Nagyon gyorsan nő
Kagyló alakú, sárgás vagy barnás kalapjával, puha húsával, kissé édeskés, ánizsos ízével néha szinte észrevétlenül bújik meg a csiperke konyhai egyeduralma mögött. A nagyüzemekben fűrészporon vagy kukoricacsutkán is megél, és olyan gyorsan nő, hogy naponta többször is szedhető.
A természetben fűz- és bükkfákon, látványos „bokrokban” nő októbertől februárig. A gombákat ismerők innen is beszerezhetik, de mindig mutassák meg gombaszakértőnek. A nagyüzemi laskagomba biztonságos és egész évben elérhető, mennyei laktató leves készülhet belőle.
Nyári, késői és ördögszekér
A boltokban főleg a nyári laskagombával találkozunk.
- Kalapja 2-10 cm széles, alakja domború, majd ellaposodó, széle hullámos.
- Színe fehéres, világosbarna vagy barnásszürke
A késői laskagomba ősszel és télen terem, szeptembertől márciusig az élő vagy elhalt fák ágain. Kalapja tengeri kagylóra emlékeztet.
A hozzáértők a fiatal, rugalmas kalapokat gyűjtik, mert később szívóssá válik. Különlegesség az ördögszekér laskagomba, amelyet Ázsiában a gombák királyának tartanak. A séfek a tönkjét használják leginkább, olívaolajban aranybarnára sütve, kakukkfűvel, fokhagymával, szójaszósszal fűszerezve, kölessel, bulgurral, kuszkusszal vagy rizzsel tálalva.
Ez is érdekelhet
Mi minden készülhet belőle?
A laskagombát nem kell pucolni, csak le kell vágni a tönkjét. Mosni, áztatni nem jó, mert megszívja magát. Inkább nedves ruhával töröljük meg.
- Főzhetünk belőle krémlevest, pörköltet, gombaropogóst, szószt, omlettet, tehetjük salátába, grillezhetjük és ránthatjuk is, akárcsak a nyulat. Másféle gombát is keverhetünk hozzá.
- Köretként halak mellé adhatjuk, de lecsót is gazdagíthatunk vele.
- Borssal, majoránnával, bazsalikommal, fokhagymával, petrezselyemmel vagy kakukkfűvel fűszerezhető.
- Ha a kemény tönköt ledaráljuk, készíthetünk belőle fasírtot, mártást.
A gombaporhoz a gombát ki kell szárítani, majd összetörni és átszitálni, esetleg kávédarálóban finomra őrölni. Remek alapanyag levesekhez, rizottókhoz vagy minden olyan ételhez, melyben az aromájára van szükség.
Magas a fehérjetartalma
Az egészségesen élőknek, a húsfogyasztásukat visszafogóknak kifejezetten ajánlott a magas fehérjetartalmú gomba.
- A vércukorszintet is segít rendben tartani.
- Kalóriában szegény, a zsír- és szénhidráttartalma is alacsony.
- Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A kínai orvosok az erek védelmére is használják, és az élet elixírjének tartották.
Csőben sült laskagomba recept
- 50 dkg laskagombát csíkokra vágunk. 1 vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát felaprítunk, olajban üvegesre pirítjuk, hozzákeverjük a gombát, és erős tűzön kevergetve addig pirítjuk, amíg a nedvességtartalma el nem párolog.
- Ha kész, sózzuk, borsozzuk, tálba tesszük, és egy csomag apróra vágott petrezselyemmel, fél citrom levével elkeverjük, majd 20 dkg, kis kockákra vágott mozzarella sajtot is hozzáadunk.
- A tálat az előmelegített sütő középső rácsára helyezzük, és 15 percig sütjük az ételt, amíg a sajt szépen rápirul.
Fotó: Adobe Stock