Élesztő nélküli pizzatészta
Mivel a tészta nem kel, mint a hagyományos élesztős pizzatészta, az élesztő nélküli változatnak az az előnye is, hogy villámgyorsan elkészíthető.
Élesztő nélküli pizzatészta hozzávalók:
- 300 g liszt (világos tönköly- vagy búzaliszt, de ne teljes kiőrlésű)
- 150 ml víz
- 1–2 tk só
- 2 ek olívaolaj vagy más minőségi növényi olaj

Ezeket olvastad már?
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra (alsó-felső sütés).
- Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
- Add hozzá a vizet és az olajat.
- Keverd össze az összes hozzávalót, majd néhány percig gyúrd erőteljesen, amíg sima, puha tésztát kapsz. Szükség szerint adj hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet.
- Nyújtsd ki a kész tésztát nagyon vékonyra egy kivajazott tepsiben vagy hőálló sütőpapíron, majd ízlés szerint rakd rá a feltéteket. Különösen a nedves hozzávalókkal és szósszal bánj óvatosan, ahogy az igazi olasz pizzánál is, mert a túl sok nedvesség gumiszerűvé teheti a tésztát.
- Tedd a tepsit a sütő alsó rácsára, és süsd a pizzát körülbelül 15–20 percig 250 °C-on (alsó-felső sütés).
Az élesztő nélküli pizzatészta vékony és ropogós lesz. Ha elég magas hőmérsékleten sütöd (majdnem, mint a kemencében), a tészta nagy légbuborékokat képez, levegős és ropogós lesz, éppen mint a hagyományos olasz pizza.
A tökéletes paradicsomszósz pizzához
A pizzát igazán kiemeli a házi paradicsomszósz, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Kipróbálhatod Borbás Marcsi pofon egyszerű trükkjét, vagy ezt a másikat is:
- Ehhez friss vagy konzerv paradicsomot pürésíts, majd serpenyőben kevés olívaolajon dinsztelj hozzá aprított fokhagymát és egy csipet sót.
- Ízesítheted bazsalikommal, oregánóval vagy egy kevés cukorral, hogy a paradicsom savassága kiegyensúlyozódjon.
- A szószt pár perc alatt főzd sűrűre, és kenheted is a pizzatésztára.
Tudtad?
Az olasz pizzák és tészták jellegzetes fűszere, az oregánó komoly antioxidáns-tartalommal bír. Flavonoidjai gyulladásgátló hatásukról ismertek, már az ókori görögök is előszeretettel gyógyították a vírusos és gombás fertőzéseket az oregánó préselt levével. Szórj a pizzára is bátran oregánót.
Forrás: focus
Fotó: archív


