Konyha

Ez a világ legszaftosabb almás pitéje: képtelenség elrontani a nagyi titkos receptjével

Az a bizonyos klasszikus sütemény, amitől az egész ház almás-fahéjas illatba burkolózik. Egyszerű, házias és ellenállhatatlanul szaftos, pont olyan, amilyet a nagyi sütött.
nagymama készíti a tésztát a süteményhez

A jó almás pite titka az arányokon és az elkészítés módján múlik. A tészta legyen puha, omlós, az alma pedig szaftos és fűszeres. Fontos, hogy az almát ne aprítsuk túl kicsire, így sütés közben nem esik szét, hanem megőrzi az állagát. A vajjal való lekenés és a cukor vagy fahéjas cukor szórása nemcsak ízt, hanem szép, aranybarna színt is ad a pitének.

Hozzávalók

(1 nagy tepsihez)

  • 125 g margarin vagy puha vaj
  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • ½ csomag sütőpor
  • 250 g liszt
  • 1,5 kg alma (meghámozva, kimagozva)
  • vaj a forma kikenéséhez
  • sok vaj a lekenéshez
  • sok cukor vagy fahéjas cukor a szóráshoz

A tökéletes piskóta receptjét már ismered?

nagymama készíti a tésztát a süteményhez
Egyszerű, házias és ellenállhatatlanul szaftos

Ezeket olvastad már?

  1. 10 gyönyörű évelő virág, amit szeptemberben szaporíthatsz egyszerűen: itt a lista
  2. Szebb, mint a hortenzia és a fagyokig virágzik: bármely előkert dísze lehet ez a pompás bokor
  3. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

Elkészítés

  1. A margarint vagy vajat, a cukrot, a tojásokat, a sütőport és a lisztet keverd össze, hogy egynemű tésztát kapj.
    Az almákat vágd nagyobb darabokra (például nyolcadokra), majd forgasd bele a tésztába. Elsőre soknak tűnhet az alma a tésztához képest, de ne aggódj: a tészta szépen körbefolyik az almák között, és tulajdonképpen csak összetartja őket.
  2. Az egészet öntsd egy kivajazott, 26 cm-es kapcsos tortaformába, és simítsd el (nem könnyű, de megéri).
  3. Előmelegített sütőben, 200 °C-on (alsó-felső sütés), az alsó sínre téve süsd körölbelül 50–55 percig.
    45 perc elteltével kend meg bőségesen vajjal, majd szórd meg jó alaposan cukorral vagy fahéjas cukorral.
  4. Ha a sütemény túl gyorsan barnulna, fedd le sütőpapírral a maradék sütési időre.
  5. Tipp: tejszínhabbal a legfinomabb!

Jöhet még egy recept? Mondjuk a tökéletes kelt tészta titka, vagy rétestészta tudnivalók a déditől?

Apró trükkök, amiket ne hagyj ki

Ha már a tökéletes tésztán dolgozol, érdemes a klasszikus hibákat is elkerülni:

  • Mindig előmelegített sütőbe tedd a tésztát, és sütés közben ne nyitogasd az ajtót.
  • Ne keverd össze a szódabikarbónát és a sütőport, mert másképp viselkednek. Erről korábban itt írtunk: Kémia a konyhában.
  • A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben elegyednek.
  • Tartsd be a recept lépéseit – hidd el, meghozza a gyümölcsét.

Forrás: chefkoch
Fotó: archív