Konyha

5 nap múlva sem szárad ki a piskóta, ha így sütöd: egyetlen reszelt zöldséget keverj bele

Unod, hogy a frissen sült sütemény másnapra kiszárad? Van egy meglepően egyszerű, egészséges hozzávaló, amitől napokkal tovább marad puha és friss a desszert.
Sütemény készítés

Sütemény sütés után nem egyszer előfordul, hogy a desszert már másnapra kiszárad. Sokan ilyenkor tejszínhabhoz vagy más krémekhez, feltétekhez nyúlnak, hogy feldobják az ízélményt, pedig létezik egy egyszerűbb, természetesebb megoldás is. Ez a titkos hozzávaló a cukkini!

Miért jó választás a cukkini?

A cukkini semleges ízű, ezért nem befolyásolja a végeredményt, azonban magas víz- és rosttartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy a sütemény kiszáradjon. Sőt, még 5 nap után is friss, puha és rugalmas marad a tészta, ami nagy előny, ha nem szeretnél minden nap új desszertet sütni.

Egészségügyi előnyök

Cukkini
A cukkini frissen tartja a süteményeket

Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a zöldséget, mert ízetlennek találják, és fogalmuk sincs, mit kezdhetnének vele. Pedig a cukkini nemcsak a sütéshez praktikus, hanem egészséges is. Előbb említett magas víztartalma hidratálja a szervezetet, a rostok pedig elősegítik a koleszterinszint csökkentését és a jóllakottság érzetének fenntartását. Vitaminokban is gazdag:

  • B-vitaminok
  • C-vitamin
  • kálium

Ezek erősítik az immunrendszert, támogatják a szív egészségét és szabályozzák a vérnyomást.

 

Ez is érdekelhet

    1. Nem egyezett bele a kemoterápiába: utolsó hónapjait kínok közt töltötte Agárdy Gábor
    2. Kitiltották a színházból Sinkovits Imre fiát: „Sosem éreztem azt, hogy édesapám árnyékában élek”
    3. Sorsa olyan súlyos volt, mintha két élet fájdalmát hordozta volna: nem találta a boldogságot Ronyecz Mária

Cukkinis sütemény recept

Ha szeretnéd kipróbálni a cukkini adta előnyöket, mutatunk egy egyszerű receptet, ami garantáltan nagy sikert arat a családban.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csésze olaj
  • 2 csésze reszelt cukkini
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

Verd fel a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, míg habos nem lesz. Fokozatosan adagold hozzá az olajat, miközben tovább kevered. Add hozzá a reszelt cukkinit és a száraz hozzávalókat (szódabikarbóna, só, fahéj, sütőpor) is. Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe. Süsd előmelegített sütőben 160 fokon nagyjából 1 órán át. Ellenőrizd tűpróbával, hogy átsült-e.

Próbáld ki te is, és adj új dimenziót a sütési élménynek ezzel a különleges zöldséggel! Nemcsak az ízlelőbimbóid, hanem az egészséged is hálás lesz érte.

Forrás: TechSvet

Fotó: archív