Konyha

Egyszerű, gyors, ropogós: élesztő nélküli pizzatészta recept, ami tényleg olyan, mint az olasz

Otthon is készíthető pizza élesztő nélkül, amely ízre és állagra is felveszi a versenyt az olasz klasszikusokkal. A tészta egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mindössze négy alapanyag kell hozzá.
pizza vágódeszkán

Élesztő nélküli pizzatészta

Mivel a tészta nem kel, mint a hagyományos élesztős pizzatészta, az élesztő nélküli változatnak az az előnye is, hogy villámgyorsan elkészíthető.

Élesztő nélküli pizzatészta hozzávalók:

  • 300 g liszt (világos tönköly- vagy búzaliszt, de ne teljes kiőrlésű)
  • 150 ml víz
  • 1–2 tk só
  • 2 ek olívaolaj vagy más minőségi növényi olaj
pizza vágódeszkán
A tökéletes pizza csak négy hozzávalót igényel

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  3. Add hozzá a vizet és az olajat.
  4. Keverd össze az összes hozzávalót, majd néhány percig gyúrd erőteljesen, amíg sima, puha tésztát kapsz. Szükség szerint adj hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet.
  5. Nyújtsd ki a kész tésztát nagyon vékonyra egy kivajazott tepsiben vagy hőálló sütőpapíron, majd ízlés szerint rakd rá a feltéteket. Különösen a nedves hozzávalókkal és szósszal bánj óvatosan, ahogy az igazi olasz pizzánál is, mert a túl sok nedvesség gumiszerűvé teheti a tésztát.
  6. Tedd a tepsit a sütő alsó rácsára, és süsd a pizzát körülbelül 15–20 percig 250 °C-on (alsó-felső sütés).

Az élesztő nélküli pizzatészta vékony és ropogós lesz. Ha elég magas hőmérsékleten sütöd (majdnem, mint a kemencében), a tészta nagy légbuborékokat képez, levegős és ropogós lesz, éppen mint a hagyományos olasz pizza.

A tökéletes paradicsomszósz pizzához

A pizzát igazán kiemeli a házi paradicsomszósz, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Kipróbálhatod Borbás Marcsi pofon egyszerű trükkjét, vagy ezt a másikat is:

  1. Ehhez friss vagy konzerv paradicsomot pürésíts, majd serpenyőben kevés olívaolajon dinsztelj hozzá aprított fokhagymát és egy csipet sót.
  2. Ízesítheted bazsalikommal, oregánóval vagy egy kevés cukorral, hogy a paradicsom savassága kiegyensúlyozódjon.
  3. A szószt pár perc alatt főzd sűrűre, és kenheted is a pizzatésztára.

Tudtad?

Az olasz pizzák és tészták jellegzetes fűszere, az oregánó komoly antioxidáns-tartalommal bír. Flavonoidjai gyulladásgátló hatásukról ismertek, már az ókori görögök is előszeretettel gyógyították a vírusos és gombás fertőzéseket az oregánó préselt levével. Szórj a pizzára is bátran oregánót.

Forrás: focus
Fotó: archív