A finom, édes déli gyümölcs nagyon gyorsan érik. Így ha többet vettünk belőle, mint amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, gyakran előfordulhat, hogy barna, pépes állapotban találjuk a gyümölcsöstálban. De van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt elkerüljük. Egyetlen konyhai trükkel lelassíthatjuk az érési folyamatot.
Ha a banán szárát, vagy az egész banánfürt tetejét alufóliába csomagoljuk, tovább frissen tarthatjuk a gyümölcsöt, mivel a fólia megköti a banán szárából felszabaduló etiléngázt. Ez pedig lelassítja az érési folyamatot és megakadályozza, hogy a gyümölcs túl gyorsan megbarnuljon.
Mi is az az etiléngáz?
Más gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest a banán az egyik legnagyobb etiléngáz-termelő. Az etiléngáz egy természetes kémiai vegyület, amely elősegíti az érést, segíti a banán színének és puhaságának megváltozását, aminek következtében a keményítők elkezdenek lebomlani és cukrokat képezni.
Ennek során az éretlen zöld banán sárgulni kezd, puhábbá és édesebbé válik. Ennek a gáznak a nagy része a gyümölcs szárán keresztül szabadul fel. Épp ez teszi lehetővé teszi, hogy a banánfürtök a fáról való leszedés után is tovább érjenek.

Tartsd távol a többi gyümölcstől
A banánokat érdemes a szárak becsomagolása után más gyümölcsöktől elkülönítve tárolni. Az etiléngáz miatt a közelében lévő gyümölcsök is gyorsabban érhetnek és gyorsabban megromolhatnak. Sok gyümölcs reagálhat a banán által kibocsátott etiléngázra, beleértve az almát, a körtét és a maracuját, de a citrusfélékre, mint például a narancsra és a citromra, nincs hatással.
A többi gyümölcs megromlásának elkerülése érdekében a banánt banánkampóra is felakaszthatjuk, így nemcsak elkülönítjük a többi gyümölcstől, de megakadályozhatjuk, hogy a banán benyomódjon, amely szintén elindíthatja a barnulási és romlási folyamatot.
Ez is érdekelhet:
Eddig kidobtad a banánhéjat? 6 nyomós okunk van rá, ami miatt soha többet nem végzi a szemetesben
Fogyj a kedvenc gyümölcsöddel: heti 2 kiló mínuszt ígér zsírból az olcsó banándiéta
Fotó: pexels.com