Egészség

Ha ezt eszed reggelire, olyan, mintha ragasztót ennél, amit hígítóval öblítesz le

Sokan akkor csipegetik ezt a finomságot, amikor fogyni szeretne, vagy csak tenni akar valamit az egészségéért. Pedig ennek éppen az ellenkezője lehet igaz. Ez a reggeli az ékes bizonyítéka annak, hogy semmit sem szabad megenni úgy, hogy elolvasnád az összetevőit a csomagolásán. Különben egy komoly kémiai koktélt juttathatsz a szervezetedbe.
vörös nő szendvicset reggelizik

Reggel van, és egy gyors, egészséges reggelit szeretnél készíteni, ezért nyúlsz érte. A tejszínes krémsajtról beszélünk, egy olyan szendvicsalapanyagról, amit szinte minden nap kenünk a kenyerükre, meggyőződve arról, hogy egészséges választás. De valóban így van? Finom íze és jó hírneve ellenére ez a termék egy nem éppen ideális választás.

Az emberek még mindig azt hiszik, hogy a krémsajt egy könnyű és egészséges sajt, amely alkalmas diétázásra. De ez nem mindig igaz. Néhány olcsóbb típusnál nem csak az ízről van szó, hanem arról is, hogy mit került bele a gyárban. Gyakran sok telített zsírt, sok sót és különféle „E”-ket tartalmaznak, amelyek irritációt okozhatnak az érzékenyebb embereknél.

Tehát amikor megvásárolod, próbáld meg a lehető legtisztábbat választani, ideális esetben csak pasztőrözött tejből és tejszínből készültet. Az összetevők listáján nem kell semmi extrának szerepelni. A jó krémsajtban nincsenek felesleges aromák, tartósítószerek vagy olyan vegyszerek, amelyeknek semmi keresnivalójuk benne.

Amikor a krémsajt ragasztó állagú

Ha a krémsajtod sűrű és ragacsos állagú, általában kevesebb tejet és több nehezen emészthető tejhelyettesítőt tartalmaz. A módosított keményítők és sűrítőanyagok, mint például a karragén, gyakran felelősek a krémsajt ragacsos állagáért.

Mi az a karragén?

A karragén (E407) egy sűrítő és zselésítő anyag, amelyet tengeri moszatból nyernek. Gyakran használják zselatinhelyettesítőként vegán vagy laktózmentes termékekben. A lebontott karragén erősen gyulladáskeltő. Az élelmiszerekben a nagyobb molekulákat használják fel, amelyeket a szervezet nem szív fel, és amelyek átjutnak az emésztőrendszeren.

Az élelmiszer-karragén önmagában nem veszélyes, de egyes érzékeny egyéneknél emésztési problémákat okozhat. A probléma akkor is előfordulhat, ha a karragént tartalmazó élelmiszereket nem megfelelően tárolták. Például, ha egy karragént tartalmazó élelmiszer hosszú ideig fénynek vagy magas hőmérsékletnek van kitéve, a karragén lebomolhat, ami gyulladást okozhat, növeli a bélfalak áteresztőképességét, sőt akár a cukorbetegség vagy a rák kockázatát is növelheti.

Vegyi anyagok koktélja

Ha a bolti krémsajt tartósítószereket, például kálium-szorbátot és nátrium-benzoátot, szintetikus aromákat, glutamátokat és ízfokozókat tartalmaz, maradj távol tőle. Az ilyen összetevőket tartalmazó élelmiszerek hosszú távú fogyasztása szükségtelenül megterheli a májat, a beleket és az immunrendszert.

Kálium-benzoát (E211)

Ez egy tartósítószer, amely meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát. A probléma akkor merül fel, amikor egy ilyen anyagot tartalmazó terméket C-vitaminnal kevernek és melegítenek, majd benzollá alakul, ami rákkeltő.

Tipikus helyzet: egy forró nyári nap. Veszel egy műanyag palackos limonádét, nem olvasod el a címkét, és így nem veszed észre, hogy a limonádé E211-et vagy E212-t és aszkorbinsavat tartalmaz C-vitamin forrásként. A limonádé négy órán át sül az autóban a napon, és tessék, épp most készítettél magadnak egy rákkeltő anyagokból és méreganyagokból álló koktélt. Gratulálunk!

A benzol körülbelül harminc Celsius-fokon képződhet, a forró autóban nyáron pedig általában kétszer ennyi a hőmérséklet. A rákkeltő benzollá való átalakulás lehetősége mellett az E211 tartósítószer összefüggésbe hozható az allergia, ekcéma, asztmás köhögés vagy hiperaktivitás előfordulásával gyermekeknél.

Ez is érdekelhet

  1. Nem egyezett bele a kemoterápiába: utolsó hónapjait kínok közt töltötte Agárdy Gábor
  2. Kitiltották a színházból Sinkovits Imre fiát: „Sosem éreztem azt, hogy édesapám árnyékában élek”
  3. Hónaljhajtások a paradicsomon: ezért tilos visszavágni a dús kacsokat

vörös nő szendvicset reggelizik

Telített zsírtarok a krémsajtokban

A krémsajt viszonylag sok telített zsírt és nem kevés sót is tartalmaz. Léteznek kevésbé zsíros, de nagyon zsíros változatok is, amelyek természetesen erőteljesebb  ízvilágot eredményeznek.

Néhány krémsajt tej és növényi zsír keverékét tartalmazza, egyes változatok pedig hidrogénezett vagy részben hidrogénezett zsírokat is. Ez pedig igazi csapások a szívre és az erekre. Ez a kombináció jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ha nem akarsz teljesen lemondani a krémsajtokról, legalább szánj időt arra, hogy alaposan elolvasd az összetevőket. Válassz olyat, amelyikben a legkevesebb adalékanyag van, és a megfelelő a zsírtartalom. A tested hálás lesz érte.

Fotó: gettyimages

Forrás

Címkék: