Konyha

Nem a hűtőben van a helye: így tárold a banánt, hogy tovább elálljon mielőtt bebarnulna

A banán egészséges és tápláló nassolnivaló, amely ideális ha úton vagyunk, vagy gyorsan csillapítani szeretnénk az éhségünket. Az egyetlen gond vele, hogy gyorsan bebarnulhat, megromolhat. Egy olcsó és egyszerű konyhai praktikával azonban tovább frissen tarthatjuk.
banánfürt

A finom, édes déli gyümölcs nagyon gyorsan érik. Így ha többet vettünk belőle, mint amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, gyakran előfordulhat, hogy barna, pépes állapotban találjuk a gyümölcsöstálban. De van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt elkerüljük. Egyetlen konyhai trükkel lelassíthatjuk az érési folyamatot.

Ha a banán szárát, vagy az egész banánfürt tetejét alufóliába csomagoljuk, tovább frissen tarthatjuk a gyümölcsöt, mivel a fólia megköti a banán szárából felszabaduló etiléngázt. Ez pedig lelassítja az érési folyamatot és megakadályozza, hogy a gyümölcs túl gyorsan megbarnuljon.

Mi is az az etiléngáz?

Más gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest a banán az egyik legnagyobb etiléngáz-termelő. Az etiléngáz egy természetes kémiai vegyület, amely elősegíti az érést, segíti a banán színének és puhaságának megváltozását, aminek következtében a keményítők elkezdenek lebomlani és cukrokat képezni.

Ennek során az éretlen zöld banán sárgulni kezd, puhábbá és édesebbé válik. Ennek a gáznak a nagy része a gyümölcs szárán keresztül szabadul fel. Épp ez teszi lehetővé teszi, hogy a banánfürtök a fáról való leszedés után is tovább érjenek.

banánfürt
Így tárold a banánt, hogy ne barnuljon be

Tartsd távol a többi gyümölcstől

A banánokat érdemes a szárak becsomagolása után más gyümölcsöktől elkülönítve tárolni. Az etiléngáz miatt a közelében lévő gyümölcsök is gyorsabban érhetnek és gyorsabban megromolhatnak. Sok gyümölcs reagálhat a banán által kibocsátott etiléngázra, beleértve az almát, a körtét és a maracuját, de a citrusfélékre, mint például a narancsra és a citromra, nincs hatással.

A többi gyümölcs megromlásának elkerülése érdekében a banánt banánkampóra is felakaszthatjuk, így nemcsak elkülönítjük a többi gyümölcstől, de megakadályozhatjuk, hogy a banán benyomódjon, amely szintén elindíthatja a barnulási és romlási folyamatot. 

Ez is érdekelhet:

Eddig kidobtad a banánhéjat? 6 nyomós okunk van rá, ami miatt soha többet nem végzi a szemetesben

Fogyj a kedvenc gyümölcsöddel: heti 2 kiló mínuszt ígér zsírból az olcsó banándiéta

Fotó: pexels.com

Forrás