Konyha

Őszi gyümölcsös édességek: 4 egyszerű recept körtével, gesztenyével, szilvával és almával

Használjuk ki a szezon hazai kulináris kincseit: süssünk az egész családnak ínycsiklandó desszerteket gesztenyéből, körtéből, szilvából és almából!

Szilvás-fahéjas kuglóf

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor

a töltelékhez:

  • 30-40 dkg szilva
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1-2 evőkanál barna cukor
  1. A tejet a cukorral, az élesztővel és egy evőkanál liszttel simára keverjük, majd hagyjuk felfutni. A lisztet a vajjal, a sóval és a citromhéjjal egy tálban elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel és a tojások sárgájával lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. A szilvákat felnegyedeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Rászórjuk a tölteléket, majd szorosan feltekerjük.
  3. Vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk a kuglófformát. Nagy kuglófhoz a tekercset egyben tegyük a formába. Kis kuglófokhoz akkora darabokat vágjunk a tésztából, hogy háromnegyedig töltsék meg a formákat.
  4. A tésztát megkelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben a piciket 15 percig, a nagyot 20-25 percig sütjük.

Ez is érdekelhet

Gesztenyés-almás fánk

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 dkg vaj vagy olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész alma
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg gesztenyepüré
  • 1 cl rum
  • 1 egész tojás
  1. A lisztet a sütőporral, a cukorral és a sóval elkeverjük, majd a többi hozzávalóval laza tésztává gyúrjuk. A gesztenyét egy kevés rummal meglazítva keverjük a tésztába. Az almákat lereszeljük, és belekeverjük a tésztába. Egy nagy lábasban olajat forrósítunk kb. 180 fokra.
  2. Kevés tésztával próbasütést végzünk, ha túl gyorsan barnulna, húzzuk le a tűzről, hogy picit hűljön, mert akkor csak megég a fánk külseje, de a belseje nyers marad.
  3. Ha túl lassan sül, hevítsük még, mert a tészta magába szívja az olajat, de nem sül át. Hideg olajba mártott kanállal szaggatjuk ki a fánkokat, de nem túl nagyokat, hogy át tudjanak sülni.
  4. Ha az alja megbarnult, megforgatjuk, majd papírtörlőre kiszedve leitatjuk róla az olajat.

Marcipános szilvás gombóc

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg főtt, áttört burgonya (kb. 70 dkg burgonyából)
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 8-10 szilva
  • 10-12 dkg marcipán
  • ízlés szerint egy pici Amaretto vagy rum

a tálaláshoz:

  • pirított szeletelt mandula
  • tejföl, citromhéj
  • porcukor
  1. A főtt burgonyát áttörjük, ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojásokat, majd tésztává gyúrjuk.
    Félcenti vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd négyzetekre vágjuk.
  2. A szilvákat kimagozzuk, a marcipánt kevés Amarettóval vagy rummal izgalmasabbá tehetjük. A szilvákat marcipánnal megtöltjük, majd 1-1 szilvát 1-1 tésztalapocskával beburkolunk.
  3. Egy lábast háromnegyedig vízzel töltünk, teszünk bele egy kevés sót, majd lefedve hagyjuk felforrni. Beletesszük a gombócokat. Ha feljött, még 1 percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kiszedjük.
  4. Ha jól lecsepegett, pörkölt mandulaforgácsba forgatjuk bele. Cukorral, reszelt citromhéjjal ízesített tejföllel tálalhatjuk.

Körtés-vaníliás pite

körtés torta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 1 egész tojás

a töltelékhez:

  • 3 érett (de nem túl puha) körte
  • 2,5 dl tejszín
  • fél rúd vanília (vagy vaníliás cukor)
  • 2 egész tojás, 1 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  1. A lisztet, a porcukrot és a vajat elmorzsoljuk, a tojással gyorsan tésztává gyúrjuk. Kb. 4-5 mm vastag, akkora kerek lapot nyújtunk belőle, hogy ki tudjunk bélelni a piteformát úgy, hogy az oldalára is felfeküdjön.
  2. Az alját villával megszurkáljuk, majd 15–20 percre fagyasztóba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és világosbarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és 2 mm-ként bevágjuk, hogy sülés közben kinyíljon. A körtéket a tésztára helyezzük.
  4. A cukrot és a tojásokat simára keverjük, a vaníliát vagy a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, majd a tejszínt is belekeverjük.
  5. A keveréket ráöntjük a körtékre, és 150 fokos sütőben „remegősre” sütjük. Ez azt jelenti, hogy a tepsit megrázva a töltelék krémszerű lesz.

Fotó: Vrábel Kriszta, pexels