Sütemény sütés után nem egyszer előfordul, hogy a desszert már másnapra kiszárad. Sokan ilyenkor tejszínhabhoz vagy más krémekhez, feltétekhez nyúlnak, hogy feldobják az ízélményt, pedig létezik egy egyszerűbb, természetesebb megoldás is. Ez a titkos hozzávaló a cukkini!
Miért jó választás a cukkini?
A cukkini semleges ízű, ezért nem befolyásolja a végeredményt, azonban magas víz- és rosttartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy a sütemény kiszáradjon. Sőt, még 5 nap után is friss, puha és rugalmas marad a tészta, ami nagy előny, ha nem szeretnél minden nap új desszertet sütni.
Egészségügyi előnyök

Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a zöldséget, mert ízetlennek találják, és fogalmuk sincs, mit kezdhetnének vele. Pedig a cukkini nemcsak a sütéshez praktikus, hanem egészséges is. Előbb említett magas víztartalma hidratálja a szervezetet, a rostok pedig elősegítik a koleszterinszint csökkentését és a jóllakottság érzetének fenntartását. Vitaminokban is gazdag:
- B-vitaminok
- C-vitamin
- kálium
Ezek erősítik az immunrendszert, támogatják a szív egészségét és szabályozzák a vérnyomást.
Ez is érdekelhet
Cukkinis sütemény recept
Ha szeretnéd kipróbálni a cukkini adta előnyöket, mutatunk egy egyszerű receptet, ami garantáltan nagy sikert arat a családban.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1,5 csésze cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csésze olaj
- 2 csésze reszelt cukkini
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
Verd fel a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, míg habos nem lesz. Fokozatosan adagold hozzá az olajat, miközben tovább kevered. Add hozzá a reszelt cukkinit és a száraz hozzávalókat (szódabikarbóna, só, fahéj, sütőpor) is. Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe. Süsd előmelegített sütőben 160 fokon nagyjából 1 órán át. Ellenőrizd tűpróbával, hogy átsült-e.
Próbáld ki te is, és adj új dimenziót a sütési élménynek ezzel a különleges zöldséggel! Nemcsak az ízlelőbimbóid, hanem az egészséged is hálás lesz érte.
Forrás: TechSvet
Fotó: archív