagymát felaprítjuk, elkeverjük a joghurttal, ezt is megsózzuk. A csirkéket megforgatjuk a joghurtban, de a legjobb, ha hagyjuk állni benne legalább 1 órán keresztül.
  3. Megforgatjuk a combokat a morzsában, majd tepsire tesszük őket, és kevés olajat csorgatunk rájuk, vagy olajspriccelővel vékonyan, de egyenletesen befújjuk. A sütőt 220 fokra kapcsoljuk, és kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük a combokat.

Zelleres csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • liszt, só, bors
  • kis csokornyi friss zeller

a paradicsomszószhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 kis fejnyi zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, olívaolaj
  • napraforgóolaj a sütéshez
  1. Először elkészítjük a mártást: a paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk. Összedaraboljuk a paradicsomokat, magas falú lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a megpucolt és félbevágott zellergumót és a vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk hozzá.
  2. Takaréklángon, lassan forralva sűrűre főzzük a mártást. Tálaláskor kiszedjük belőle a zeller- és hagymadarabokat. A csirkemellet felcsíkozzuk, megsózzuk. A tojásból és a lisztből párizsias panírt készítünk, sózzuk, elkeverjük benne az egészen apróra vágott zellerzöldet.
  3. A csirkemelldarabokat megforgatjuk a panírban, majd forró olajban ropogósra sütjük a csíkokat.

Röstibundás csirkemell

rántott csirkemell recept

Hozzávalók:

  • 8 szelet csirkemellfilé
  • 20 dkg öreg krumpli
  • 1 tojás
  • liszt, só, bors
  • olaj a sütéshez
  1. A krumplit meghámozzuk, majd káposztareszelőn lereszeljük. Ne hagyjuk sokáig állni, mert megbarnul. Alaposan kinyomkodjuk a levét.
  2. A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, de ne legyen vastag réteg rajta. A lereszelt krumplit elkeverjük a tojással és annyi liszttel, amennyit a massza felvesz.
  3. Sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk benne a hússzeleteket, kézzel kicsit segítünk rátapasztani a bundát. Forró olajban lassú tűzön ropogósra sütjük.

Fotó: pexels