Sokan úgy gondolják, nem is kell más a tökéletes kovászos uborkához, mint friss uborka, fokhagyma, kapor, kenyér, só és egy kis víz, és már mehet is ki a napra. Aztán a három-négynapos várakozást gyakran követi a keserű felismerés. Az uborka szottyos, puha, keserű lett. Pedig, ha igazán kemény marad, még télire is elteheted, vagy az alaplevével más savanyúságokat is készthetsz.
Lehet, hogy nem csak a fent felsorolt pár összetevő a titok? A Facebookon Greens of Daisy néven posztoló magyar anyuka megosztott egy titkot, amit eddig valószínűleg csak kevesen ismertek. A tartalomgyártó előszeretettel nyúl régi népi praktikákhoz és igen jól iseri a növények-gyógynövények erejét és tulajdonságait, amiket rendszeresen be is mutat az oldalán.
Ez is érdekelhet
Így készül a tökéletes kovászos uborka
Nos, akkor lássuk, Daisy hogyan készíti a kovászos uborkát:
Az alapok nála is ugyanazok, mint bármely más magyarnál. Az üvegbe kerül természetesen uborka, fokhagyma, kapor, ám még mielőtt az egészet lezárná egy szelet kenyérrel és felöntené langyos sós vízzel, tölgyfaleveleket dugdos az üvegbe. A legjobb friss leveleket használni, de ha kissé megfonnyadtak (de még zöldek), azokat is bátran lehet használni. A folyamat innentől tényleg ugyanaz, mint a szokásos: mehet az üveg a napra, ha kész van, lehet leszűrni és falatozni.
Miért kell tölgyfalevelet dugni a kovászos uborka mellé?
Bármit is gondolsz most, a tölgyfalevél nem az ízért lesz felelős, így bármi más fűszert használsz az alapokon kívül, azt is bátran tedd mellé.
„Ez egy nagyon régi, tradicionális recept, ami a tölgyfalevél tannintartalmát arra használja fel, hogy az uborka extrán ropogós maradjon” – magyarázta Daisy a videóban.
A hozzászólók között szép számmal akadtak, akik már ki is próbálták a receptet. Sőt valaki a sajátját is megosztotta: egy hölgy például friss meggyfalevelet dug a kovászos uborka mellé, és ugyanilyen hatást ér el vele. Sőt, a szőlőlevél is ugyanolyan jól működik, ahogy a kenyeret is ki lehet cserélni krumplival. A recept állítólag ugyanilyen finom, ha nem uborkát, hanem például dinnyehéjat kovászolnál.
Mit tesz a tannin?
A tanninoknak sokrétű hatásuk van, mind az egészségre, mind az élelmiszerekben, különösen a borban. Főként szájösszehúzó, fanyar ízt adnak, de antioxidánsként is működnek és védik a szívet és az érrendszert.
Fotó: gettyimages