Málnás vargabéles-muffin (140 Ft egy darab)
Hozzávalók egy 12 db-os muffinformához:
- 12,5 dkg cérnametélt
- 30 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 7 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg málna (fagyasztott)
- egy csipet só
- vaj és liszt a formák kenéséhez
- A cérnametéltet sós vízben pár perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy nagy tálba tesszük, és hozzáforgatjuk a még fagyos málnát, ami kicsit lehűti a tésztát, majd az áttört túrót is.
- A tojásokat enyhén habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral – nem kell fehéredésig. Hozzáöntjük a tejet, és végül összeforgatjuk a málnás-túrós tésztával is.
- Vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk a muffinformákat. Beleszedjük a tésztát, és 180 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Hűlés után kiszedjük a sütiket a formákból, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Egyszerű étcsokifelfújt (240 Ft egy darab)

Hozzávalók 6 db szuflétálhoz:
- 15 dkg étcsokoládé (legalább 50%-os)
- 5 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 3 db L-es tojás
- 3 dkg liszt
- 1 teáskanál kakaópor a szufléformák kikenéséhez
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A tojásokat enyhén habosra keverjük a cukorral – nem kell fehéredésig felverni. Hozzászitáljuk a lisztet, és simára keverjük vele.
- Vízgőz felett, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a vajat a darabokra tört csokoládéval. Hogy ne melegítsük túl a keveréket, amikor a csokoládé fele elolvadt, levesszük a tűzről, és kevergetve megolvasztjuk a többit is. Összedolgozzuk a felvert tojásos krémmel.
- Kivajazunk és kakaóporral kiszórunk 6 db szufléformát vagy muffinformát, belekanalazzuk a krémet, a formákat ¾ részükig megtöltve. Az előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük a felfújtat, és azonnal tálaljuk.
Mandulás-zabpelyhes morzsasüti (230 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 10 dkg mandula
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg liszt
- 5 dkg barnacukor vagy kristálycukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl lekvár (tetszőleges ízesítésű)
- A mandulát késes aprítógépben finomra daráljuk. Egy tálba öntjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet és a barnacukrot.
- Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és robotgéppel vagy kézzel morzsásra összedolgozzuk a tésztát.
- 2 kisebb (12 centis) vagy egy nagyobb (20-22 centis), vajjal kikent, liszttel megszórt pitetálba szórjuk a morzsa felét. Rácsöpögtetjük a lekvárt, majd befedjük a maradék morzsával. 180 Celsius-fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Vaníliafagylaltot kínálhatunk mellé.
Ez is érdekelhet: Zöldséges tavaszi sültek: 6 olcsó recept hidegen és melegen ebédre és vacsorára
Fotók: Vrábel Kriszta