Gond a szemét?
Az ételmaradékok, a nedvesség, a pára a konyhai szemetesnél is kellemetlenséget okozhat. Az emiatt kialakult rossz szag nemcsak azt jelenti, hogy ideje kiüríteni a szemetest, de azt is jelezheti, hogy egyes baktériumok elszaporodtak. Az ételmaradékok egy idő után ugyanis erjedni kezdenek, amely során különböző gázok szabadulnak fel. A leggyorsabban a magas fehérjetartalmú ételek, valamint a gyümölcsök romlanak meg, és ezt az illatukkal is jelzik. A kellemetlen szagokat pedig villámgyorsan átveszi a kukánk.
A szódabikarbónával időt nyerünk
Az egyik legbiztosabb módszer, ha rendszeresen ürítjük az edényt és műanyag zacskót is teszünk a kosárba, majd ezt visszük ki a kukába. Amennyiben gyorsan romló, bűzt árasztó dolgok kerültek a szemetesbe, ne várjuk meg, míg megtelik a zsák. Persze így rengeteg zacskót kell(ene) elhasználnunk, ami nem igazán környezetbarát. Ezt a pazarlást kiválthatjuk a szódabikarbónával. Szórjunk két-három evőkanállal a szemeteszsákba. Ez nemcsak a nedvességet szívja fel, de segít, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el, és ezáltal semlegesíti a kellemetlen szagokat is.
Újságpapír a nedvesség ellen
Az erős illatú ételmaradékokat – mint a hagyma, a hal vagy a hús – tegyük régi újságpapírba, és dobjuk a szemetesbe. Az újságpapír ezenkívül a nedvesség felszívásánál is segít, érdemes a szemetesvödrünk aljára újságot tenni, majd erre kerülhet a zsák. Így, ha véletlenül kiszakadna a zsák, a papír felszívja a kifolyó nedvességet.
Ecettel a műanyagot
Előfordul, hogy nem a kuka tartalma okozza a gondot, hanem az edény maga. Ennek oka általában a kifolyt, kicsöpögött maradék. Ebben az esetben a tisztítás, a fertőtlenítés a legfontosabb. A fémből készült edények nem bírják a savas dolgokat, így az ilyen szemetest inkább vízzel és mosogatószerrel, esetleg fertőtlenítőszerrel takarítsuk. Amennyiben azonban műanyag edényről van szó, akkor segítségünkre lehet az ecet is. Ürítsük ki a kukát, majd ecetes vízzel átitatott szivaccsal töröljük ki.
A kávé közömbösít
A fekete nedű nemcsak minket frissít fel reggelente, de a szemetest is: a kávészemek ugyanis szintén semlegesítik a kellemetlen szagokat, ezért szoktak például a parfümériákban az illatcsíkok mellé kávészemeket vagy őrölt kávét tenni egy tálkában. Amikor ételmaradékot – gyümölcshéjat, savanyúságot vagy a gyerek által meghagyott tésztát – öntünk a szemetesbe, mindig szórjunk rá egy kevés kávészemet vagy őrölt kávéport.
Távol a radiátortól!
Nem mindegy, hogy hol kap helyet a szemetes. Amennyiben van rá módunk, ne állítsuk fűtőtest mellé a vödröt, mert a meleg segíti a baktériumok elszaporodását.
A legjobb, ha olyan kukát választunk, amelynek teteje van, és le tudjuk zárni, illetve az is fontos szempont, hogy legyen egy külön belső vödör is, amit könnyen ki tudunk takarítani, esetleg akár cserélni is.
A mosógép is lehet probléma
Elég néhányszor a mosógépben hagyni a kimosott ruhát, vagy több napig becsukva hagyni a gép ajtaját, esetleg a fürdőtakarítás közben egyszer-egyszer kihagyni a tömítések áttörlését, és máris kellemetlen szagot áraszthat a mosógép. Ennek oka általában az elszaporodott baktérium a nedvesség hatására, a nem megfelelő szellőzés és a maradék mosószer, öblítő és a ruhákból kieső szösz.
- Van, ami forrón szereti
A baktériumok ellen az egyik legjobb módszer, ha rendszeresen magasabb hőfokon is használjuk a készüléket. A törülközőket például bátran kimoshatjuk 90 fokon, de az is megfelel, ha üresen, 90 fokon átmossuk a gépet. Ha a forró vizes mosást választjuk, öntsünk a gépbe 1 pohár ecetet, amely még a vízkövet is oldja.
- Tömítés és szűrő ápolás
Az ajtónál lévő tömítést töröljük át fertőtlenítős vagy ecetes vízbe mártott ronggyal, majd hagyjuk nyitva, amíg teljesen megszárad. Ezzel egy időben a mosógép szűrőjét, illetve a mosószer- és öblítőadagolót is szedjük ki, mossuk át (ehhez is az ecetes víz a legjobb), és hagyjuk megszáradni, mielőtt visszatennénk a helyére.
- Szárazon a legjobb
Használat után töröljük át tiszta, száraz ronggyal a dobot, az ajtókat. Elöltöltős mosógépnél ne toljuk be teljesen a mosószeradagoló fiókot, és az ajtót is hagyjuk résnyire nyitva. A felültöltős készülékeknél ne csukjuk be a dobot, az ajtót is hagyjuk nyitva, vagy legalábbis ne zárjuk le teljesen.
Maradványok a lefolyóban
A szemetesen kívül a másik bűzforrás a lefolyó lehet a lakásban. A konyhában általában az ételmaradékok, míg a fürdőben a sampon, a tusfürdő, a szappanmaradványok, hajszálak okozzák a gondot.
Az első lépés a lefolyó kitisztása legyen. Tegyünk egy vödröt a lefolyóhoz, majd próbáljuk óvatosan szétszedni a szifont, és szivaccsal, kefével, valamint mosószeres, fertőtlenítőszeres vízzel takarítsuk ki.
Milyden háziszert használhatunk?
Sütőpor ecettel
A szódabikarbóna és az ecet itt is segít a kellemetlen szagok eltávolításában, ám az alábbi keverék is hasznos lehet: négy evőkanál sütőport szórjunk a lefolyóba, majd öntsünk utána fél csészényi ecetet. Fedjük le egy ronggyal a lefolyót legalább 10 percre, végül locsoljunk rá legalább egy liternyi forrásban lévő vizet.
A feketével csak óvatosan
Ahogy már említettük a kukánál, a kávé semlegesíti a szagokat, ám szakértők óvatosságra intenek minket a lefolyóban való használatában. Az apró kávészemcsékben ugyanis megtapadhat a zsír, és ez duguláshoz vezethet. Ha mindenképpen szeretnénk kipróbálni, kevés kávét szórjunk a lefolyóba, majd alaposan öblítsük le vízzel.
Kóla éjszakára
Ki ne hallott volna már a kóla takarító, tisztító hatásáról? Öntsünk a lefolyóba este fél-egy liter kólát, hagyjuk hatni éjszaka, reggel pedig öblítsük le meleg vízzel.
Mosogatógép-tabletta
Tegyünk egy tablettát a mosogatóba, mosdóba, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A forró víz hatására a tabletta feloldódik, lefolyik, és magával viszi az étel-, illetve tisztítószer-maradékokat. Jó megoldás lehet még, ha összetörjük a tablettát és beledörzsöljük a lefolyóba.
Fotó: Gettyimages