Címlapsztori Sztárok

46 éve együtt Eszményi Viktória és Heilig Gábor: „Voltak krízisek, de szerencsésen átvészeltük őket”

Immár 46 éve, hogy összetartoznak. A művészházaspár arról mesélt nekünk, szerintük mitől működhet egy kapcsolat egy életen át.

Nagyon fiatalok voltak, amikor egy koncertturnén egymásra találtak, és miután hazatértek, egy pár lettek. Gábor hamarosan jegygyűrűvel lepte meg Vikit, de az esküvő egyikük számára sem volt fontos. Hét évig éltek – ahogyan akkoriban mondták – vadházasságban, turnéztak itthon és külföldön egyaránt, aztán egyszer csak bekopogtatott hozzájuk a gólya.

1984. július 1.: Ketten a Berlini TV balettegyüttes nemzetközi revüjének Valahol már találkoztunk címmel rendezett előadásán a Budai Parkszínpadon

Titkos, puritán esküvőjük volt

„Mint tudják rólam, én egy vidéki lány vagyok – kezdi nevetve Eszményi Viktória. – Abban az időben nem vették jónéven, hogy egy gyerek házasságon kívül szülessen. Amikor kiderült, hogy Tomi hamarosan megérkezik, bejelentkeztünk az anyakönyvi hivatalba, és rá egy hétre sor került a szertartásra.

Nem volt világra szóló esküvő: két tanú és egy fotós pár előtt mondták ki a boldogító igent, aztán elmentek vacsorázni. Az étteremből hívták fel a családot, hogy velük is megosszák a nagy hírt.

„Mi jó poénnak gondoltuk, hogy a titkos kis puritán esküvőnk után mindenkivel közöljük, immár férj és feleség vagyunk, ez azonban nem jól sült el – meséli Heilig Gábor. – A családban többen megbántódtak azon, hogy nem lehettek ott a nagy pillanatunknál, és mi is csak akkor éreztük át ennek a jelentőségét. Az egyetlen dolog, amit az esküvőnkkel kapcsolatban sajnálunk, hogy elvettük a szeretteinktől a személyes jelenlét örömét. Később rájöttünk, tévedés volt, hogy mi, akik nap mint nap változatos életet éltünk, fellépésről fellépésre jártunk, az esküvőt csak egy kis formalitásnak gondoltuk. Ma sem rendeznénk hetedhét országra szóló vigadalmat, de a boldogító igen kimondásakor a szeretteink biztos ott lennének.”

Gábor a fiával, Tomival, amikor még kisgyerek volt

A fiuk már negyvenéves

A házaspár sokkal jobban tartott a szülői léttől, mint magától a házasságtól.

„Nagyon boldogok voltunk, hogy megérkezett közénk a fiunk, Tomi, de tartottunk attól, hogy szabadúszó művészként hogyan fogunk ennek a feladatnak megfelelni – meséli Viki. – Különösen Gábort járták át ilyen érzések, hiszen a szakmai életünk egy hullámvasút volt, elfoglaltság és anyagiak terén egyaránt. Aztán az élet igazolta, hogy megy ez nekünk. Emlékszem, én valósággal repültem haza a színpadról, hogy a gyerekünkkel lehessek a kis panellakásunkban. A családunk sokat segített. Nagyszerű érzés, hogy Tominak megadatott, hogy pici korától élvezhette a nagyszülők, nagybácsik, nagynénik és unokatestvérek szeretetét, gondoskodását is.”

Gábor a 100 Folk Celsius tagja

„Ez így van, én pedig Tomi jövetelének köszönhetem, hogy végre megtanultam nemet mondani, meghúzni a határaimat – veszi át a szót Gábor. – Azelőtt éjjel-nappal dolgoztam, minden kérésre ugrottam, viszont attól kezdve a családi idő szent volt, ami keretet adott az életemnek. Valamit egyébként nagyon jól csinálhattunk. Tomi ma már 40 éves, felnőtt férfi. Amikor bejön hozzánk kávézni, sokszor éjszakába nyúlóan beszélgetünk szakmai és családi dolgokról. Ezt szülőként sikerként értékeljük. Kettőnk közül én éltem meg könnyebben, amikor Tomi annak idején, huszonévesen úgy döntött, elköltözik. Viki szomorú volt, de rengeteget beszélgettünk arról, hogy ez az élet rendje, amitől ő is megnyugodott. Régen hármasban reggeliztünk, ma csak kettesben.”

A cserfes nő és a csöndes férfi

A pár szerint a jó házasságnak nincs biztos receptje, illetve a legfontosabb a szerencsés találkozás.

Jókor lenni jó helyen, megfelelő körülmények között ahhoz, hogy a szerelem ne csak fellángoljon, hanem teret is kaphasson, hogy a közös élet elkezdhető legyen – fogalmaz Heilig Gábor. – Aztán kell még mellé egy halom más is. A tolerancia, a másik elfogadása és megváltoztatni nem akarása. Vagy éppen annak tolerálása, hogy ő változik ahhoz képest, akibe annak idején beleszerettünk. Évtizedek alatt szükségszerűen változunk. Kérdés, ki hogy tud ehhez alkalmazkodni. Voltak kríziseink, de szerencsésen átevickéltünk rajtuk.”

Viki szeret ezotériával foglalkozni, gyakran vet kártyát, hogy megtudja, mit hoz a jövő

Viki úgy véli, hasonlóságaik mellett a különbözőségük is segítette őket ezen az úton. „Cserfes, pörgős, nyughatatlan ember vagyok, míg Gábor csöndesebb, megfontolt, nyugodt típus. Egyszóval úgy kellettünk egymásnak a belső egyensúlyunk fenntartásához, mint egy falat kenyér – nevet az énekesnő. – Emellett a kapcsolatunk kezdetétől kölcsönösen meghagytuk egymás szabadságát. Gábor is szívesen tölt időt a barátai­val, és én is a lányokkal. Azáltal, hogy már több a szabadidőnk, élvezhetjük a barátaink társaságát a balatoni házunkban vagy itthon. Jókat eszünk, beszélgetünk, és ami fontos, sokat nevetünk. A társ támasz legyen, és ne béklyó! Hosszú távon csak így működhet jól egy kapcsolat.”

Nem csak együtt koncerteznek

A mai napig tevékeny életet élnek. Együtt és másokkal is gyakran állnak színpadon. Viki gyermeknapi koncertekre készül, Gábor tagja a 100 Folk Celsiusnak, fellép Hernádi Judittal és Kern Andrással is. Az énekesnő hobbija az ezotéria. Ha a környezetében valaki problémás helyzetbe kerül, megkéri, vegye elő a tarot-kártyáját. Gábor örül annak, hogy a feleségének a zenén kívül van egy „magánuniverzuma”, amiben kiteljesedhet.

Fotó: Ambrus Marcsi, Rózsa Erika, Olajos Piroska, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete