Konyha

Cseresznyés sütik: 4 mennyei recept képpel, ha hétvégén valami nagyot alkotnál

Már nagyon ki vagyunk éhezve a tavaszi gyümölcsök friss zamatára, nem csoda, hogy a primőröket a süteményeinkbe is belevarázsoljuk.
cseresznyés sütemények recept

Cseresznyés tarkabarka

Hozzávalók:
a kevert tésztához:
10-10 dkg margarin, porcukor
és liszt
2 egész tojás
1 púpozott evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor
1 dl tejföl (fél pohár)
30-40 dkg cseresznye
3 dkg liszt
1 nagy csipet fahéj
a formához margarin és liszt

  1. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, a tojásokat elkeverjük, majd apránként a keverékhez adva tovább habosítjuk. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a tojásos alapba keverjük, végül a tejfölt is hozzáadjuk.
  2. A formát kikenjük, kilisztezzük, majd a massza egyik felét egyenletesen elkenjük benne.
  3. A másik felébe belekeverjük a kakaóport, kanalanként a fehér masszára halmozzuk, majd elkenjük. A lisztet a fahéjjal elkeverjük, megforgatjuk benne a kimagozott cseresznyeszemeket, és a tésztába nyomkodjuk.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Cseresznyés krémes

cseresznyés sütemények recept

HOZZÁVALÓK:
25 dkg leveles tészta
25 dkg magozott cseresznye
½ csomag vaníliás pudingpor
2-3 kupak cseresznyelikőr
a krémhez:
4 tojásfehérje
12 dkg cukor
4,5 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
½ vaníliarúd kikapart belseje

  1. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk (kétszer akkora legyen, mint a tepsi). Megfelezzük, az egyik lapot a tepsibe borítjuk, a széleit a faláig húzzuk, villával megszurkáljuk, és fél órát pihentetjük.
  2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a lapokat egyenként aranybarnára sütjük, a második lapot a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  3. A cseresznyét 1 dl vízzel feltesszük főni. Fél dl vizet a fél csomag pudingporral elkeverünk, a főzetet besűrítjük vele, majd eloszlatjuk a tepsiben lévő tésztán. A krémhez a pudingport a tej egy részével simára keverjük, a maradék tejet 1 evőkanál cukorral és a vanília belsejével felforraljuk.
  4. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe habverővel belekeverjük a pudingos részt, 2-3 percig főzzük, majd a habbal összeforgatjuk.
  5. A cseresznyés rétegre kenjük, és a másik lappal lefedjük. Hűtőben hagyjuk dermedni, majd kockákra vágjuk, és porcukorral tálaljuk.

Cseresznyés fehércsoki-torta

cseresznyés sütemények recept

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
6-6 dkg cukor és liszt
1 evőkanál kakaópor
a krémhez:
2 tojás
15 dkg fehér csokoládé
2,5 dl hideg tejszín
15 dkg cseresznye
0,3 dl Triple sec (amaretto-, meggy- vagy cseresznyelikőr)
1 púpos teáskanál zselatin
0,5 dl víz

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját hozzáadjuk, a kakaóporral elkevert lisztet beledolgozzuk. 18 centis tortakarikát kibélelünk egy sütőpapírcsíkkal, ami 2 cm-rel magasabb a formánál, és a piskótamasszát elkenjük benne.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, és kihűtjük. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a 2 tojást, kevergetve melegítjük, majd tálra borítjuk, és kihűtjük. A zselatint hideg vízben megduzzasztjuk, teljes felolvadásig egyszer felforraljuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük. A csokis részhez adjuk a likőrt, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot is. A krémből egy keveset kivéve a zselatint lehűtjük, majd a krémhez adjuk, és a tésztára kenjük.
  4. A kimagozott cseresznyét a krémbe nyomkodjuk. Hűtőben dermesztjük, majd eltávolítjuk a tortakarikát és a papírcsíkot.
  5. A tetejét kakaóporral meghintjük.

Cseresznyés, vaníliakrémes kuglóf

cseresznyés sütemények recept

HOZZÁVALÓK:
24 dkg liszt, 20 dkg puha vaj
18 dkg cukor
3 tojás, 2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor, 1dl joghurt
20 dkg magozott cseresznye
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
a krémhez:
2,5 dl tej, 5 dkg cukor
fél csomag pudingpor
10 dkg porcukor, 18 dkg puha vaj
pár csepp vaníliaaroma

  • A vajat a citromhéjjal, a vaníliával és tojások sárgájával habosítjuk, a cukrot az egész tojásokkal habosra verjük, és apránként a vajas részhez adjuk. A sütőporos lisztet is hozzákeverjük.
  • A massza harmadát a formába szedjük, a fele cseresznyét belenyomkodjuk, majd a következő harmad és a maradék cseresznye következik, végül a maradék tészta. 180 fokos sütőben 20-25 percig, majd 160 fokon készre sütjük.
  • Ha langyosra hűlt, kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. A vaníliakrémhez a pudingport kevés tejjel elkeverjük, a maradék tejet a cukorral felforraljuk, a pudinggal besűrítjük, 1-2 percig kevergetve együtt főzzük, majd kihűtjük.
  • A vajat a porcukorral és a vaníliaaromával habosítjuk, a pudingot hozzáadva géppel tovább verjük. A kuglófot 3 részre vágjuk, és megtöltjük.

Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Fotó: archív