Konyha

Gyors gyümölcsös desszertek az unokáknak: 3 recept 250 forint alatt a szünidőre

Indul a nyári szünet, érkeznek a gyerekek, akiknek mindig jólesik egy kis nagyi-féle sütemény. Ezek az édességek nemcsak kevés pénzből készíthetők el, de olyan egyszerűen is, hogy akár a legkisebbek is segíthetnek a sütésben.
Málnás-kókuszos tortácska

Málnás-kókuszos tortácska (240 Ft egy darab)

Hozzávalók 6 db mini tortához vagy 1 db 24 centiméteres piteformához:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg málna
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • egy csipet só
  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a kókusz-tejet és az olajat.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a csipet sóval, majd fakanállal a tojásos masszához keverjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a lereszelt héját is.
  3. A tésztát 6 db mini tortaformába osztjuk (vagy egy nagyobb formába kanalazzuk), a tetején elosztjuk a darabolt málnát, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Mákos-meggyes kocka (100 Ft egy darab)

Mákos-meggyes kocka
Mákos-meggyes kocka (100 Ft egy darab)

Hozzávalók 20 kockához:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 nagyobb szem alma
  • 5 dkg darált mák
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 2 dl natúr joghurt
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg meggy
  • 5 dkg vaj
  • egy csipet só
  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és az olajat.
  2. A lisztet elkeverjük a mákkal és a sütőporral, a csipet sóval, majd fakanállal a tojáshoz keverjük. A tésztához forgatjuk a lereszelt almát, a magozott, darabolt meggyet és a csokoládé felét, apróra vágva.
  3. Vajjal kikent, liszttel megszórt, 20×30 centiméteres tepsibe simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  4. A maradék csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejét megkenjük vele. A csokoládé megszilárdulásáig a hűtőszekrénybe tesszük.

Mandulás-cseresznyés muffin (85 Ft egy darab)

Mandulás-cseresznyés muffin
Mandulás-cseresznyés muffin (85 Ft egy darab)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg mandula
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 2 dl tej
  • 10 dkg koktélcseresznye
  • egy csipet só
  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel enyhén felverjük, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. A lisztet és a ledarált mandulát elkeverjük a sütőporral, a csipet sóval, és fakanállal a tojáshoz keverjük. Összekeverjük a tejjel, majd hozzáforgatjuk a feldarabolt cseresznyét is.
  3. Muffinformákba simítjuk a tésztát (a mélyedéseket 2/3 részig megtöltve), és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Fotók: Vrábel Kriszta

Ez is érdekelhet: