Konyha

Ez a 4 legjobb fűszeres lekvár receptünk: húsokhoz is bátran fogyaszthatod őket

Tele zöldséggel-gyümölccsel a piac, egyre többször jut eszünkbe, milyen jó lenne ezt a gazdagságot télen is élvezni. Ilyenkor kerülnek elő a befőttesüvegek.
fűszeres lekvár chutnei csatni recept

Fűszeres gyümölcscsatni

fűszeres lekvár csatni chutney recept

Hozzávalók:

  • 1-1 kg alma és paradicsom
  • 20 dkg mazsola
  • 15 dkg leszemezett szőlő
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl fehérborecet
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 narancs héja
  • 3-4 cm-es friss gyömbérdarabka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet tengeri só

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, hogy lehúzhassuk a héjukat, és feldaraboljuk. Az almákat is meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, a gyümölcsöket apróra kockázzuk. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót fazékba tesszük, és gyakran kevergetve melegítjük. Mikor a cukor felolvadt, a gyümölcsök pépesek, és elegendő levet engedtek, lefedjük, és lassan forralva főzzük, sűrítjük 1 órán keresztül.

A végén levesszük a fedőt, és megsózzuk. A kész lekvárt forrón 3 darab kisméretű üvegbe töltjük, és egy éjszakára meleg dunsztba rakjuk.

Ezt olvastad már?

Kakukkfüves lilahagyma-csatni

fűszeres lekvár csatni chutney recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg lila hagyma
  • 6 dl víz
  • 17 dkg cukor
  • 1/2 tasak dzsemfix szuper 3:1
  • fehérborecet
  • csipetnyi só
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál kakukkfű

A cukrot a vízhez keverjük, és egy lábosban kezdjük szirupnak főzni. Gyöngyözve forraljuk 10 percig, hozzáadjuk az ecetet, és még 5 percig forraljuk. Beletesszük a felkarikázott lila hagymát, a dzsemfixet, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük.

Tovább főzzük 10-15 percig, hogyNa hagyma puha legyen. ForrónN3 darab 2,5 dl-es csavaros üvegbe töltjük, 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!

Vörösboros-fahéjas szilvalekvár

fűszeres lekvár chutnei csatni recept

Hozzávalók:

  • 1,2 kg szilva
  • 50 dkg cukor
  • 1 tasak dzsemfix extra 2:1
  • 1 rúd fahéj
  • 1,5 dl száraz vörösbor

Megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk a szilvát, fazékba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a dzsemfixet és a fahéjat. Olykor megkeverve 1 óráig főzzük. A fahéjat kiszedjük, a kész lekvárt forrón 4 kisméretű üvegbe töltjük, és 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!

Szőlődzsem

fűszeres lekvár csatni chutney recept szőlő

Hozzávalók:
1,3 kg csemegeszőlő
35 dkg cukor
1 tasak dzsemfix szuper 3:1
1 biocitrom

A szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, kimagozzuk. Lábosba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük a dzsemfixet a cukorral, és a szőlőhöz adjuk.

Felforraljuk, és addig főzzük, amíg levet nem enged, a szőlő összerottyan, de darabos marad. A kész lekvárt forrón 6 csavaros üvegbe töltjük, és 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!

Fotó: archív

Címkék: