Nyáron az utak menti fák sárga és piros gömböcskékkel vannak tele, amelyek íze valamivel kevésbé édes szilvára emlékeztet. Idén rengeteg termett, és bár a törökök és franciák ettől tapsikolnának örömükben, a magyaroknak általában csak bosszúságot okoz a lepotyogó gyümölcs. A héja még akkor is mindig kicsit savanykás, amikor a húsa már plöttyedt, a magja pedig túl nagy ahhoz képest, amennyi gyümölcshús kinyerhető belőle. A viszonylag nagy mag miatt pálinkába is kevesen rakják, mondván, túl sok vele a munka. Ha pedig valami nem jó pálinkának, az felénk máris nem olyan nagy érték, igaz?
A rossz nyelvek csak ringlónak, vagy „fosókának” becézik, hiszen tényleg enyhén hashajtó hatású, ha sokat eszel belőle. Magas a rosttartalma, ugyanúgy, mint más szilváknak, nyilván innen a gúnyneve, de épp ez az egyik alkotóelem, ami miatt más nemzetek annyira becsülik. Ez valójában a Mirabella, vagy cseresznyeszilva, amit minden nehézség ellenére nagyon is megéri fogyasztani, még ha pálinkafőzésre tényleg nem is annyira alkalmas.
Keletről érkezett Mirabella szilva
A Mirabella szilvának csodálatos történelme van, keletről érkezett hazánkba. A franciák imádják, és süteményeket is sütnek belőle. A Mirabella lekvár Lorraine nemzeti kincsének számít, még Mirabella szilvafesztiválokat is rendeznek a tiszteletére.
A perzsák kincse
- A Mirabella a Selyemúton keresztül jutott el Anatóliába és Perzsiába a karavánokon, a ritka fűszerekkel és selyemmel együtt.
- Európába sokkal később, valószínűleg a középkorban ért el, amikor a legenda szerint René nápolyi király hozta Lotaringiába.
- Más vélemények szerint nagyjából ugyanebben az időben a rómaiak is hozhattak belőle Galliába.
Hogyan bánjunk a Mirabella szilvával a konyhában?
Akárhogy is, Lorraine annyira megszerette a Mirabella szilvát, hogy a legnagyobb termelőjévé vált. Végülis a világpiacra szánt teljes termelés akár 90%-át is ők adják. Ha Lorraine-ba látogatsz, mindenképpen hozz haza egy üveg lekvárt belőle! Ebből a szilvából arrafelé brandy is készül, azt is érdemes megkóstolni, de ha az egészségügyi előnyeit is szeretnéd kihasználni, azért ne csak szeszes ital formájában fogyaszd.
- A cseresznyeszilvának számos felhasználási módja van, de a legjobb, ha a lehető legfrissebben fogyasztjuk, így kihasználhatjuk az egészségügyi előnyeit.
- Magas a C-vitamin-tartalma, ami segíti az immunrendszert a megfázás és a fertőzések leküzdésében.
- Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a sejteket az öregedéstől.
- A káliumtartalma jótékony hatással van a vérnyomásra és a megfelelő izomműködésre.
- A rosttartalma pedig jótékony hatással van az egészséges emésztésre.
Bár manapság a Mirabella szilvát főként Franciaországban élvezik, utazásaink során is találkozhatunk mirabellás receptekkel. Ázsiában szószokhoz adják, fűszerekkel keverik, és húsokhoz tálalják. A Balkánon az édes ételekhez használják és mézben pácolják. A németek gombócokat készítenek belőle, és fahéjjal megszórják.
Mi nő az út szélén?

Mirabella vagy Prunus domestica syriaca alfaj, valószínűleg nem nő az út szélén. Ez egy kifejezetten gyümölcsösökben termesztett fa, amely nem terem vadon az utak mentén. Termései gyönyörű aranysárgák, és néha piros pöttyök vannak a héján. A mirabelle-bogyók édesek, a mag könnyen eltávolítható a pépből.
Ha azonban sárga, de piros vagy lila gyümölcsökkel tarkított fákat látsz az út mentén, valószínűleg a mirobalan fajtáról van szó. Valójában a nemes Mirabella távoli rokona, botanikai neve pedig Prunus cerasifera. Gyakran használják például szilva alanyként, mert könnyen szaporodik és jól gyökerezik.
Eredeti gyümölcsei azonban ízben nem hasonlíthatók a mirabelle szilváho. Meglehetősen keserűek, vastag héjúak, és a mag szorosan illeszkedik a gyümölcshúsba. Általánosságban elmondható, hogy a piros gyümölcsök édesebbek, mint a sárgák.
De ha az eredeti Mirabellához nem is jutsz hozzá, a fosókát is nyugodtan fogyaszd, az is tele van a fent felsorolt hasznos összetevőkkel.
Fotó: gettyimages