Konyha

Ez a legolcsóbb, legvékonyabb balatoni büfés retró palacsinta: csak így sütöd innentől

Persze, persze, senki sem szereti a strandbüfés ételeket, mégis a legszebb gyerekkori emlékeink azok, amikor valamelyik balatoni strandon a hosszú sorban állás után végre sikerült kihisztizni egy szinte átlátszó palacsintát. Azóta sem tudod, hogyan készült? Íme a recept.
palacsintát süt egy nő otthon a konyhában

Hiába volt vékony, folyt ki belőle a töltelék még az oldalán is, a legendás balatoni palacsintáknak nincsen párja. Az a sült (oké, égett) halas olajjal keveredő édes porcukros illat örökre beleég az ember emlékezetébe. A várakozás, amit a nagymamánk oldalán töltöttünk a kiszolgálóablak előtt kígyózó sorban, ma is izgalommal tölt el. Pedig a strandos palacsinta vékony, egy darab semmire sem elég, csak, hogy az embernek tovább csorogjon a nyála, de legalább volt rajta porcukor és olyan kuriózum volt, ami nem is járt minden nap a nyaralás alatt.

Mi lehet a titok?

Én is számtalan palacsintát lesütöttem azóta, de sosem sikerült úgy. Használtam már mindenféle „luxus-lisztet” a zabtól a teljeskiőrlésűig, tettem bele kevés vagy sok tojást, tej helyett szódát (annak híján ásványvizet, rettenet), kevertem a tésztába az olajat vagy kentem alá, meg sem közelítette a retró palacsinták állagát.

Na, nem panaszkodok, elfogyott így is mindig, de én mindig csak azt az ízt kerestem. A papírvékony palacsintákat, amiken át lehet látni, milyen töltelék is van benne. Lehet, hogy végre sikerült megtalálnom!

A Facebookon Gorilla Gym posztolt egy olyan receptet, ami valóban az eredeti retró strandos lángosok alapja lehet.

Extra vékony retró palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk só
  • 8 dl hideg víz

Bizony, ebben a receptben egy korty tej sincs, és nem is kell bele – ettől lesz olyan olcsó!

Így készítsd:

palacsintát süt egy nő otthon a konyhában
A legolcsóbb és legvékonyabb palacsinta tej nélkül készül
  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd a tojással és 2 dl vízzel keverd simára a tésztát egy habverővel vagy fakanállal.
  2. Add hozzá a többi vizet is, igen, az összeset. Egy kifejezetten nagyon híg tésztát kell kapnod. Kapizsgálod már?
  3. Pihentesd legalább fél órán keresztül a masszát a hűtőben, hogy a liszt megszívja magát.
  4. Ha lejárt az idő, már sütheted is az extra vékony palacsintákat a szokásos módon.
  5. Mivel tényleg leheletvékony a tészta, nagyon világosra is piríthatod, ahogy például én szeretem, mégsem marad majd nyers.

A receptből megadott mennyiségből 18-20 darab palacsinta jön ki olyan olcsón, hogy annyiért a strandon egyet sem kapsz meg.

Ez is érdekelhet

Ha érdekel még több palacsintás recept, olvasd el a séfek trükkjét, vagy a kalóriaszegény felhőpalacsintáét, amiért most megőrül az internet. Tudtad amúgy, hogy a palacsinát levesbetétként is használhatod?

Fotó: archív