Konyha Otthon és Kert

Nincs több sírás: 4 tuti tipp, hogy ne könnyezzen hagymavágás közben

Ha főzés közben hagymát kell szelni, de dől a szemünkből a könny, az nagyon bosszantó tud lenni. Négy módszert is mutatunk, amivel ez elkerülhető.
hagymavágás sírás nélkül tipp

Miért sírunk hagymavágás közben?

A hagymavágás közbeni sírás a szemet irritáló vegyi anyagok felszabadulásának köszönhető. Amikor hagymát vágunk, károsítjuk a növény sejtjeit, ami az allináz nevű enzim felszabadulását. A levegőben gázzá alakul, amely gyorsan terjed a levegőben. Amikor a szembe jut, már irritáló savas anyag formájában van jelen. Ekkor a nyálkahártya védekező reakcióként egyre több könnyet kezd termelni. Ezen a ponton kezdünk el könnyezni hagymavágáskor. Ha ennyire természetes ez a folyamat, mégis hogyan lehet sírás nélkül hagymát vágni?

4 módja, hogy könnyezés nélkül szeljük a hagymát

Még mielőtt nekiállnánk hagymát pucolni, érdemes figyelmet fordítani a növény tárolására felhasználás előtt. A legjobb, ha a hagymát egészben fél órára a hűtőbe, vagy akár a fagyasztóba tesszük. Ezáltal kevesebb allinázt és szemirritáló gázt választ ki.

Hasonló hatású, csak sokkal gyorsabb módszer a következő. A meghámozott hagymát jéghideg vízbe mártjuk és így mindkét esetben ugyanazt a hatást fogjuk elérni. Ne feledje az egyszerű szabályt: minél hidegebb a víz, annál jobb.

hagymavágás sírás nélkül tipp
Négy módszer is van, hogy ne legyen olyan kellemetlen a hagymavágás

A harmadik módja annak, hogy a hagymát úgy vágjuk, hogy ne könnyezzünk közben, a fizika alapelveit használja. Mindössze annyit kell tennie, hogy a vágódeszka közelébe helyez egy égő gyertyát. Ezáltal a szemet irritáló gáz magasabbra emelkedik, és szervezetünk nem kezd el védekező reakcióként könnyet termelni. Vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint általában.

Az utolsó módszer a legkevésbé kifinomult, de valószínűleg ugyanolyan hatékony. Ennek lényege, hogy a hagymát nem késsel szeleteljük fel, hanem egy egy légmentesen záródó zöldségdarálóval. Így biztosan nem fogja irritálni a szemét, és nem vezet síráshoz.

Darabolós eljárások

Az amorf alakzatú zöldségeket úgy a legbiztonságosabb pucolni, ha egyenes felületeket vágunk rajtuk. A batátát egyszerűen félbevághatjuk, letámaszthatjuk a deszkára, és késsel hámozhatjuk (lehet, hogy a különböző hámozó eszközök gyengének bizonyulnak, de megpróbálkozhatunk velük). A patisszont vágjuk félbe, vájjuk ki a magokat, majd késsel hámozzuk meg. Vághatjuk kisebb darabokra, szeletekre is, ezeket még könnyebben megszabadíthatjuk a héjtól. A nagyobb és keményebb krumplikhoz is használható ez a  módszer.

Forrás

Fotó: gettyimages