Konyha

Portugál finomságok fillérekből: el sem hiszed, milyen olcsó

Az ismert mediterrán konyhák, például az olasz és a görög mellett kevesebben figyelnek ennek a kis országnak a gasztronómiájára. Pedig itt is találni fantasztikusan ízgazdag fogásokat.
Zöldséges bableves

Zöldséges bableves (275 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 tányérhoz:

  • 50 dkg fejteni való bab
  • 15 dkg mediterrán paprikás kolbász (pl. chorizo vagy hazai, puhább füstölt kolbász)
  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 1 szem burgonya
  • 25 dkg paradicsom
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszerek: pl. 1-1 kis csokor bazsalikom, kakukkfű, zsálya vagy oregánó
  • 1 teáskanál őrölt, füstölt pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. Az apróra kockázott vöröshagymát puhára dinszteljük az olívaolajon, majd hozzáadjuk a karikázott, felezett kolbászt és a pirospaprikát.
  2. 2-3 percig együtt dinszteljük őket, majd beletesszük a babot, a felkockázott répákat, cukkinit és burgonyát, valamint a zúzott fokhagymagerezdeket. Hozzákeverjük a felaprított zöldfűszereket, megsózzuk, megborsozzuk, majd a zöldségeket is 10 percig dinszteljük.
  3. Végül hozzáadjuk az ételhez a kockákra vágott paradicsomot, a paradicsomlevet, és felöntjük 1 l vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és 30 perc alatt készre főzzük a levest.

Fokhagymás aprópecsenye (790 Ft egy adag)

Fokhagymás aprópecsenye
Fokhagymás aprópecsenye (790 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg sertésszűz
  • 60 dkg burgonya
  • 25 dkg cukkini
  • 25 dkg padlizsán
  • 20 dkg kápia paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál füstölt, őrölt paprika
  • olívaolaj
  • egy kis csokor petrezselyem
  • só, bors
  1. A burgonyát meghámozzuk, apróra kockázzuk. 2 evőkanál olívaolajjal megkenjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen szétterítjük, és sütőben, 220 Celsius-fokon, kb. 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
  2. Közben a kockákra vágott sertéshúst egy nagyobb serpenyőben olívaolajon hirtelen átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat, az őrölt paprikát, 1 percig pirítjuk, majd 1,5 dl vizet öntünk alá, és 10-15 percig pároljuk.
  3. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit, padlizsánt és paprikát. A zöldségeket is megpirítjuk, majd a raguhoz keverjük a kész burgonyát. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Olasz ízutazás nyaralás után: 4 fogásos menü az előételtől a desszertig, amit az étteremben ettél

Narancsos karamellflan (150 Ft egy adag)

Narancsos karamellflan
Narancsos karamellflan (150 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 4 dl tej
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 3 db egész tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  1. 10 dkg cukorból pár csepp víz hozzáadásával karamellt készítünk. Az aranybarna, forró karamellt szétterítjük egy legalább 7 dl-es fém- vagy kerámiaforma (pl. kerámia pitetál) alján.
  2. A tojásokat (az egészeket és a sárgákat) 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd fokozatosan hozzávegyítjük a tejet és a narancslevet is. A tojásos krémet a megszilárdult karamellre öntjük.
  3. A formát lefedjük alufóliával. Vízfürdőbe (pl. egy nagyobb lábosba) tesszük, és 180 Celsius-fokon 1 óra alatt kocsonyásra sütjük a flant. Megvárjuk amíg kihűl, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Ekkor kiborítjuk a formából, és szeleteljük.

Ezt olvastad már?

Fotók: Vrábel Kriszta