Konyha

Csökkenti a koleszterinszintet: csak ezt az életelixírnek is tartott gombát kellene rántanod

A laska eredetileg vékonyra nyújtott tésztaféleséget jelöl egyes hazai vidékeken. Ez a gombafajta éppen azért kapta róla a nevét, mert van hasonlóság a megjelenésükben.
laskagomba

Nagyon gyorsan nő

Kagyló alakú, sárgás vagy barnás kalapjával, puha húsával, kissé édeskés, ánizsos ízével néha szinte észrevétlenül bújik meg a csiperke konyhai egyeduralma mögött. A nagyüzemekben fűrészporon vagy kukoricacsutkán is megél, és olyan gyorsan nő, hogy naponta többször is szedhető.

A természetben fűz- és bükkfákon, látványos „bokrokban” nő októbertől februárig. A gombákat ismerők innen is beszerezhetik, de mindig mutassák meg gombaszakértőnek. A nagyüzemi laskagomba biztonságos és egész évben elérhető, mennyei laktató leves készülhet belőle.

Nyári, késői és ördögszekér

A boltokban főleg a nyári laskagombával találkozunk.

  • Kalapja 2-10 cm széles, alakja domború, majd ellaposodó, széle hullámos.
  • Színe fehéres, világosbarna vagy barnásszürke

A késői laskagomba ősszel és télen terem, szeptembertől márciusig az élő vagy elhalt fák ágain. Kalapja tengeri kagylóra emlékeztet.

A hozzáértők a fiatal, rugalmas kalapokat gyűjtik, mert később szívóssá válik. Különlegesség az ördögszekér laskagomba, amelyet Ázsiában a gombák királyának tartanak. A séfek a tönkjét használják leginkább, olívaolajban aranybarnára sütve, kakukkfűvel, fokhagymával, szójaszósszal fűszerezve, kölessel, bulgurral, kuszkusszal vagy rizzsel tálalva.

Ez is érdekelhet

Mi minden készülhet belőle?

A laskagombát nem kell pucolni, csak le kell vágni a tönkjét. Mosni, áztatni nem jó, mert megszívja magát. Inkább nedves ruhával töröljük meg.

  • Főzhetünk belőle krémlevest, pörköltet, gombaropogóst, szószt, omlettet, tehetjük salátába, grillezhetjük és ránthatjuk is, akárcsak a nyulat. Másféle gombát is keverhetünk hozzá.
  • Köretként halak mellé adhatjuk, de lecsót is gazdagíthatunk vele.
  • Borssal, majoránnával, bazsalikommal, fokhagymával, petrezselyemmel vagy kakukkfűvel fűszerezhető.
  • Ha a kemény tönköt ledaráljuk, készíthetünk belőle fasírtot, mártást.

A gombaporhoz a gombát ki kell szárítani, majd összetörni és átszitálni, esetleg kávédarálóban finomra őrölni. Remek alapanyag levesekhez, rizottókhoz vagy minden olyan ételhez, melyben az aromájára van szükség.

laskagomba

Magas a fehérjetartalma

Az egészségesen élőknek, a húsfogyasztásukat visszafogóknak kifejezetten ajánlott a magas fehérjetartalmú gomba.

  • A vércukorszintet is segít rendben tartani.
  • Kalóriában szegény, a zsír- és szénhidráttartalma is alacsony.
  • Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • A kínai orvosok az erek védelmére is használják, és az élet elixírjének tartották.

Csőben sült laskagomba recept

  1. 50 dkg laskagombát csíkokra vágunk. 1 vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát felaprítunk, olajban üvegesre pirítjuk, hozzákeverjük a gombát, és erős tűzön kevergetve addig pirítjuk, amíg a nedvességtartalma el nem párolog.
  2. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, tálba tesszük, és egy csomag apróra vágott petrezselyemmel, fél citrom levével elkeverjük, majd 20 dkg, kis kockákra vágott mozzarella sajtot is hozzáadunk.
  3. A tálat az előmelegített sütő középső rácsára helyezzük, és 15 percig sütjük az ételt, amíg a sajt szépen rápirul.

Fotó: Adobe Stock