Szilvás-fahéjas kuglóf
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 2,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál cukor
a töltelékhez:
- 30-40 dkg szilva
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál fahéj
- 1-2 evőkanál barna cukor
- A tejet a cukorral, az élesztővel és egy evőkanál liszttel simára keverjük, majd hagyjuk felfutni. A lisztet a vajjal, a sóval és a citromhéjjal egy tálban elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel és a tojások sárgájával lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A szilvákat felnegyedeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Rászórjuk a tölteléket, majd szorosan feltekerjük.
- Vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk a kuglófformát. Nagy kuglófhoz a tekercset egyben tegyük a formába. Kis kuglófokhoz akkora darabokat vágjunk a tésztából, hogy háromnegyedig töltsék meg a formákat.
- A tésztát megkelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben a piciket 15 percig, a nagyot 20-25 percig sütjük.
Ez is érdekelhet
Gesztenyés-almás fánk
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 3 dkg vaj vagy olaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 egész alma
- 1 kis citrom reszelt héja
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg gesztenyepüré
- 1 cl rum
- 1 egész tojás
- A lisztet a sütőporral, a cukorral és a sóval elkeverjük, majd a többi hozzávalóval laza tésztává gyúrjuk. A gesztenyét egy kevés rummal meglazítva keverjük a tésztába. Az almákat lereszeljük, és belekeverjük a tésztába. Egy nagy lábasban olajat forrósítunk kb. 180 fokra.
- Kevés tésztával próbasütést végzünk, ha túl gyorsan barnulna, húzzuk le a tűzről, hogy picit hűljön, mert akkor csak megég a fánk külseje, de a belseje nyers marad.
- Ha túl lassan sül, hevítsük még, mert a tészta magába szívja az olajat, de nem sül át. Hideg olajba mártott kanállal szaggatjuk ki a fánkokat, de nem túl nagyokat, hogy át tudjanak sülni.
- Ha az alja megbarnult, megforgatjuk, majd papírtörlőre kiszedve leitatjuk róla az olajat.
Marcipános szilvás gombóc
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg főtt, áttört burgonya (kb. 70 dkg burgonyából)
- 10 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 8-10 szilva
- 10-12 dkg marcipán
- ízlés szerint egy pici Amaretto vagy rum
a tálaláshoz:
- pirított szeletelt mandula
- tejföl, citromhéj
- porcukor
- A főtt burgonyát áttörjük, ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojásokat, majd tésztává gyúrjuk.
Félcenti vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd négyzetekre vágjuk. - A szilvákat kimagozzuk, a marcipánt kevés Amarettóval vagy rummal izgalmasabbá tehetjük. A szilvákat marcipánnal megtöltjük, majd 1-1 szilvát 1-1 tésztalapocskával beburkolunk.
- Egy lábast háromnegyedig vízzel töltünk, teszünk bele egy kevés sót, majd lefedve hagyjuk felforrni. Beletesszük a gombócokat. Ha feljött, még 1 percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kiszedjük.
- Ha jól lecsepegett, pörkölt mandulaforgácsba forgatjuk bele. Cukorral, reszelt citromhéjjal ízesített tejföllel tálalhatjuk.
Körtés-vaníliás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 14 dkg vaj
- 1 egész tojás
a töltelékhez:
- 3 érett (de nem túl puha) körte
- 2,5 dl tejszín
- fél rúd vanília (vagy vaníliás cukor)
- 2 egész tojás, 1 tojás sárgája
- 5 dkg cukor
- A lisztet, a porcukrot és a vajat elmorzsoljuk, a tojással gyorsan tésztává gyúrjuk. Kb. 4-5 mm vastag, akkora kerek lapot nyújtunk belőle, hogy ki tudjunk bélelni a piteformát úgy, hogy az oldalára is felfeküdjön.
- Az alját villával megszurkáljuk, majd 15–20 percre fagyasztóba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és világosbarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
- A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és 2 mm-ként bevágjuk, hogy sülés közben kinyíljon. A körtéket a tésztára helyezzük.
- A cukrot és a tojásokat simára keverjük, a vaníliát vagy a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, majd a tejszínt is belekeverjük.
- A keveréket ráöntjük a körtékre, és 150 fokos sütőben „remegősre” sütjük. Ez azt jelenti, hogy a tepsit megrázva a töltelék krémszerű lesz.
Fotó: Vrábel Kriszta, pexels