Konyha

Darált dió és maradék diótöltelék tárolása: így marad sokáig friss, ha sok lett a bejglibe

Karácsonykor szeretnénk a lehető leggazdagabban főzni és sütni, ezért mindenből annyit veszünk, hogy biztosan legyen elég. Aztán sokszor ott a maradék, amivel már nem tudunk mit kezdeni. Így tárold a darált diót és bekevert diós tölteléket.
diós mazsolás bejglit készít egy háziasszony

Az utóbbi években a dió igazi kincs lett, hiszen a dióburok-fúrólégy pusztítása miatt a termés mennyisége drasztikusan csökkent. Az árak az egekben, mégis karácsony előtt gyakran többet veszünk belőle, mint amennyit egy-egy recept ír, hogy biztosan elég legyen minden sütibe. Meg persze azért is, hogy hátha eszünkbe jut még valami, amit megsütnénk a családnak.

Én legalábbis gyakran járok így, mindig marad pár szem dió, de az sem ritka, hogy bekeverem a tölteléket például a finn diós koszorúba, aztán mégsem használom fel az egészet. Ki tudok ugyan találni „kényszersütiket”, készíthetek persze még egy adag kelt tésztát (hiszen liszt és élesztő is annyi van ilyenkor itthon, hogy leszakad a padlás), de azért ez nem mindig a legjobb megoldás. Ilyenkor viszont jön a pénik, mit kezdjek a drága dióval, hogy ne romoljon meg?

Miért fontos a helyes tárolás?

diós mazsolás bejglit készít egy háziasszony
Ha sok lett a bejgli tölteléke, ne ess kétségbe, fagyaszd le

A dió olajtartalma magas, ezért könnyen megavasodik, ha nedvesség vagy meleg éri. A cél, hogy megakadályozzuk a penészedést és az avasodást, miközben megőrizzük az aromát. Ehhez két bevált módszer van: befőttes üvegben vagy fagyasztóban.

Pucolt dió tárolása

Ha nem keverted be a tölteléket és nincs is ledarálva a diód, akkor van a legegyszerűbb dolgod, ugyanis kétféleképpen is tárolhatod a dióbelet:

  1. Befőttes üvegben: Tedd a diót légmentesen záródó üvegbe vagy csatos edénybe. Így megvéded a nedvességtől és a rovaroktól. Hűvös kamrában hónapokig eláll.
  2. Fagyasztóban: Ha van helyed, a fagyasztó a legbiztonságosabb megoldás. A dió nem veszíti el az ízét, és akár egy évig is friss marad. Sütés előtt vedd ki időben, hogy lassan kiolvadjon.

Darált dió tárolása

A darált dió sokkal érzékenyebb, mint a héjas, mert a levegő és a nedvesség gyorsan avasodást okoz. A legjobb, ha légmentesen záródó edénybe teszed, és hűvös, sötét helyen tárolod. Rövid távon a kamra is megfelel, de ha több hétre vagy hónapra szeretnéd megőrizni, inkább tedd a fagyasztóba. Így megőrzi az ízét és állagát, és bármikor előveheted süteményekhez.

Belevert diótöltelék tárolása

darált dió héjas ió bekevert diótöltetlék
A darált diót és bekevert tölteléket is hónapokig tárolhatod a fagyasztóban

A cukorral, fűszerekkel, vajjal elkevert diótöltelék még gyorsabban romlik, mert a nedvesség és a cukor együtt ideális környezetet teremt az avasodáshoz.

  • Ha előre elkészíted, mindig légmentesen záródó dobozban tedd a hűtőbe, és 2–3 nap alatt használd fel.
  • Hosszabb tárolásra a fagyasztó a megoldás: adagokban fagyaszd le, így bármikor előveheted, és frissen töltheted a süteményeket.

Fotó: gettyimages, AI-generált kép