Hozzávalók
- 1 kg közepes méretű burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 g puha vaj
- 2 ág friss zsálya
- 1 evőkanál olívaolaj
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Ez is érdekelhet
Elkészítés
-
Előkészítés
Hámozd meg a burgonyákat, és hagyd őket egészben. Ideális esetben mindegyik nagyjából egyforma méretű legyen, (körülbelül 8 cm-esek). Főzd őket enyhén sós, forrásban lévő vízben 15 percig, majd szűrd le, és hagyd a szűrőben 2 percig gőzölögni. Rázd meg óvatosan, hogy a széleik kicsit felpelyhesedjenek – ettől lesznek a burgonyák extra ropogósak. -
Sütés az air fryerben
Melegítsd elő a forrólevegős sütőt 180 °C-ra 2 percig.
Keverd össze a burgonyákat a héjastul hagyott fokhagymával, a vajjal, az olívaolajjal, sóval és borssal.
Helyezd a darabokat egyenletesen a sütőkosárba, és süsd 30 percig, amíg aranybarna kérget kapnak. -
A Jamie-féle trükk
Most pedig jöjjön a lényeg: húzd ki a sütőkosarat, és egy sütőlapát vagy krumplinyomó segítségével enyhén nyomd meg a krumplikat, hogy kissé összetapadjanak.
Szórd rá a zsályaleveleket, locsold meg egy kevés olajjal, majd süsd további 15 percig, amíg tökéletesen aranybarna, ropogós és illatos lesz. -
Tálalás
Nyomd ki a puha, sült fokhagymát a héjából, és szórd rá a krumplikra a légsütő alján összegyűlt ropogós darabkákkal együtt.
Azonnal tálald – garantáltan mindenki repetát kér majd.
Burgonyatípusok
- A puhább fajták passzolnak a püréhez – krémesebb állagúak.
- A keményebb típus ideális salátához, főtt vagy sült krumplihoz.
- A közepesen kemény fajták sokoldalúak: püréhez, rakotthoz, tócsnihoz is jók.
Ha pedig sütőben készítenéd, próbáld ki Jamie Oliver másik receptjét: Ez a világ legjobb sült krumplija: Jamie Oliver végre megmutatta a szuper egyszerű titkot
Még több burgonyás ételt itt találsz: Fantasztikus burgonya: 3 szuper krumplis étel olcsón vacsorára
Forrás: jamieoliver
Fotó: archív


