Mandulás csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg mandulalapka
- 2 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 80 dkg krumpli
- 4 dkg vaj
- só
- 1,5 dl tej
- A mandulalapkák felét elkeverjük a zsemlemorzsával. A csirkemelleket szeleteljük, sózzuk, először megforgatjuk a lisztben, majd a felvert tojásban, utána a mandulás morzsában.
- Forró, bő olajban aranybarnára sütjük.
- A krumplipürét hagyományos módon készítjük el, de mikor már összetörtük a krumplit, és belekerült a tej és a vaj, hozzákeverjük a szárazon enyhén megpirított mandulalapkákat is.
Joghurtos csirkecomb
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 dl natúr joghurt
- 5 dkg zsemlemorzsa
- só, bors, olaj
- A lebőrözött csirkecombokat sózzuk, borsozzuk.
- A fokhagymát felaprítjuk, elkeverjük a joghurttal, ezt is megsózzuk. A csirkéket megforgatjuk a joghurtban, de a legjobb, ha hagyjuk állni benne legalább 1 órán keresztül.
- Megforgatjuk a combokat a morzsában, majd tepsire tesszük őket, és kevés olajat csorgatunk rájuk, vagy olajspriccelővel vékonyan, de egyenletesen befújjuk. A sütőt 220 fokra kapcsoljuk, és kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük a combokat.
Zelleres csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 2 tojás
- liszt, só, bors
- kis csokornyi friss zeller
a paradicsomszószhoz:
- 1 kg paradicsom
- 1 kis fejnyi zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, olívaolaj
- napraforgóolaj a sütéshez
- Először elkészítjük a mártást: a paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk. Összedaraboljuk a paradicsomokat, magas falú lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a megpucolt és félbevágott zellergumót és a vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk hozzá.
- Takaréklángon, lassan forralva sűrűre főzzük a mártást. Tálaláskor kiszedjük belőle a zeller- és hagymadarabokat. A csirkemellet felcsíkozzuk, megsózzuk. A tojásból és a lisztből párizsias panírt készítünk, sózzuk, elkeverjük benne az egészen apróra vágott zellerzöldet.
- A csirkemelldarabokat megforgatjuk a panírban, majd forró olajban ropogósra sütjük a csíkokat.
Röstibundás csirkemell
Hozzávalók:
- 8 szelet csirkemellfilé
- 20 dkg öreg krumpli
- 1 tojás
- liszt, só, bors
- olaj a sütéshez
- A krumplit meghámozzuk, majd káposztareszelőn lereszeljük. Ne hagyjuk sokáig állni, mert megbarnul. Alaposan kinyomkodjuk a levét.
- A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, de ne legyen vastag réteg rajta. A lereszelt krumplit elkeverjük a tojással és annyi liszttel, amennyit a massza felvesz.
- Sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk benne a hússzeleteket, kézzel kicsit segítünk rátapasztani a bundát. Forró olajban lassú tűzön ropogósra sütjük.
Fotó: pexels