Címlapsztori Sztárok

Nagy Zsolt füle leszakadt, Psota Irént lecserélték: filmforgatások kulisszatitkai, amikre csak kevesen emlékeznek

Néha egy mozi elkészülése közben is történnek olyan váratlan, jó és rossz fordulatok, események, melyeket a forgatókönyvírók is megirigyelhetnének. Sőt, nemegyszer benne is hagyják az alkotásban, amit az élet írt.

A Pogány Madonna: Sertést püföltek

Bujtor István legendás, 1981-ben készült filmjében a tihanyi úton lezajlott autósüldözés során bekövetkezett baleset eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben, az a valóságban történt meg. Ezért gyorsan beleírták a sztoriba, és hogy a felvétel ne szakadjon meg, kitalálták, hogy egy újabb kocsi ellopásával folytatódhatott a hajsza. A pofonok azonban forgatókönyv szerint csattantak a filmben, vagyis mivel nem csattantak elég elemi erővel, stúdióban vették fel hozzá a hangokat. Egy félbevágott sertés húsát püfölték, majd visszhangot kevertek alá.

Kontroll: Leszakadt fül

A 2003-as Kontoll című filmben Nagy Zsolt fejjel belerohan a metróállomás egyik oszlopába a szemébe fújt borotvahab miatt. Ám előre meg nem beszélt módon a színész a kezével tompította az ütközést, emiatt a csuklóján lötyögő karóra darabokra tört, egyik része pedig úgy felsértette a fülét, hogy az majdnem le is szakadt. A rendező, Antal Nimród azonnal a sürgősségire, majd onnan egy kórházba vitte a színészt, emiatt a forgatás két hétre le is állt. Az omniózus jelenet egyébként bennemaradt a moziban, ez Nagy Zsolt kifejezett kérése volt.

Liliomfi: Párcsere

Makk Károly rendezte a Liliomfi című filmet 1955-ben. A forgatás kezdetekor még Psota Irén volt a szerelme, a végére pedig már a mozi főszereplője, Krencsey Marianne, akit három évvel később feleségül is vett. Kapcsolatukból azonban még a felvételek alatt nemcsak újságcikk, hanem botrány is lett.

„Egy korabeli újságíró írt a színészerkölcsről egy cikket, és emiatt jelentettek fel, minket, stábtagokat. Gondolták, mi is… Naná, hiszen hetekig a Balatonnál forgattunk, és kialakultak kapcsolatok, csókolóztunk. Én és Marianne is itt szerettünk egymásba. Az akkori kultúráért felelős miniszter, Darvas József vizsgálatot indított ellenünk, jelentettek rólunk. Később a cikk íróját meghívtuk a premierre, leitattuk, és végül önkritikát gyakorolt” – mesélte Makk Károly az eset után közel hatvan évvel, egy 2013-as tévéinterjúban.

Kincsem: 21 liter hajlakk

Egy filmben gyakran akadnak olyan hozzávalók, melyeket a néző észre sem vesz, mégis nagyon lényegesek. Ilyen például a hajlakk vagy a hajcsat. A 2017-es Kincsem című mozi forgatásán a főszereplőnek, Petrik Andreának 30 különböző frizurája volt, és csak ezekhez 21 liter hajlakkot és 20 kiló hajcsatot használtak fel a fodrászok. De jöjjön még pár számadat a filmről: a 4491 különböző öltözet és jelmez 2347 méter anyagból készült, ezekhez 400 garnitúra ékszert használtak fel. Összesen 97 ló szerepelt a filmben, ezek az állatok a felvételek során 8 tonna zabot és lótápot fogyasztottak el.

Egri csillagok: Karórás török katona?

Döbbenet, de nem egészen két hónap alatt forgatták le a monumentális alkotást 55 éve.

„A munka a színházi évad után, 1968 júniusának végén, július elején indult, és augusztus 20-22. táján be is fejeztük Bulgáriában, ahol a törökországi, illetve a tengerparti jeleneteket vettük fel” – nyilatkozta a Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István az Egri Ügyek című lapnak az Egri csillagok forgatásáról. A filmmel kapcsolatban egyébként máig tartja magát a legenda, hogy az egyik jelenetben benne maradt egy kínos baki: egy karórás török katona. Ez azonban nem igaz. A pletyka alapja, hogy előkerült egy forgatáson készült fotó, amin valóban karórát viselt az egyik statiszta, ám a felvételre már levette azt.

Lúdas Matyi: Tényleg elverték

Több furcsaság is történt az 1950-es film forgatásán – részben az alacsony költségvetés miatt. A Soós Imre által játszott Lúdas Matyi ingjét például nem kölcsönözték, vagy varrodában készíttették, hanem egyszerűen elkérték és levették egy, a forgatás helyszínén élő parasztemberről. De a libacsapatot sem állatidomár vagy gondozó koor­dinálta, mint ahogy a mai filmekben szokás, hanem a saját gazdasszo­nyuk, hiszen csak az ő hangjára hallgattak az állatok. És Lúdas Matyi elpáholása sem volt megrendezett: Soós Imrét valóban nagyon elverték, nem használtak kaszkadőrt a jelenethez. A színész emiatt utána napokig nem tudott leülni.

A fekete város: Nem tudta befejezni a felvételeket

Kiss Manyi sziporkázó személyiség volt, de rendkívül zárkózott. Senkinek sem beszélt a problémáiról, arról sem, hogy halálos beteg. Így kezdett bele A fekete város című sorozat forgatásába. Sikeresen titkolta állapotát, senki, sem a kollégák, sem a stábtagok nem vették észre, hogy mennyire beteg. Ők, illetve a pályatársai is csak az utolsó napokban értesültek halálos betegségéről. Azt azonban talán még ő sem gondolta volna, hogy a sorozat befejezését sem éri meg, 1971-ben hunyt el.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Szabó Adrienn, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete