A jó almás pite titka az arányokon és az elkészítés módján múlik. A tészta legyen puha, omlós, az alma pedig szaftos és fűszeres. Fontos, hogy az almát ne aprítsuk túl kicsire, így sütés közben nem esik szét, hanem megőrzi az állagát. A vajjal való lekenés és a cukor vagy fahéjas cukor szórása nemcsak ízt, hanem szép, aranybarna színt is ad a pitének.
Hozzávalók
(1 nagy tepsihez)
- 125 g margarin vagy puha vaj
- 125 g cukor
- 3 tojás
- ½ csomag sütőpor
- 250 g liszt
- 1,5 kg alma (meghámozva, kimagozva)
- vaj a forma kikenéséhez
- sok vaj a lekenéshez
- sok cukor vagy fahéjas cukor a szóráshoz
A tökéletes piskóta receptjét már ismered?

Ezeket olvastad már?
Elkészítés
- A margarint vagy vajat, a cukrot, a tojásokat, a sütőport és a lisztet keverd össze, hogy egynemű tésztát kapj.
Az almákat vágd nagyobb darabokra (például nyolcadokra), majd forgasd bele a tésztába. Elsőre soknak tűnhet az alma a tésztához képest, de ne aggódj: a tészta szépen körbefolyik az almák között, és tulajdonképpen csak összetartja őket. - Az egészet öntsd egy kivajazott, 26 cm-es kapcsos tortaformába, és simítsd el (nem könnyű, de megéri).
- Előmelegített sütőben, 200 °C-on (alsó-felső sütés), az alsó sínre téve süsd körölbelül 50–55 percig.
45 perc elteltével kend meg bőségesen vajjal, majd szórd meg jó alaposan cukorral vagy fahéjas cukorral. - Ha a sütemény túl gyorsan barnulna, fedd le sütőpapírral a maradék sütési időre.
- Tipp: tejszínhabbal a legfinomabb!
Jöhet még egy recept? Mondjuk a tökéletes kelt tészta titka, vagy rétestészta tudnivalók a déditől?
Apró trükkök, amiket ne hagyj ki
Ha már a tökéletes tésztán dolgozol, érdemes a klasszikus hibákat is elkerülni:
- Mindig előmelegített sütőbe tedd a tésztát, és sütés közben ne nyitogasd az ajtót.
- Ne keverd össze a szódabikarbónát és a sütőport, mert másképp viselkednek. Erről korábban itt írtunk: Kémia a konyhában.
- A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben elegyednek.
- Tartsd be a recept lépéseit – hidd el, meghozza a gyümölcsét.
Forrás: chefkoch
Fotó: archív


