Címlapsztori

Détár Enikő: „Nem érdekel, hogy illene már néninek lennem”

Détár Enikő elárulta, nemrégiben megszólták, amiért ötvenes nőként még mindig élénkvörös, hosszú haja van, és dögös ruhákat hord. Először megbántódott, de aztán úgy döntött, kiáll önmagáért és a többi vele egykorú nőért is!
alice élete az utolsó szerep détár enikő madách színház mamma mia spirit színház szurovecz kitti turay ida színház

A tekintete csupa élet és huncutság, ha nem tudnám a korát, képtelen lennék tippelni. Détár Enikőnek esze ágában sincs titkolni: a változókor, annak minden nehézségével őt is elérte, de nem akar szenvedni! Orvoshoz fordult, és megragadta a korszerű lehetőségeket annak érdekében, hogy nőként újra jól érezze magát a bőrében. „Nem érdekel, hogy az én koromban már illene néninek lenni! – mondja Détár Enikő. – Imádom a hosszú hajamat, ami ugyan egy árnyalattal halványabb színű, mint pár éve, és szeretem a dögös, nőies ruháimat is, amelyekben mindig megdicsér Péter, a párom. Amikor jött a változókor, nem süppedhettem bele az önsajnálatba, hiszen vele együtt érkezett az életembe az új szerelem is. Minden bizonnyal ez is hozott egy jó kis pozitív hormonális változást, de sokat segített az orvosom is, aki némi fitoösztrogént és életmódváltást javasolt. Ma már egy nőnek jó néhány korszerű módszer áll a rendelkezésére, ha ilyen gondja van, és csak a saját döntésünkön múlik, élünk-e ezekkel. Én büszkén vállalom, hogy éltem, ahogyan azt is elárulom: igénybe vettem már bizonyos szépészeti beavatkozásokat is, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Egyrészt a színészi pálya is megköveteli, hogy mindig a lehető legjobb formámban legyek, másrészt szeretnék a nálam 10 évvel fiatalabb párom számára még nagyon sokáig vonzó nő maradni. Kiborít, amikor egyesek a női változókoron viccelődnek, elképesztően bántó, és maradandó sebeket ejt a lelkeken. Ha a férfiak, amikor eljön az ideje, bevehetik a kék bogyót, akkor mi, nők is bevehetjük a rózsaszínt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Akinek pedig ez nem tetszik, az nem is méltó arra, hogy az életünk része legyen” – foglalja össze véleményét Détár Enikő.

„Boldog kibucban élünk”

A színészőnek abban, hogy hamar túltegye magát az életkorával együtt járó változásokon, a párja is sokat támogatta. Bármikor együtt láttuk őket, mindig szembetűnő volt, hogy Péter a tenyerén hordozza Enikőt, hogy egyre-másra elhalmozza a bókjaival. „Az ő kedvessége, figyelmessége, törődése valóban nagyon sokat segít nekem az önelfogadásban és az önbizalmam építésében – vallja a színésznő. – Négy és fél éve, amikor egymásra találtunk, nem hittem volna, hogy ebből lehet komoly kapcsolat. A válásom, a csalódásom miatt szkeptikus voltam, és nem is értettem mit lát bennem ez a fiatal férfi. Erre tessék! Ma már együtt élünk a frissen épített, erdőszéli, könnyűszerkezetes kis házikóban, ahol az újrakezdés jegyében a legtöbb bútor és tárgy hófehér. Most az a dolgunk, hogy közösen vigyünk bele új színeket. Kisebb összezördülések persze köztünk is vannak, de ezt leszámítva nyugalomban, boldogan élünk. Jönnek-mennek körülöttünk a gyerekek: hol a lányom és a fiam, hol Péter gyerkőcei vannak velünk, zajlik az élet. El is neveztem a mozaikcsaládunkat boldog kibucnak” – nevet Enikő.

Lezárult a zűrzavaros időszak

„Ha kiülök a házikónk teraszára, csodás fenyőfák vesznek körül, és a távolban feltűnik a János-hegy kilátója. Fogmosástól számítva 25 perc alatt a városban vagyok. Mióta itt lakunk, és ezzel együtt lezárult az életemben a válásom körüli zűrzavaros időszak, különös belső szabadságot érzek. Megküzdött, megszenvedett belső szabadságot. Izgulni persze mai napig tudok dolgokon, de nem szorongok, és nincsenek átvirrasztott éjszakáim. Ha vannak, akkor csakis azért, mert Péterrel mindketten nagyon elfoglaltak vagyunk, és számunkra általában este tizenegykor kezdődik a párkapcsolati élet. Nem érdekel, ha emiatt másnap fáradt, kialvatlan vagyok, mert a kipihentségnél sokkal fontosabb nekünk, hogy lelkileg közel maradjunk egymáshoz.”

Három színházban is játszik

Enikő nagy örömére szabadúszó színésznőként sok-sok felkérést kap, így az előtte álló nyár és ősz is igen dolgos lesz. „Még mindig játszom a Madách Színház Mamma Mia! előadásában, a Spirit Színházban pedig az Alice élete című darabban láthat a közönség. A Turay Ida Színházban én játszom Az utolsó szerep című drámai darab főszerepét, és ugyanitt ősszel egy új előadást is próbálni kezdek. Noha eddigi színészi pályám során bohém szerepekből jutott több, nagyon örülök, hogy mostanában egyre több rendező gondol rám akkor is, ha nehéz női sorsok megformálásához keres színésznőt” – meséli Détár Enikő.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete