Címlapsztori Sztárok

Harsányi Gábor: „Szorongok az unokáim jövője miatt”

A 77 éves színművész nem szerepel tévésorozatokban, de bízik benne, hogy kis szerencsével még sokáig dolgozhat, hiszen millió terve van. Élete nagy dobására csak most készül.

Huszonöt évesen már sztár volt, zsákszámra kapta a szerelmes leveleket. Mostanra élő legenda lett, akivel boldogan szelfiznek az emberek. A világ megváltozott, de Harsányi Gábor temperamentuma a régi.

„A színművészetiről kikerülve azonnal híres lettem az Egy óra múlva itt vagyok… sorozattal. Jószerivel nem is volt időm élvezni a népszerűséget, hiszen akkoriban rengeteg tévéfilm készült, egyik forgatásról siettem a má­sikra. Drága édesapám válaszolt a rajongói levelekre, én csak egy aláírást biggyesztettem a papír aljára” – meséli a színművész, aki kimagasló művészi munkásságáért két évvel ezelőtt Kossuth-díjat kapott.

Reméli, hogy jó géneket örökölt

„Nagy öröm számomra, hogy elismerték a színészi pályámat. A Kossuth-díj azonban nem kényelmesített el, inkább kitartást ad ahhoz, hogy folytassam az aktív munkát. Szépkorú lettem, de nem hagyom el magam. Vannak még vágyaim, amiket szeretnék megvalósítani. Jelenleg a 22 színdarabomat gyűjtöm könyvbe, ami várhatóan karácsony előtt megjelenik. Ezenkívül két forgatókönyvem is elkészült. Az egyik, a Jó estét nyár, jó estét szerelem folytatása. A 70-es évek elején ez a tévéfilm óriási siker volt. A gyilkos­ság miatt elítélt főszereplő története a börtönből való szabadulása után a XXI. század digitális világában folytatódna” – árulja el a művész, aki mellett tehetséges fiatal színészek szerepelné­nek az új epizódokban.

A családjával egy régi felvételen. A gyerekek azóta már felnőttek

„Szeretem a fiatalok energikusságát, igyekszem én is lépést tartani velük. Próbálom megőrizni a jó egészségemet. Nem iszom alkoholt, nem dohányzom, és még 77 évesen is majdnem mindennap megcsinálom a teakwondo formagyakorlatokat. Fontosnak tartom, hogy idős emberként se legyek elhanyagolt, a jó közérzetemhez a rendszeres testedzés is hozzájárul.” A színművésznek minden esélye megvan arra, hogy hosszú és tartalmas nyugdíjas évei legyenek. „Édesapám 90 évesen ment el, édesanyám 96 volt, amikor meghalt. Remélem, hogy jó géneket örököltem tőlük, és én is megérem ezt a szép életkort.”

Négy unokájából kettő külföldön él

Évtizedek óta sportol, teakwondózik

Nemcsak a munkájában találja meg a mindennapi örömöket. Felnőtt korú gyerekei sikeresek, és ez elégedettséggel tölti el. „A lányom, Melinda drámapedagógus, gyerekekkel foglalkozik, a színistúdiónkat vezeti. A másik lányom, Ditta Németországban él, felsővezető egy multicégnél, a legkisebb gyerekem, Viktor is már 32 éves. Hágában diplomázott, pénzügyi szakember. A fiunk velünk lakik, nincs még saját családja, de a lányaim révén négyszeres nagypapa vagyok” – újságolja büszkén. Egyik Harsányi utódból sem lett színész, és úgy tűnik, az unokákat sem fűti a szereplési vágy. „Nem akartam a fia­tal családtagjaimat az én pályámra erőltetni. Ők is színház­szerető emberek, de megelégednek azzal, ha engem látnak a színpadon.”

Manapság sok új magyar sorozat megy a tévében, Harsányi Gábor viszont egyikben sem látható. Furcsa, hogy az ország egyik legnépszerűbb színészére nem gondolnak a készítők. „Lehet, hogy bennem van a hiba, mert nem járok szereplőválogatásokra. Egyszer ugyan voltam, de amikor egy 19 éves „rendező” kislány a kamera mögött azt kérdezte tőlem helytelen magyarsággal: „Mi is tetszik lenni a nevének?”, akkor inkább hazamentem, és úgy döntöttem, ha öt évtizedes szakmai múlttal a hátam mögött nem ismer meg, akkor inkább nem akarok szerepelni abban a produkcióban. Szerencsére van elég feladatom, nem unatkozom.”

Néhány dologban nehezebben tart lépést

A művész nagyon elégedett az életével, csak a gyerekei, unokái jövőjéért aggódik. „Az én életemben nem volt háború, szeretném hinni, hogy a gyerekeimében sem lesz. Szorongok, ha arra gondolok, milyen világ vár rájuk. Bevallom, néhány dologban én már nehezebben tartok lépést. Például: kezelem a számítógépet, de nem úgy, ahogy a jelenlegi nemzedék. Amikor a lányom megmutatta, mit hogyan csináljak a laptopon, majd azt mondta, most pedig csukd be azt az ablakot, akkor szemrebbenés nélkül odamentem a nappaliban lévő nyitott ablakhoz, és bezártam. Mit mondjak, volt nagy hahotázás a félreértés miatt! Utólag kicsit restellem magam a történtekért, de az vesse rám az első követ, aki ennyi idősen mindent ért abból, amit a fiatalok mondanak!”

Kié lesz a sétapálcája?

Őriz egy egyedi sétabotot, amit még Rátkai Márton özvegye adott neki.

„Legalább 45 éve velem van ez az ereklye, a legendás színészé volt. Úgy döntöttem, ezt a sétapálcát egy napon én is továbbadom egy arra érdemes fiatal, tehetséges kollégának. Nekem szerencsét hozott a színészi pályámon, hiszen elvezetett a Kossuth-díjig. Szeretném, ha másnak is szerencséje lenne vele” – mondja Gábor.

Fotó: Birton Szabolcs, Szebeni-Szabó Róbert, Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete