Fűszeres gyümölcscsatni
Hozzávalók:
- 1-1 kg alma és paradicsom
- 20 dkg mazsola
- 15 dkg leszemezett szőlő
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl fehérborecet
- 15 dkg barna cukor
- 1 narancs héja
- 3-4 cm-es friss gyömbérdarabka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipet tengeri só
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, hogy lehúzhassuk a héjukat, és feldaraboljuk. Az almákat is meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, a gyümölcsöket apróra kockázzuk. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót fazékba tesszük, és gyakran kevergetve melegítjük. Mikor a cukor felolvadt, a gyümölcsök pépesek, és elegendő levet engedtek, lefedjük, és lassan forralva főzzük, sűrítjük 1 órán keresztül.
A végén levesszük a fedőt, és megsózzuk. A kész lekvárt forrón 3 darab kisméretű üvegbe töltjük, és egy éjszakára meleg dunsztba rakjuk.
Ezt olvastad már?
Kakukkfüves lilahagyma-csatni
Hozzávalók:
- 60 dkg lila hagyma
- 6 dl víz
- 17 dkg cukor
- 1/2 tasak dzsemfix szuper 3:1
- fehérborecet
- csipetnyi só
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál kakukkfű
A cukrot a vízhez keverjük, és egy lábosban kezdjük szirupnak főzni. Gyöngyözve forraljuk 10 percig, hozzáadjuk az ecetet, és még 5 percig forraljuk. Beletesszük a felkarikázott lila hagymát, a dzsemfixet, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük.
Tovább főzzük 10-15 percig, hogyNa hagyma puha legyen. ForrónN3 darab 2,5 dl-es csavaros üvegbe töltjük, 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!
Vörösboros-fahéjas szilvalekvár
Hozzávalók:
- 1,2 kg szilva
- 50 dkg cukor
- 1 tasak dzsemfix extra 2:1
- 1 rúd fahéj
- 1,5 dl száraz vörösbor
Megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk a szilvát, fazékba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a dzsemfixet és a fahéjat. Olykor megkeverve 1 óráig főzzük. A fahéjat kiszedjük, a kész lekvárt forrón 4 kisméretű üvegbe töltjük, és 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!
Szőlődzsem
Hozzávalók:
1,3 kg csemegeszőlő
35 dkg cukor
1 tasak dzsemfix szuper 3:1
1 biocitrom
A szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, kimagozzuk. Lábosba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük a dzsemfixet a cukorral, és a szőlőhöz adjuk.
Felforraljuk, és addig főzzük, amíg levet nem enged, a szőlő összerottyan, de darabos marad. A kész lekvárt forrón 6 csavaros üvegbe töltjük, és 10 percre fejtetőre állítjuk. Dunsztolni nem kell!
Fotó: archív