Természetes vitaminbomba
A rohanó hétköznapokban sokszor nehéz odafigyelni arra, hogy elegendő vitamint és ásványianyagot juttass a szervezetedbe. Éppen ezért egyre többen keresnek egyszerű praktikákat arra, hogy támogassák immunrendszerüket, illetve javítsák általános közérzetüket. Az egyik ilyen természetes csodaszer a céklalé citrommal és gyömbérrel. Ez egy igazi antioxidáns bomba!
Miért érdemes kipróbálni?
Minden gyümölcslé vagy zöldséglé remek módjai annak, hogy koncentrált formában juttass be létfontosságú tápanyagokat a szervezetedbe. A cékla, a citrom és a gyömbér hármasa pedig nemcsak finom, de rendkívül hatékony is.
1. Cékla, a vérkeringés támogatója
A cékla nem véletlenül szerepel sok egészséges étrend alapjaként. Tele van A-, C- és B-vitaminnal, valamint ásványianyagokkal: például vassal, káliummal és magnéziummal. A benne található természetes nitrátok ráadásul segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, továbbá javíthatják a vérkeringést. A cékla támogatja a máj működését és növeli a fizikai teljesítőképességet is. Ezért iszik sok sportoló céklalevet edzés közben.

2. Citrom, az igazi immunerősítő
A citrom kiváló C-vitamin forrás, ami elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez és a fertőzések elleni védekezéshez. Javítja az emésztést, és elősegíti a cékla vasának felszívódását is, ami különösen fontos lehet a vashiányosok számára.
3. Gyömbér, a természetes gyulladáscsökkentő
A gyömbér már évszázadok óta ismert gyógyító hatásáról! Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, így hatékony a gyulladások, a megfázásos tünetek és a gyomorpanaszok ellen is. Enyhíti a hányingert, valamint serkenti a vérkeringést.
Ezeket olvastad már?
Íme a recept: immunturbó ital céklával
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla
- 1 nagy darab friss gyömbér
- 1-2 citrom leve
- 1 pohár víz
Elkészítés:
Mosd meg, majd hámozd meg a céklát és a gyömbért. Vágd ezeket darabokra, hogy jobban összeérjen az ízük. Ezt követően tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe: céklát, gyömbért, citromlevet és vizet. Turmixold simára. Ha hígabb levet szeretnél, szűrd át egy szűrőn az egészet. Ezzel kész is a csodaszer!
Hogyan fogyasszuk a céklalevet?
Ajánlott naponta egy kis pohárral – 1-2 deciliterrel – inni belőle, lehetőleg reggel, éhgyomorra vagy étkezés előtt. Így a szervezeted sokkal hatékonyabban fel tudja dolgozni a tápanyagokat. Frissen elkészítve a legjobb, de ha előre megcsinálod, akkor maximum két napig tárold, és mindenképp hűtőben!
Tipp:
Egy kis mézzel vagy almával még ízletesebbé tehetjük ezt a vitaminokban gazdag italt. Ezzel a változtatással azoknak is könnyen fogyasztható lehet, akik nem rajonganak a cékla földes ízéért.
Forrás: ilovebryle
Fotó: Getty Images