Egészség

6 étel, ami helyreállítja a bélflórádat 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet

Ha egészséges a bélflóránk, egészségesek leszünk mi magunk is. Nézd meg, melyek azok az ételek, amik támogatják a bélflórád egészséges működését 60 év felett.
joghurtot eszik egy szép idős hölgy

Az emberi bélflóra olyan egyedi, mint az ujjlenyomat. Összetétele nagyban meghatározza az emésztést, de immunrendszerünk működését is. Ahhoz azonban, hogy a hasznos baktériumok be tudják tölteni e fontos funkciójukat, táplálnunk kell őket – írja cikkében a Harvard Egyetem orvosi kara. Ebben van nagy szerepe a probiotikumoknak és prebiotikumoknak. Előbbiek olyan élő mikroorganizmusok, amelyek egyes élelmiszereinkben fordulnak elő, azokat elfogyasztva pedig gazdagítják a bélflórát. A prebiotikumok ezzel szemben olyan, számunkra emészthetetlen élelmiszer-összetevők, amelyek táplálékul szolgálnak a bélflóra közössége számára.

Nagyon leegyszerűsítve probiotikumokhoz fermentált élelmiszerek révén juthatunk legkönnyebben hozzá, míg prebiotikumokhoz megfelelő rostbevitellel.

Ez is érdekelhet

joghurtot eszik egy szép idős hölgy
Ezeket az ételeket kell fogyasztanod, hogy egészséges maradj

6 étel, ami helyreállítja a bélflórádat 60 év felett

  1. Joghurt: Ugyanazok a baktériumok, amik a tejből joghurtot varázsolnak, bélflóránk számára is hasznosak, ezért a rendszeres joghurtfogyasztás mindenképpen előnyös és egészséges. Arra azonban ügyelni kell, hogy egyes bolti termékek magas cukortartalommal rendelkeznek, ezeket inkább ne válaszd. A tejtermékek közül a kefir és az író szintén hasonló előnyökkel bír. Ha gyümölcsös joghurtot ennél, végy egy nagy poharas görög joghurtot, szezonban friss, azon kívül fagyasztott gyümölcsöt és egy kanál mézzel keverd ki a kedvenc ízedet.
  2. Savanyú káposzta: a magyar konyha egyik klasszikusa, nagyon változatosan felhasználható, így kulináris élvezetként sem utolsó. Probiotikus élelmiszerként rengeteg hasznos baktériumot tartalmaz és magas a rosttartalma.
  3. Kovászos kenyér: Bár a kovász hasznos mikroorganizmusai a sütés során elpusztulnak, egyéb természetes vegyületei, a polifenolok elérhetőbbé válnak a bélflóra baktériumai számára.
  4. Kimchi: a koreai konyha egyik legismertebb képviselője. Kelkáposztából készül többféle fűszer, például chili hozzáadásával, de a lényeg itt is a fermentálás, amelynek hála rengeteg bélflórabarát baktériummal gazdagodik ez a különleges ízvilágú étel. Akárcsak a savanyú káposzta, remek rostforrás.
  5. Érlelt sajtok: a többi között a cheddar, a feta, a gouda és az edámi sajt is említést érdemel a probiotikus hatású élelmiszerek között. Támogatják a bélflóra egészséges működését. A mértékre azonban érdemes figyelni, mert a kalóriatartalmuk is magas.
  6. Zöldségek és gyümölcsök: prebiotikumokra szintén agy szüksége van bélflóránknak, ami elsősorban a kellő rostbevitelt foglalja magában. A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér felnőttek számára legalább napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, nagyobb arányban előbbiét. Egy adagnak egy nagyobb paradicsom, paprika, alma vagy őszibarack, egy közepes tálka saláta, vagy éppen egy pohár bogyós gyümölcs is megteszi. A friss, gyorsfagyasztott és konzerv zöldségfélék, savanyúságok egyaránt hasznosak, a burgonya viszont nem számít bele az ajánlásba.

Ezt edd, ha sérült a bélflórád az antibiotikumkúra miatt

„A probiotikumok jótékony baktériumok, amelyek támogatják a bélflórát, a prebiotikumok pedig olyan rostanyagok, amelyek ezeknek a baktériumoknak táptalajként szolgálnak. Ketten együtt alkotják a szimbiotikumokat, amelyek elengedhetetlenek az egészséges mikrobiom fenntartásához” – magyarázta dr. Bakanek György nőgyógyász, sportorvos és életmód-szaktanácsadó.

„A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek egyedi változásokat idéznek elő a bélflóra összetételében és a bélben élő baktériumok aktivitásában, vagyis egyfajta hatásfokozó elemként működnek. Prebiotikumból többféle létezik, az egyik leggyakrabban alkalmazott a frukto-oligoszacharid (FOS) másnéven inulin” – fogalmazott.

Forrás

Fotó: gettyimages