Címlapsztori

Janicsák Veca: „Kisöpörtem az életemből a rossz energiákat”

Hétről hétre bizonyít a Sztárban sztár színpadán, koncertezik, háztartást vezet, gyereket nevel, és nappali tagozatos főiskolára jár Janicsák Veca. Az énekes elmesélte, mi az oka ennek a rendkívüli hajtásnak.
janicsák veca, sztárvilág, magyar sztár, rivalda, címlapsztori

Világéletében az a típus volt, aki képtelen unatkozni. Ha nincs más dolga, kipakol egy fiókot, és rendet rak benne, a tétlenséget ugyanis nem neki találták ki. Ráadásul a szülei úgy nevelték, hogy mindig hozza ki önmagából a maximumot, dolgozzon meg a saját biztonságáért, hogy soha ne kelljen másra támaszkodnia. Janicsák Veca kisgyerekes anyukaként sem hagyja, hogy akár csak átmenetileg is, de a férje tartsa el. Hogy miért, arra örömmel ad magyarázatot, ami egyben lelki támogatás is más édesanyáknak.

“A biztonságom belőlem fakad”

„Azért vagyok a férjemmel, mert nagyon szeretem, de a mi kapcsolatunknak semmiféle gazdasági vonatkozása nincs. Remélem, örökké együtt leszünk, ennek ellenére számomra mindig is fontos volt, hogy ha úgy alakulna az életem, ahogyan nem szeretném, egyedül is meg tudjak állni a lábamon. Látom, hogy sok nő kiszolgáltatottá válik anyagilag, ami hosszú távon nem mindig vezet jó dolgokhoz. Én azért dolgozom rengeteget, azért fejlesztem magam folyamatosan, mert tudom, a biztonságom elsősorban belőlem fakad. Jó érzéssel tölt el, hogy képes vagyok magamnak, és most már a kislányomnak is megteremteni a kellő hátteret. A párkapcsolatomban is szeretek kereső félként, egyenlő partnerként jelen lenni, és szeretném, ha a kislányom, Emma is ezt a mintát vihetné tovább, ennek felelőssége is az enyém.” Veca tehát nagyon komolyan és tudatosan vezeti az életét. Délelőttönként az iskolapadban ül – üzlet és diplomácia szakon –, mert fontos számára, hogy az éneklésen kívül legyen egy szakmája is, amiből, ha úgy hozza a sors, megteremtheti a biztonságát. „Az elmúlt években elkezdtek érdekelni a közéleti hírek, és úgy érzem, nem bánok rosszul a szavakkal, könnyen megértetem magam másokkal – mondja Veca. – Szeretném ezeket a képességeket egy másik szakmában kamatoztatni. Az énekesnői lét egyébként sem életbiztosítás vagy nyugdíjas állás. Persze, törekszem arra, hogy jó dalaim, szerethető lemezeim legyenek, ám úgy érzem, pusztán erre nem alapozhatom az életünket. Szeretnék abban a nyugodt tudatban élni, hogy mindig, mindent meg fogok tudni adni a kislányomnak.” Veca délutánonként, a Sztárban sztár próbái után Emmával van: játszanak, bolondoznak, majd amikor a kétéves Emma nyugovóra tért, az anyukája elkezdi írni az iskolai beadandókat, vagy tanulni, és ez így megy akár hajnalig.

Rendetlenségben nem tud pihenni

„Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem négy óra alvás is elég – meséli a 28 éves énekesnő. – Ahhoz azonban, hogy nyugodtan tudjak pihenni, rendnek kell lennie körülöttem. Olyan nincs, hogy én lefeküdjek a kupi közepén! Bármilyen fáradt vagyok, ha kell, egy órát takarítok, és csak utána dőlök le. Emellett fontos kulcsa a kipihentségemnek, hogy igyekszem megválogatni, kikkel veszem körül magam. Olykor nehéz önmagunkkal őszintének lenni, és elismerni, ha egy emberi kapcsolatunk megérett arra, hogy megváljunk tőle. Ha valaki csak szívja az energiáinkat, és semmi pozitív dolgot nem hoz a mindennapjainkba, attól érdemes magunkat távol tartani. Én egy ideje nagyon tudatosan szelektálok, és igyekszem kisöpörni az életemből a rossz energiákat vagy az olyan helyzeteket, amelyekben nem érzem jól magam.”Az énekes már pályája kezdetén megfogadta, hogy nem vállal el bármilyen szereplést. Olyat főleg nem, aminek semmi köze a szakmájához – mint mondja, ez is fontos kulcsa a lelki békéjének. „Sohasem teregettem ki a legféltettebb titkaimat – mondja. – Szerintem egy énekesnek nem kötelező valóságshow-kban szerepelni. Hamarabb váltanék emelt fővel szakmát, mint hogy elvállaljak olyasmit, amivel nem tudok együtt lélegezni. A Sztárban sztárnak viszont nagyon-nagyon örültem, és a műsorban töltött hetek alatt rengeteget tanultam. Élvezem, hogy ezer arcomat megmutathatom, és a határaimat feszegethetem. Hálás vagyok a sok kedves ismerősért is, akiket a produkció hozott az életembe. Király Viktor, Kollányi Zsuzsi vagy Ekanem Bálint például kifejezetten közel kerültek
a szívemhez.”

„A férfiak esetlenek a házimunkában”

Veca elárulta, hiányoznak már neki a meghitt, lusta, hétvégi családi ebédek, amikor ő főz a férjének és a lányának, majd élvezettel nézi, amint a szerettei lakmároznak, utána pedig együtt pihennek délután. Hamarosan véget ér a műsor, és visszakapja a hétvégéit, már alig várja, hogy újra többet lehessen a családjával. „Otthon szeretek édesanya és feleség lenni, aki mos, főz, takarít, és mindent elkövet, hogy örömet szerezzen a családjának – mondja. – Jólesik, és azt gondolom, természetes is, hogy a férjem kiveszi a részét a házimunkából, de nem elvárás, pláne, hogy a férfiak ezekben a dolgokban rendkívül esetlenek tudnak lenni. Előttem van a jelenet, amikor próbál ablakot pucolni, és rossz nézni, ahogy csinálja, mire én elnéző mosollyal kiveszem a kezéből az eszközöket, mert ebben gyakorlottabb vagyok. Szeretem ezt a fajta játékosságot férfi és nő között” – nevet Janicsák Veca, aki idén különösen várja a decembert, hiszen ez lesz Emma első olyan karácsonya, amikor már igazán fel tudja fogni az ünnep jelentőségét. „Addig rengeteg koncert és különböző fellépés vár még rám, aminek nagyon örülök, de várom már azt az időszakot, amikor év végén tetőtől talpig beburkolhatom magam a családom szeretetével.”

Készül az új lemeze

Az énekesnő már igen hosszú ideje nem jelentkezett új lemezzel, nem véletlenül: mióta anyuka lett, a teendői ugyancsak elszaporodtak. „Reményeim szerint nem kell már sokat várni az új albumra — mondja Veca. — Jövő tavasszal, de legkésőbb ősszel kijön majd a CD. Szeretnék rá annyi időt, energiát fordítani, amennyit csak szükséges, hogy szerethető dalokat adhassak a közönségemnek.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete