Zöldséges bableves (275 Ft egy adag)
Hozzávalók 8 tányérhoz:
- 50 dkg fejteni való bab
- 15 dkg mediterrán paprikás kolbász (pl. chorizo vagy hazai, puhább füstölt kolbász)
- 20 dkg cukkini
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 1 szem burgonya
- 25 dkg paradicsom
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- friss zöldfűszerek: pl. 1-1 kis csokor bazsalikom, kakukkfű, zsálya vagy oregánó
- 1 teáskanál őrölt, füstölt pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- Az apróra kockázott vöröshagymát puhára dinszteljük az olívaolajon, majd hozzáadjuk a karikázott, felezett kolbászt és a pirospaprikát.
- 2-3 percig együtt dinszteljük őket, majd beletesszük a babot, a felkockázott répákat, cukkinit és burgonyát, valamint a zúzott fokhagymagerezdeket. Hozzákeverjük a felaprított zöldfűszereket, megsózzuk, megborsozzuk, majd a zöldségeket is 10 percig dinszteljük.
- Végül hozzáadjuk az ételhez a kockákra vágott paradicsomot, a paradicsomlevet, és felöntjük 1 l vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és 30 perc alatt készre főzzük a levest.
Fokhagymás aprópecsenye (790 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg sertésszűz
- 60 dkg burgonya
- 25 dkg cukkini
- 25 dkg padlizsán
- 20 dkg kápia paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál füstölt, őrölt paprika
- olívaolaj
- egy kis csokor petrezselyem
- só, bors
- A burgonyát meghámozzuk, apróra kockázzuk. 2 evőkanál olívaolajjal megkenjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen szétterítjük, és sütőben, 220 Celsius-fokon, kb. 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
- Közben a kockákra vágott sertéshúst egy nagyobb serpenyőben olívaolajon hirtelen átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat, az őrölt paprikát, 1 percig pirítjuk, majd 1,5 dl vizet öntünk alá, és 10-15 percig pároljuk.
- Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit, padlizsánt és paprikát. A zöldségeket is megpirítjuk, majd a raguhoz keverjük a kész burgonyát. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Olasz ízutazás nyaralás után: 4 fogásos menü az előételtől a desszertig, amit az étteremben ettél
Narancsos karamellflan (150 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 4 dl tej
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 3 db egész tojás
- 2 db tojás sárgája
- 15 dkg kristálycukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg cukorból pár csepp víz hozzáadásával karamellt készítünk. Az aranybarna, forró karamellt szétterítjük egy legalább 7 dl-es fém- vagy kerámiaforma (pl. kerámia pitetál) alján.
- A tojásokat (az egészeket és a sárgákat) 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd fokozatosan hozzávegyítjük a tejet és a narancslevet is. A tojásos krémet a megszilárdult karamellre öntjük.
- A formát lefedjük alufóliával. Vízfürdőbe (pl. egy nagyobb lábosba) tesszük, és 180 Celsius-fokon 1 óra alatt kocsonyásra sütjük a flant. Megvárjuk amíg kihűl, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Ekkor kiborítjuk a formából, és szeleteljük.
Ezt olvastad már?
Fotók: Vrábel Kriszta